Nvidia har vart hårt pressad av AMD och länge har till exempel Radeon HD 4870 X2 haft prestandatronen. Det har diskuterats huruvida ett grafikkort med två kretsar från Nvidia skulle kunna ge AMD en match och det kommer vi snart att se närmare på.

Tidigare har vi bland annat sett nya versioner av Geforce 8800 GT (9800 GT), 9800 GTX (9800 GTX+) och senast GTX 260 med 216 shaderprocessorer. Förändringarna har oftast skett på grund av att man inte kunnat konkurrera mot AMD med de tidigare modellerna.

Nu har Nvidia två nya grafikkort på marknaden som kallas Geforce GTX 285 och GTX 295. Den förstnämda är en 55 nanometersversion av GTX 280 som även har högre frekvenser än föregångaren, den var tyvärr inte tillgänglig vid testtillfället och fick utgå. GTX 295 känns dock som den stora nyheten då den har två grafikkretsar och är Nvidias nya toppmodell. Även den modellen har samma tillverkningsteknik. 

Totalt testar vi elva grafikkort och ser närmare på spelprestanda, effektförbrukning och temperatur.


Självklart har inte AMD vart passiva utan de har ett stort utbud med grafikkortsmodeller och vi försökte i möjligaste mån få in så många av dessa som möjligt. Tidigare var det bara Nvidia-kort som kom fabriksöverklockade (högre frekvenser inställt i bios) men nu kan man även köpa AMD-kort som har högre frekvenser än referensdesignen. När vi testat grafikkort med högre frekvenser än normalt har vi även med resultat i standardfrekvenserna som referens i diagrammen. 


Tillverkningsteknik 


Till skillnad från Nvidia har AMD gått över från en tillverkningsteknik på 65 nanometer till 55 för alla sina modeller för ett bra tag sedan. Fördelen med detta är att man i regel kan använda högre frekvenser och att tillverkningskostnaderna minskar en hel del. Det brukar även påverka effektförbrukningen men hur mycket varierar och beror till stor del på arkitekturen. Tillverkaren kan sedan välja om de skall använda exakt samma design som innan och då handlar det bara om en förminskning av kretsen.

Geforce GTX 285 kan man se som en enkel förminskning medan GTX 295 visserligen bygger på samma arkitektur men man har sammankopplat de två grafikkretsarna på kortet och tekniken som används för att förbättra prestandan kallas sli.

Vi kommer att få se ytterligare förminskningar av tillverkningstekniken framöver, men vi kan nog inte förvänta oss att produkterna blir billigare för den sakens skull. Den förbättrade tekniken kommer sannolikt att innebära att tillverkarna satsar på mer avancerade arkitekturer som ökar prestandan men som samtidigt gör det dyrare att tillverka produkten. Priserna kommer att variera lite grann men det är sannolikt konkurrensen mellan tillverkarna som främst kommer att påverka vad konsumenterna får betala för kommande produkter.

Prestanda 


Vi har testat grafikkorten i fem olika spel först ut på plan är Call of Duty 4.


Med vår egen timedemo i Call of Duty 4 kan vi se att GTX 295 är något före HD 4870 X2. Därefter kommer geforce GTX 280, GTX 260 och radeon HD 4870. Geforce 9800 GTX+ är märkbart före sin konkurrent radeon HD 4850. Sist ligger 9800 GT och 4830 som har likvärdig prestanda.
 

Vid högre upplösning i Call of Duty 4 ökar GTX 295 sin ledning men precis som innan är det stor skillnad mellan de två bästa grafikkorten och de övriga. GTX 260 är före radeon hd 4870 och geforce 9800 GTX+ presterar bättre än hd 4850. Återigen är det jämnt mellan de sämsta korten i testet.

I spelet Devil May Cry 4 är stor skillnad mellan de två bästa grafikkorten och de övriga. GTX 260 får dock se sig slagen av radeon HD 4870-korten denna gång och det är ganska jämnt mellan radeon HD 4850 och geforce 9800 GTX+ men den senare är något före. Sapphire 4830 är bättre än Asus 9800 GT men inte med så stor marginal.

Vid högre upplösning tappar Nvidias modeller mest överlag, dock verkar GTX 295 inte påverkas lika mycket och den presterar fortfarande lite bättre än radeon hd 4870 X2. I övrigt ser vi att radeon hd 4870 är bättre än GTX 260, den bios överklockade radeon hd 4850 från Asus kommer före 9800 GTX+ och radeon hd 4830 är märkbart före 9800 GT.Precis lika tydligt som att Devil May Cry 4 är ett spel där radeon presterar bra, så är Company of Heroes ett där Nvidias modeller har övertaget. Ser vi till GTX 295 så fullkomligt krossar det 4870 X2. GTX 260 är märkbart före Radeon HD 4870 och Geforce 9800 GTX+ vinner över Radeon HD 4850. Det är endast radeon 4830 som klarar av att hålla jämna steg med geforce 9800 GT.

Asus ENGTX295 är långt före 4870 X2, GTX 260 vinner över Radeon HD 4870 och Geforce 9800 GTX+ är lite bättre än Radeon HD 4850. Som tidigare är dock Radeon HD 4830 före 9800 GT.I spelet World in Conflict är Nvidias modeller före i alla segment. Denna gång är fördelen med två grafikkretsar inte speciellt stor, vilket tyder på dålig optimering från antingen speltillverkarens sida eller i drivrutinerna till grafikkorten.

Även vid högre upplösning är det fortfarande Nvidias modeller som presterar bäst och vi kan se att radeon hd 4870 tappar mer än GTX 295 som nästan har samma resultat som vid den lägre upplösningen.

I det nya spelet Far Cry 2 är det Geforce GTX 295 som presterar bäst och Radeon HD 4870 X2 ligger lite efter. Avståndet mellan 4870 X2 och GTX 280 är dock större. Prestandamässigt ligger Radeon HD 4870 likvärdigt GTX 260 men Geforce 9800 GTX+ vinner över Radeon HD 4850. Geforce 9800 GT är något före Radeon HD 4830.

Vid högre upplösning minskar skillnaderna mellan GTX 295 och HD 4870 X2, men Nvidias nya modell är fortfarande bättre. Radeon HD 4870-korten ligger här ännu bättre till och presterar likvärt med GTX 280 och bättre än GTX 260. Geforce 9800 GTX+ och Radeon HD 4850 får nästan samma resultat här medan Radeon HD 4830 är lite före 9800 GT.

Att testa grafikkort är alltid en avvägning när det gäller vad för spel man skall använda och antal spel begränsas även av hur många grafikkort man hinner testa. En blandning mellan nya och lite äldre spel kan vara bra då drivrutinerna inte alltid är optimerade för de allra senaste spelen och med nya uppdateringar kan speltillverkarna åtgärda tidigare problem.

Optimalt vore att ha med flera helt nya spel och sedan några som visserligen funnits på marknaden ett tag men som fortfarande känns aktuella. Att använda generella testprogram som de från Futuremark avstår vi ifrån då det inte känns som resultaten säger något om spelprestanda. När vi testade korten i olika spel så förändrades förstås förhållandena i diagrammen mellan grafikkorten en del beroende på spel och upplösning men Asus GTX 295 var en tydlig vinnare. Asus HD 4870 X2 är dock inte lång ifrån och är i regel klart före övriga modeller så som Nvidias tidigare toppmodeller.

Gigabyte GTX 280 får visserligen se sig slagen av dessa men priset har också gått ner en hel del på denna modell. Prestandakampen är rätt jämn mellan POV GTX 260 Premium och radeon hd 4870-korten, POV vinner dock i flest spel men med liten marginal. Asus 9800 GTX+ har däremot en prestandafördel jämfört med Radeon HD 4850-korten. Sist men inte minst har vi Sapphire Radeon HD 4830 som visserligen är likvärdig Asus 9800 GT, men märkbart billigare.

Överklockning


En del tillverkare höjer frekvenserna på grafikkorten i bios vilket gör att de har högre prestanda än vad AMD eller Nvidia har som referensdesign för respektive modell. Ifall de anser det nödvändigt ändrar de även på kylningen för att kortet skall klara högre frekvenser felfritt men den del konsumenter väljer att själva överklocka grafikkortet och även att byta kylning på det. Ett av de mest populära överklockningsverktygen är rivatuner som fungerar både till AMD- respektive Nvidia-kort.

För AMD handlar det om att höja frekvensen för grafikprocessorn och minnen. Har man ett Nvidia-grafikkort vill man dessutom ändra shaderfrekvenser. Normalt är att man behåller korrelationen mellan processor- respektive shaderfrekvenser. Både AMD och Nvidia har även inbyggda överklockningsverktyg i sina drivrutiner/program. Geforce GTX 295, GTX 280 och GTX 260 har vissa problem med att nå höga shaderfrekvenser och detta påverkar prestandan negativt vid överklockning (den blir dock högre än normalt men inte fullt så bra som man kanske väntat sig).

För AMD finns ett annat problem och det är att vid höga minnesfrekvenser kan korrelationen mellan processor och minnesfrekvens ändras och detta kan leda till sämre prestanda. Ett bra sätt att ha koll på vad som ger bättre prestanda är att använda testprogram efter varje förändring. Förutom att se hur överklockningen påverkar prestanda så kan man få en uppfattning om stabilitet och eventuella förändringar i bildkvalitet. Futuremarks 3dmark program är lämpliga för detta.

Anslutningar och tillbehör


De allra flesta grafikkort har en analog mini-din 7-kontakt för video ut, den anges ibland som s-video-utgång. En traditionell s-video-utgång har dock 4-pinnars kontakt och även ifall man kan koppla in en sådan till grafikkortet är det inte säkert att funktionaliteten bibehålls. Man bör därför alltid använda de medföljande kablarna för denna anslutning. Asus GTX 295-modell har dock ingen sådan anslutning utan det är hdmi-kontakten som gäller. Nvidias grafikkortsmodeller har spdif-kontakter för digitalt ljud, men det är inte något AMD-modellerna behöver.

Tillbehören är annars väldigt lika mellan AMD och Nvidia. För AMD har man dock länge haft möjligheten att använda dvi/hdmi-adaptrar, men köper man ett Nvidia-kort så måste tillverkaren däremot använda en dedikerad hdmi-anslutning. Många har gått ifrån att inkludera spel med grafikkorten och satsar istället på pris, bios överklockning och individuell kylning. Ett undantag är Point of View (POV) som har två nya spel med sitt GTX 260 Premium (Far Cry 2 och Brothers in Arms: Hells Highway).

De har länge satsat på att man skall få med aktuella spel när man köper deras kort. Huruvida det är en bra strategi är svårt att säga då det självklart fördyrar produkten men samtidigt är det kanske billigare än att köpa spelen och ett annat GTX 260. Det var rätt populärt ett tag att bifoga uppgifter så att köparen kunde få ett spel i efterskott, då blev det också möjligt att välja mellan olika spel.

Sammankopplade grafikkretsar - CrossfireX och SLI


Man har länge använt flera sammankopplade processorer i servrar och även om det funnits liknande lösningar tidigare för att öka 3d-prestanda (med till exempel Voodo 2 – kort) går det inte att jämföra med dagens teknik. Numera är det en utvecklad teknik där man kan använda flera sammanlänkade grafikkort och/eller flera grafikkretsar på ett kretskort.

AMD har gjort det möjligt att sammankoppla samma eller olika kretsar med CrossfireX medan Nvidias sli-teknik främst är till för två till fyra grafikkretsar av samma modell. Undantaget är dock hybrid sli där man kombinerar den integrerade kretsen på moderkortet tillsammans med ett separat grafikkort (fungerar endast på vissa modeller). För vanliga grafikkort sitter antingen två kretsar på samma kort eller så kopplas olika grafikkort samman med en brygga. Sli-bryggor medföljer de flesta moderkort som stödjer den tekniken, men för radeon grafikkorten är motsvarande CrossfireX-brygga tillbehör till repektive kort (brukar främst följa med de högpresterande modellerna). Man kan även köpa CrossfireX- och sli-bryggor separat men åtminstone för sli är det inte säkert att det passar med det moderkort man använder.

En intressant fråga är ifall två separata grafikkort, som man kopplar samman med en brygga, ger bättre prestanda än två exakt likadana kretsar på samma grafikkort. Den interna kommunikationen blir rimligtvis snabbare på samma kretskort men man kan inte utnyttja två pcie 16-kanalers portar, vilket två separata grafikkort kan göra. Det finns tyvärr inget enkelt svar på detta utan det beror sannolikt på situationen. Vad som däremot känns mycket sannolikt är att effektförbrukningen blir mindre med två kretsar på samma grafikkort.

Effektförbrukning och temperatur


Föga förvånande är det de två grafikkorten med två kretsar som drar mest effekt, men värst är Asus HD 4870 X2. Därefter ser vi GTX 280 följt av Radeon HD 4870-korten medan GTX 260 klarar sig lite bättre. Bland de enklare modellerna är skillnaderna inte så stora men lägst förbrukning har Asus 9800 GT Matrix.Det är viktigt att tänka på att temperaturen oftast kan justeras genom att ändra hastigheten (varvtalet) på fläkten via mjukvara, vi mäter hur korten fungerar utan att man gjort några förändringar. Vi uppmätte de högsta temperaturerna med några av Radeon HD 4870-modellerna, därefter ser vi Nvidias toppmodeller GTX 295 och GTX 280. Skillnaderna för de övriga modellerna är små, men de lägsta temperaturerna finner vi med Asus Radeon HD 4850 respektive HD 4830.

 

Man brukar mer och mer prata om effektförbrukning när det gäller produkter och grafikkort är inget undantag. Förutom att en hög förbrukning kostar pengar påverkar det även värmeutvecklingen.

De temperaturer som man kan mäta har dock inte bara med effektförbrukningen att göra utan beror även på hur grafikkortet är konstruerat och vad det är för kylning. En populär typ av kylning idag är värmeledningsrör (eng: heatpipe) som gör det möjligt för en kylare att snabbt transportera värme med vätska (i rören) för att antingen fördela värmen över en stor kylfläns eller till andra värmeutstrålningsytor (kylflänsar som ofta ligger en bit ifrån kontaktytan till grafikprocessorn). Tanken är helt enkelt att värmen snabbt fördelas över en stor yta, vilket gör att det är lättare att bli av med värmen. Behovet av kraftfulla fläktar minskar och detta gör att man kan använda tystare modeller.

Asus HD 4870 X2 har högst effektförbrukning följt av Asus ENGTX 295, vilket inte är speciellt konstigt då båda har två grafikkortskretsar. Därefter finner vi Gigabyte GTX 280 men radeon hd 4870-modellerna är inte så långt efter. Vi blev lite överraskade att se att POV GTX 260 nästan hade samma effektförbrukning som Asus 9800 GTX+. Radeon HD 4850 drar mindre effekt än dessa och sen följer Radeon HD 4830 och minst förbrukning hade Asus 9800 GT.

Man kanske skulle förvänta sig att Asus HD 4870 X2 blir varmast följt av Asus GTX 295 då de hade störst effektförbrukning men båda dessa kort är stora och har kylflänsar anpassade för den värmeutveckling som man får på dem. Vi ser att flera av Radeon HD 4870-korten tillsammans med 4870 X2 får de högsta temperaturerna. För de vanliga 4870-modellerna handlar det främst om varvtalet på fläkten då den i regel brukar vara tyst. Skulle man med andra ord ändra inställningen i AMDs program Catalyst så skulle det se annorlunda ut, men ljudvolymen skulle naturligtvis höjas. GTX 295 är inte så långt ifrån dessa. Sen har vi Gigabyte GTX 280, Sapphires HD 4850 1 gigabyte, Asus 9800 GTX+, Asus 9800 GT och HIS HD 4870 1 gigabyte över 60 grader vid hög belastning. POV GTX 260 Premium hamnade precis under med som mest 59 grader.

Asus HD 4850 och Sapphire HD 4830 var de som hade lägst temperaturer och detta beror främst på att de använde riktigt effektiva kylare. Vi måste även nämna att His HD 4870 har en mycket bättre kylare än de vanliga Radeon HD 4870-korten, som både gav betydligt lägre temperaturer och även en låg ljudvolym. Är man ute efter ett grafikkort till en htpc finns det inget kort som känns perfekt utan man bör nog titta på ännu billigare versioner och för dessa är det ännu mer viktigt att de har låg effektförbrukning då kylningen bör ske så tyst som möjligt. Utöver detta är det bra ifall sådana grafikkort är små ifall man tänker använda väldigt slimmade datorlådor.

MikroDatorns slutsats


Vi kan se att två grafikkretsar oftast ger märkbart bättre prestanda. Detta hänger dock även på ifall det finns stöd för CrossfireX (AMD) respektive Sli (Nvidia). Både speltillverkarna och de som utvecklar drivrutinerna behöver ta hänsyn till detta. Det kommer i regel nya drivrutiner till grafikkorten för att förbättra detta stöd med jämna mellanrum. Geforce GTX 295 tar utan tvekan prestandatronen och har dessutom lägre effektförbrukning än närmsta konkurrenten Radeon HD 4870 X2, som dock har en lägre prislapp.

Ser vi till de övriga modellerna är bilden inte lika tydlig men minnesmängd har inte så stor betydelse i de upplösningar vi använde oss av. För de allra flesta är det sannolikt fullt tillräckligt att införskaffa till exempel Radeon HD 4870 respektive 4850 med 512 megabyte. Asus överklockade HD 4850 var ofta en bit före Sapphires 1024 megabyte modell tack vare sina högre frekvenser. POV GTX 260 presterade likvärdigt radeon hd 4870 och om man ser till alla speltesterna generellt något bättre, men kortet är svår att få tag på och det finns fortfarande GTX 260 modeller i butiker av den äldre modellen som inte har 216 shaderprocessorer. Flera tillverkare valde att inte gå över till denna modell då de ansåg att den skulle ha för kort livslängd.

Geforce 9800 GTX+ och Radeon HD 4850 brukar vara jämnstarka men med de senaste drivrutinerna verkar det som geforce har ett visst övertag. För de som vill ha ett mindre påkostat grafikkort finns det bara ett val här och det är Radeon HD 4830 då Geforce 9800 GT ligger för högt i pris. Som vanligt varierar detta mellan olika tillverkare så man bör aktivt söka efter bra köp och vid testtillfället fanns det bland annat bra erbjudanden på 4870 X2 och Radeon HD 4850.

 Produkt Asus ENGTX295


Kommentarer: Asus ENGTX295 presterar absolut bäst i testet och eftersom den även har lägre effektförbrukning än 4870 X2 vinner den på alla sätt. Den kostar dock mer vilket gör att 4870 X2 kan vara ett prisvärt alternativ ifall man hittar ett bra erbjudande.

Tillverkare: Asus (http://se.asus.com/)
Cirkapris: 5500 kr inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 295 (två grafikkretsar)

Klockfrekvens, kärna: 576 MHz

Shaderfrekvens: 1242 MHz

Minne: gddr3, 1792 MB, 1998 MHz

Minnesgränssnitt: 896 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, sli-kontakt, hdmi, en strömkontakt med sex pinnar och en med åtta pinnar 

Tillbehör: dvi/vga-adapter, kabel för komponent-video, två molex till pci-express-strömkablar (8-pinnar och 6-pinnar)

Mjukvara: diverse specialprogram från Asus+

 • Bäst prestanda hitintills med ett grafikkort
 • Ganska tyst

-

 • Högt pris


Betyg

Prestanda, spel
: 78 av 80
Ljudnivå: 7 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


  90 av 100  

 Produkt Gigabyte GTX 280


Kommentarer: Geforce GTX 280 visade sig inte ha någon chans mot Radeon 4870 X2 men eftersom priserna har sänkts en hel del på grund av detta kan det vara värt att hålla ett öga på modellen.

Tillverkare: Gigabyte (http://www.gigabyte.se/)
Cirkapris: 3600 kr inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 280

Klockfrekvens, kärna: 602 MHz

Shaderfrekvens: 1242 MHz

Minne: gddr3, 1024 MB, 1998 MHz

Minnesgränssnitt: 512 bitar

Tillverkningsprocess: 65 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 sli-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), en strömkontakt med sex pinnar och en med åtta pinnar

Tillbehör: Kortet levererades till testet utan tillbehör 

Mjukvara: diverse specialprogram från Gigabyte+

 • Bra prestanda
 • Ligger rätt bra till i pris

-

 • Få som har kortet i lager


Betyg

Prestanda, spel
: 62 av 80
Ljudnivå: 6 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


  73 av 100  

 Produkt POV GTX 260 Premium


Kommentarer: Point of view (POV) är en av de relativt få tillverkare som valt att producera GTX 260-kort med 216 shaderprocessorer, den finns dock inte i Sverige och flera som vi pratat med har valt att fortsätta med sina gamla modeller. Även om den nya modellen klarar sig bra mot Radeon HD 4870 bör man sannolikt undvika de äldre GTX 260-versionerna som fortfarande säljs.

Tillverkare: Point of view (http://www.pointofview-online.com/)
Cirkapris: okänt men bör ligga kring 2800 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 260 (216 shaderprocessorer)

Klockfrekvens, kärna: 576 MHz

Shaderfrekvens: 1242 MHz

Minne: gddr3, 896 MB , 1998 MHz

Minnesgränssnitt: 448 bitar

Tillverkningsprocess: 65 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 sli-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), två strömkontakter med sex pinnar

Tillbehör: dvi/vga-adapter, dvi/hdmi-adapter, kabel för komponent-video, pci-express adapter (6-pinnar)

Mjukvara: Far Cry 2, Brothers in Arms : Hells Highway+

 • Bra prestanda
 • Har 216 shaderprocessorer vilket gör att den klarar sig bra mot Radeon HD 4870 1GB
 • Det medföljer två nya spel

-

 • Finns inte att få tag på i Sverige


Betyg

Prestanda, spel
: 58 av 80
Ljudnivå: 5 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 5 av 5


  71 av 100  

 Produkt Asus EN9800GTX+ Darknight TOP


Kommentarer: Asus EN9800GTX+ är överklockad i bios och har en kylare med värmeledningsrör som Asus kallar Dark Knight. Tanken är att ge fullgod kylning med en tyst fläkt. Med de senaste drivrutinerna vinner denna modell i de flesta spel jämfört med Radeon HD 4850.

Tillverkare: Asus (http://se.asus.com/)
Cirkapris: 2000 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: Nvidia Geforce 9800 GTX+

Klockfrekvens, kärna: 775 MHz

Shaderfrekvens: 1950 MHz

Minne: gddr3, 512 MB , 2360 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 sli-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), två strömkontakter med sex pinnar

Tillbehör: dvi/vga-adapter, dvi/hdmi-adapter, kabel för komponent-video, pci-express adapter (6-pinnar) 

Mjukvara: diverse specialprogram från Asus+

 • Bios överklockad
 • Bra kylning

-

 • Vid testtillfället var kortet svårt att få tag på i butik


Betyg

Prestanda, spel
: 50 av 80
Ljudnivå: 8 av 10
Konstruktion : 5 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


  65 av 100  
 Produkt Asus EN9800GT Matrix


Kommentarer: Fläkten på Asus EN9800GT Matrix anpassas efter belastning och kan styras med ett medföljande program, det är även utrustat med en hdmi-kontakt. I övrigt har vi inga positiva saker att säga om denna modell då den är dyrare men presterar likvärdigt med Radeon HD 4830.

Tillverkare: Asus (http://se.asus.com/)
Cirkapris: 1700 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: Nvidia Geforce 9800 GT

Klockfrekvens, kärna: 612 MHz

Shaderfrekvens: 1500 MHz

Minne: gddr3, 512 MB , 1800 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: dvi-kontakt, hdmi, 2 sli-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), en strömkontakt med sex pinnar

Tillbehör: dvi/vga-adapter, kabel för komponent-video, pci-express adapter (6-pinnar)

Mjukvara: diverse specialprogram från Asus+

 • Hdmi-kontakt

-

 • Ligger inte så bra till vare sig i prestanda eller pris 


Betyg

Prestanda, spel
: 42 av 80
Ljudnivå: 5 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


  52 av 100  

 Produkt Asus EAH4870X2/HTDI


Kommentarer: Före geforce GTX 295 var det Radeon HD 4870 X2 som hade prestandatronen och det är fortfarande en mycket högpresterande modell. Effektförbrukningen är dock i det högsta laget.

Tillverkare: Asus (http://se.asus.com/)
Cirkapris: 5000 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: AMD Radeon HD 4870X2 (två grafikkretsar)

Klockfrekvens, kärna: 750 MHz

Minne: gddr5, 2048 MB , 3600 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, crossfire-kontakt, mini din 7-kontakt (video ut), en strömkontakt med sex pinnar och en med åtta pinnar

Tillbehör: Kortet levererades till testet utan tillbehör

Mjukvara: diverse specialprogram från Asus+

 • Mycket bra prestanda

-

 • Högt pris
 • Ligger efter GTX 295 i prestanda
 • Hög effektförbrukning


Betyg

Prestanda, spel
: 74 av 80
Ljudnivå: 6 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


  86 av 100  
 Produkt HIS Radeon HD 4870 IceQ 4+ Turbo 1 GB


Kommentarer: Med 1024 megabyte minne är denna modell lämplig för högre upplösningar och mer avancerade inställningar. HIS har monterat en kraftfull kylning på grafikkortet som de kallar ICEQ4+ som trots låg ljudvolym visade sig hålla nere temperaturerna en hel del. Tack vare att den är bios överklockad är prestandan bäst av Radeon HD 4870-modellerna.

Tillverkare: HIS (http://www.hisdigital.com/)
Cirkapris: 3300 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: AMD Radeon HD 4870

Klockfrekvens, kärna: 770 MHz

Minne: gddr5, 1024 MB , 4000 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 crossfire-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), två strömkontakter med sex pinnar

Tillbehör: dvi/vga-adapter, dvi/hdmi-adapter, pci-express adapter (6-pinnar), crossfire-brygga

Mjukvara: endast drivrutiner+

 • Bra prestanda
 • Bra kylning

-

 • Ganska högt pris


Betyg

Prestanda, spel
: 56 av 80
Ljudnivå: 8 av 10
Konstruktion : 5 av 5
Tillbehör och spel: 1 av 5


   70 av 100   Produkt Gigabyte Radeon HD 4870


Kommentarer: Radeon HD 4870 är ett bra val i sin prisklass och även ifall nya versionen av Geforce GTX 260 ibland kan prestera bättre är det mycket lättare att få tag på denna modell.

Tillverkare: Gigabyte (http://www.gigabyte.se/)
Cirkapris: 2300 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: AMD Radeon HD 4870

Klockfrekvens, kärna: 750 MHz

Minne: gddr5, 512 MB , 3600 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 crossfire-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), två strömkontakter med sex pinnar

Tillbehör: Kortet levererades till testet utan tillbehör 

Mjukvara: diverse specialprogram från Gigabyte+

 • Relativt tyst vid vanlig användning

-

 • Ganska höga temperaturer (man kan dock ställa in fläkthastigheten om man vill)


Betyg

Prestanda, spel
: 54 av 80
Ljudnivå: 6 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


   65 av 100  

 


 Produkt Sapphire Radeon HD 4850 1 GB


Kommentarer: Att använda mer minne kan vara en god idé men för Radeon HD 4850, och de inställningar vi använde i speltesterna, kändes det inte motiverat. Sapphire har valt att använda en annan kylare på denna modell än den vanliga, men kortet är tyvärr inte speciellt prisvärt.

Tillverkare: Sapphire (http://www.sapphiretech.com/)
Cirkapris: 1900 inklusive moms

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: AMD Radeon HD 4850

Klockfrekvens, kärna: 625 MHz

Minne: gddr3, 1024 MB , 1986 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 crossfire-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), en strömkontakt med sex pinnar 

Tillbehör: dvi/vga-adapter, dvi/hdmi-adapter, kabel för komponent-video, pci-express adapter (6-pinnar), hdmi-kabel, crossfire-brygga

Mjukvara: PowerDVD 7, Ruby ROM volume 1.1, DVD suite+

 • Ganska bra kylning (bättre än referensdesignen)

-

 • Ingen större fördel med 1024 megabyte med de inställningar vi använde


Betyg

Prestanda, spel
: 47 av 80
Ljudnivå: 5 av 10
Konstruktion : 3 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


   57 av 100  
 Produkt Asus EAH4850 TOP/HTDI


Kommentarer: Radeon HD 4850 är ett populärt grafikkort i mellanklassen som visserligen har bra prestanda men ofta blir varma tack vare en mindre bra kylare. Asus har åtgärdat detta genom att använda en egenutvecklad kylare de kallar glaciator. Det går dock att hitta billigare Radeon HD 4850-kort, men då får man sannolikt även en sämre kylare. 

Tillverkare: Asus (http://se.asus.com/)
Cirkapris: 1700 inklusive moms 

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: AMD Radeon HD 4850

Klockfrekvens, kärna: 680 MHz

Minne: gddr3, 512 MB , 2100 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 crossfire-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), en strömkontakt med sex pinnar

Tillbehör: dvi/vga-adapter, kabel för komponent-video, pci-express adapter (6-pinnar), crossfire-brygga

Mjukvara: diverse specialprogram från Asus+

 • Bios överklockad
 • Bra kylning

-

 • Lite dyrare än vanliga Radeon HD 4850


Betyg

Prestanda, spel
: 48 av 80
Ljudnivå: 6 av 10
Konstruktion : 4 av 5
Tillbehör och spel: 2 av 5


   60 av 100   Produkt Sapphire Radeon HD 4830


Kommentarer: För budgetsegmentet i detta test är Radeon HD 4830 helt ohotad när man jämför priserna. Att Sapphire monterat en bättre kylare på kortet gör inte saken sämre.

Tillverkare: Sapphire (http://www.sapphiretech.com/)
Cirkapris: 1100 inklusive moms 

Gränssnitt: pci express 2.0 x16

Grafikprocessor: AMD Radeon HD 4830

Klockfrekvens, kärna: 575 MHz

Minne: gddr3, 512 MB , 1800 MHz

Minnesgränssnitt: 256 bitar

Tillverkningsprocess: 55 nm

Anslutningar: 2xdvi, 2 crossfire-kontakter, mini din 7-kontakt (video ut), en strömkontakt med sex pinnar

Tillbehör: dvi/vga-adapter, dvi/hdmi-adapter, kabel för komponent-video, pci-express adapter (6-pinnar)

Mjukvara: endast drivrutiner+

 • Ganska prisvärd
 • Bra kylning
 • Likvärdig det dyrare 9800 GT-kortet

-

 • Spelprestandan är inte speciellt imponerande


Betyg

Prestanda, spel
: 43 av 80
Ljudnivå: 6 av 10
Konstruktion : 4 av 5
Tillbehör och spel: 1 av 5


   54 av 100  

Fakta

Nvidia-modeller:

 • Asus ENGTX295
 • Gigabyte GTX 280
 • POV GTX 260 Premium
 • Asus EN9800GTX+ Dark Knight TOP
 • Asus EN9800GT Matrix


AMD-modeller:

 • Asus EAH4870X2/HTDI
 • HIS HD 4870 IceQ4+ Turbo
 • Radeon HD 4870 1024 mb (referens)
 • Gigabyte HD 4870
 • Sapphire HD 4850 1024 mb
 • Asus EAH4850 TOP/HTDI
 • Sapphire HD 4830


Testsystem

Processor: Core i7 965 (3,2 GHz)
Processorkylare: Noctua NH-U12P
Moderkort: Asus Rampage II Extreme
Minnen: Patriot Viper 3 x 2 GB PVT36G1600LLK
Nätaggregat: Pc power & cooling turbo-cool 1200W
Bildskärm: Benq G2400WD
Operativsystem: Windows Vista Ultimate 64 bitar
Drivrutiner: Catalyst 8.12 hotfix och Geforce release 180.48 (181.20 till Geforce GTX 295)

Utförande

Vi mätte prestanda i fem spel och i möjligaste mån använde vi programmens inbyggda testfunktioner, men för Call of Duty 4 gjorde vi en timedemo från en online session på kartan Vacant i "free for all" utförande för att det skulle hända så mycket som möjligt och på så sätt vara mer krävande.

Effektförbrukningen mättes med en elenergimätare och visar vad nätaggregatet drar för effekt. Detta inkluderar hela datorsystemet förutom bildskärm. Låg belastning är med endast operativsystemet igång medan hög belastning är den maximala effektförbrukningen vid sekvensen Jane Nash i 3dmark Vantage. Temperaturmätningarna skedde med programmet rivatuner och även här använde vi oss av sessionen Jane Nash för att få resultaten för hög belastning.

Asus ENGTX 295

Sapphire HD 4830

Geforce GTX 295 tar helt klart prestandatronen och även ifall grafikkortet har en hög effektförbrukning är den lägre än närmsta konkurrent Radeon HD 4870 X2. Föga förvånande är det därmed Asus ENGTX 295 som utses till bäst i test. Jämför man kortet med modeller som har en grafikkrets är prestandan för det mesta imponerande och även om Radeon HD 4870 X2 får se sig besegrad är det inte med stor marginal så man bör även kontrollera priser innan man bestämmer sig för någon av dem. Utav de billigare produkterna är det Radeon Hd 4830 som utmärker sig med lågt pris och det klarar sig bra mot det dyrare Geforce 9800 GT-kortet. Sapphire HD 4830 är därmed bästa budgetval.

Efter att ha testat grafikkort ett tag så är man van vid att det hela tiden kommer nya grafikkortsmodeller men man bör inte glömma bort att nya drivrutiner kan vara minst lika viktiga. Vi har tidigare sett att drivrutiner ibland kan vara helt avgörande och kan förändra vår inställning till olika grafikkort. Nvidia var i det stora hela uträknad förut men har kommit med både nya modeller och bättre drivrutiner som gör att till exempel Geforce 9800 GTX+ numera generellt är bättre än Radeon HD 4850. Tidigare var det mycket jämnare mellan dessa kort. Inget verkar dock kunna rädda Geforce 9800 GT som får ses som ett mindre bra val då det är dyrare än Radeon HD 4830 och med tanke på att många tester visar på att 9500 GT blir utklassat av Radeon HD 4670 så är allt inte frid och fröjd för Nvidia. Geforce GTX 260 med 216 shaderprocessorer är ett bra kort men det är svårt att få tag på medan vi samtidigt har många Radeon HD 4870 modeller i lager hos butikerna.

Är man inte säker på att få ett GTX 260 av den uppdaterade versionen är 4870 ett bättre val. Nu väntar vi förstås på svaret från AMD på Nvidias senaste lanseringar. Precis som det skall vara på en konsumentvänlig marknad där konkurrensen är hård och tillverkarena får anstränga sig för att säja sina produkter.