I den första delen av vårt stora test av nätaggregat valde vi att koncentrera oss på nätaggregat med uteffekt mellan 400 och 500 Watt. Vi såg då att även om effekten kan låta låg jämfört med de populära (och dyra) nätaggregaten med uteffekt på 850 W och högre så klarar dessa nätaggregat lätt av även lite mer avancerade system. För en användare som vill ha mer uteffekt har vi i denna avslutande del testat ytterligare 11 nätaggregat med uteffekt mellan 550 och 650 W.

Vi rekommenderar att ni läser igenom den första delen då vi där även pratar lite om effektivitet samt hur viktig det även är att ha koll på hur många ampere ett nätaggregat klarar av att leverera.

För information om hur vi utförde testet se faktarutan i högerkolumnen. Dessa nätaggregat testades med ett HD5970 + ett HD5870 i crossfire-konfiguration. Dessa två grafikkort i kombination med vårt testsystem ger ett uppskattat effektbehov på cirka 440 Watt samt ett uppskattat amperebehov på 7.2 A (3.3 V), 6.6 A (5 V) och 31.7 A (12 V). I de fallen nätaggregatet endast hade två stycken pci-express strömkontakter använde vi oss av adaptrar som omvandlar två stycken molex-kontakter till en 6-pinnars pci-express-kontakt.

Vi ser en relativ stor spridning av effektförbrukningen både vid låg och hög belastning. Cooler Master Silent Pro överraskar med den lägsta effektförbrukningen vid låg belastning. Vid hög belastning är det istället Cougar S550 som förväntat är bäst, trots att det nätaggregatet har en nackdel gentemot de nätaggregat som har en högre effekt då dessa hamnar närmare sin optimala effektivitet under samma belastning. Som förväntat så utmärker sig AXP Simplepower 630 W negativt då det helt saknar någon 80+-certifiering.

Antec TruePower New 550


Antec har en långt förflutet med nätaggregat och deltar i detta test med Antec TruePower New 550 vilket som namnet antyder har en uteffekt på 550 Watt.

TruePower New 550 är ett relativt litet och kompakt nätaggregat. Det är svårt att säga om nätaggregatet är modulärt eller inte eftersom Antec har valt en mellanväg där de låtit ett antal kablar sitta fast direkt i nätaggregatet samtidigt som det finns möjlighet att ansluta fler kablar ifall det behövs. Det är en intressant lösning på diskussionen om det är bra att använda modulära kablar eller inte. Antalet kontakter är det däremot inget fel på och vi får till exempel både en 6+2-pinnar och en 6-pinnar pci-express-strömkontakt samt 9 stycken sata- och 9 stycken molex-kontakter.

TruePower New 550 har en 80 plus brons-certifiering vilket innebär att nätaggregatet minst måste ha 81 procent effektivitet vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 85 procent effektivitet vid 50 procent belastning.

Så här ser det ut på insidan av nätaggregatet. Kylningen sköts av en tyst 120 mm-fläkt. Aggregatet kommer med 4 stycken separata 12 V-linor som var och en klarar av att ge ut 20 A. Den maximala strömmen kan dock inte överstiga 45 A när vi kombinerar alla fyra 12 V-linor.


Nätaggregatet har inga problem att klara av belastning som vi lägger på. Vi är imponerade att både 3 V eller 5 V-linan i stort sett är helt oberörda av belastningen och även 12 V-linan, där vi förväntar oss den största förändringen, klarar sig väldigt bra och vi ser mindre än 1 procents minskning i spänningen.

Antec TruePower New 550 är ett riktigt bra litet nätaggregat som utan några som helst problem klarar av även de mer krävande datorsystem. Det är ganska dyrt men väl värt pengarna.

Seventeam V-Force ST-550P AF


Seventeam är troligtvis inte lika känt som de flesta andra företag i detta test men företaget har en bred produktportfölj där många nätaggregat ingår. Till vårt test deltar Seventeam med V-Force ST-550P AF, ett nätaggregat med en uteffekt på 550 W.

Seventeam V-Force ST-550P AF är ett litet nätt nätaggregat. Det är inte modulärt och har alla kablar fastsatta redan från början. Seventeam har varit snåla med kontakter och nätaggregatet har till exempel endast 4 stycken sata-kontakter och endast 3 stycken molex-kontakter.

V-Force ST-550P AF är certifierat med 80 plus brons vilket innebär att nätaggregatet minst måste ha 81 procent effektivitet vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 85 procent effektivitet vid 50 procent belastning.

Här ser vi en bild på innanmätet av nätaggregatet. Allt kyls av en 120 mm-fläkt. Aggregatet kommer med två stycken 12 V-linor som tillsammans klarar av att ge upp till 40 A strömstyrka.
Vi hade tyvärr ett problem med detta nätaggregat och AMD HD5970. Systemet vägrade helt enkelt att starta med denna kombination. Det finns egentligen ingen anledning varför detta inte skall fungera då nätaggregatet utan problem skall klara av grafikkortet men trots upprepade försök så fick vi det inte att fungera. Istället valde vi att sätta in ett GeForce GTX295 vilket tillsammans med våra övriga komponenter ger ett uppskattat effektbehov på runt 390 W.

Vi var något oroade att vi skulle få se en stor sänkning av spänningen på 12 V-linan då den låg prick på 12 V vid låg belastning. Det visar sig dock att V-Force ST-550P AF inte har några problem att hantera belastningen och spänningen på 12 V-linan sjönk inte med mer än 0.04 V vilket motsvarar en sänkning på mindre än en halv procent. Även om vi ser ett större spänningsfall på 3.3 V- och 5 V-linan än till exempel Antec TruePower New 550 så ligger spänningen fortfarande bra till och vi såg inga större variationer i spänningen.

Vi är lite kluvna till Seventeam V-Force ST-550P AF. Det levererar en jämn och stabil spänning och hade inga problem att hantera vårt testsystem efter att vi bytt ut grafikkortet. Samtidigt är det en besvikelse att vi inte kunde använda vårt HD5970 och vi undrar om vi lyckades få ett måndagsexemplar eller om det helt enkelt inte är kompatibelt med det. Med ett pris på 1000 Kr är det är ett relativt dyrt nätaggregat och vi hade gärna sett modulära kablar och fler sata-kontakter för det priset.

Cougar Power 550


Cougar är ett relativt nytt företag som är en del av HEC/Compucase. Företaget har gjort sig känd för högkvalitativa nätaggregat och vi har fått in två enheter till vårt stora test. Det första heter Cougar Power 550 och har en uteffekt på 550 W.

Medan vi är vana vid att nätaggregat är matt-svarta har Cougar målat Cougar Power 550 med en mörkorange metallic-färg. Tillsammans med kablar som ser ut som korall-ormar så gör det att Cougar Power 550 får ett uppseendeväckande utseende. Det är helt enkelt snyggt.

Detta är inte ett modulärt nätaggregat utan alla kablar sitter direkt fast på aggregatet. Cougar skickar med 4 stycken sata-kontakter, 6 stycken molex-kontakter och två stycken pci-express kontakter (en 6-pinnar och en 6+2-pinnar) och det får nog anses vara tillräckligt men inte mer.

Cougar Power 550 är ett 80 plus brons-certifierat nätaggregat vilket innebär att nätaggregatet minst måste ha 81 procent effektivitet vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 85 procent effektivitet vid 50 procent belastning.

Här ser vi insidan av nätaggregatet. Allt kyls av en tyst 120mm-fläkt som är temperaturstyrd. Aggregatet kommer med två stycken 12 V-linor som klarar av att ge 28 A och 20 A. Cougar har inte specificerat hur mycket de maximalt klarar av att ge tillsammans.

Vid låg belastning är spänningen stabil. Vi noterar att spänningen på 5 V-linan är något under 5 V. När vi lägger på en hög belastning ser vi en ordentlig sänkning av spänningen på 12 V-linan. Vi ligger fortfarande inom ATX-specifikationen (+/- 5 procent) men däremot varierar spänningen ordentligt. Det är långt ifrån den stabila spänning som Cougar lovar för nätaggregatet. Även 5 V-linan varierar en del medan 3.3 V-linan är stabil även om den ligger strax under 3.3 V.

Cougar Power 550 är det näst billigaste nätaggregatet i denna del av testet med ett pris runt 800 Kr. Det har inga problem att hantera vårt testsystem men spänningen varierar lite väl mycket och ligger dessutom en bit under de förväntade spänningarna på 3.3 V, 5 V och 12 V. Förutom priset så är det egentligen inget som sticker ut hos Cougar Power 550.

Cougar S550


Det andra nätaggregatet från Cougar heter Cougar S550 och som namnet antyder även det ett nätaggregat med en uteffekt på 550 W.

Precis som med Cougar Power 550 har Cougar valt att ge Cougar S550 ett litet annorlunda utseende med en blandning av bronsgult och svart och samma korallorm-färgade kablar. Det gör Cougar S550 till i vårt tycke det snyggaste nätaggregatet i testet. Detta är det klart största nätaggregatet i vårt test med ett djup på 180 mm.

Nätaggregatet är precis som Antec TruePower New 550 en hybrid mellan modulärt och icke-modulärt då Cougar har valt att, förutom de vanliga strömkablarna, också låta två stycken pci-express-kablar, en 6+2-pinnar och en 6-pinnar, sitta fast på nätaggregatet. Det är ingen dum ide då det är väldigt troligt att det kommer sitta ett grafikkort i datorn. I övrigt får vi 6 stycken sata-kontakter och 5 stycken molex-kontakter vilket bör räcka även för mer krävande system. En trevlig överraskning är att vi även får ytterligare två stycken 6-pinnar pci-express-kablar. Det innebär att det inte är några problem att använda aggregatet till två stycken grafikkort, åtminstone så länge de inte behöver två stycken 8-pinnars pci-express-kontakter. En lustig detalj är att Cougar har märkt upp 4 stycken anslutningar på nätaggregatet för pci-express samtidigt som företaget endast skickar med två stycken extra kablar. Vi är inte helt säkra hur Cougar tänkte här.

Cougar S550 är det enda nätaggregatet i vårt stora test som kommer med en 80 plus silver-certifiering. Denna certifiering innebär att nätaggregatet skall vara minst 85 procent effektiv vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 89 procent effektiv vid 50 procent belastning.

Här ser vi en bild på hur det ser ut inuti nätaggregatet. Allt kyls av en 140 mm temperaturstyrd tyst fläkt. För att kyla ner komponenterna snabbare låter Cougar fläkten även stå på ett litet tag efter datorn är avstängd.

Cougar S550 har 4 stycken 12 V-linor där två av linorna ger 20 A och de resterande två ger 24 A.

Nätaggregatet har inga problem att klara av belastningen och levererar en bra och stabil spänning.

Cougar S550 är ett mycket bra nätaggregat. Det levererar en stabil spänning och har inga problem att hantera vårt krävande testsystem. Även om skillnaden inte är enorm så drar nätaggregatet minst effekt från vägguttaget vilket är förväntat då det även har högst effektivitet. Vi gillar att Cougar ser till att skicka med 4 stycken pci-express-kablar och även i övrigt så saknar vi inte något i kabelväg.

Be Quiet Straight Power CM


Företaget Be Quiet ställer även det upp med två stycken nätaggregat i vårt stora test. Vi testade Be Quiet 430W PurePower i första delen av vårt stora test och nu är det dags för Be Quiet Straight Power CM, ett nätaggregat med en uteffekt på 580 W.

Be Quiet har gett nätaggregatet ett litet speciellt utseende genom att byta ut det normala fläktgallret mot ett antal raka metallpinnar. Det är snyggt och annorlunda. I övrigt är det ett modulärt nätaggregat där du kan välja vilka anslutningar du vill använda. Nätaggregatet kommer med 3 stycken pci-express-kontakter, 2 stycken 6-pinnar och en 6+2-pinnar, 6 stycken sata-kontakter och 5 stycken molex-kontakter. En av de modulära kablarna kommer med både molex- och sata-kontakter något vi gillar.

Be Quiet Straight Power CM är certifierat med 80 plus brons vilket innebär att nätaggregatet minst måste ha 81 procent effektivitet vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 85 procent effektivitet vid 50 procent belastning.

Tyvärr kunde vi inte öppna nätaggregatet då Be Quiet använt sig av en sorts skruvar som vi inte hade någon skruvmejsel till.

Nätaggregatet kyls av en temperaturstyrd 120 mm-fläkt. Be Quiet har även två ytterligare fläktkontakter på aggregatet där du kan ansluta mer fläktar som då styrs av nätaggregatet.

Be Quiet Straight Power CM har 4 stycken 12 V-linor där var och en klarar av att ge 18 A och där den maximala strömmen som 12 V-linorna kan ge tillsammans är 38 A.

Medan både 3 V- och 5 V-linorna är relativt stabila under belastning så ser vi en större sänkning av spänningen på 12 V-linan från runt 12.05 V ner till som lägst runt 11.8 V. Spänningen fluktuerar dessutom en del. Det ligger dock fortfarande väl inom ATX-standarden.

Be Quiet Straight Power CM är ett välutrustat nätaggregat med godkänd prestanda som klarar av även de mer krävande komponenterna.

Zalman ZM-600RS


Zalman är främst kända för sina kylare men tillverkar även andra komponenter inklusive nätaggregat. Ett av dessa, Zalman ZM-600RS, testar vi i denna artikel. Det är ett nätaggregat med en uteffekt på 600 W.

Zalman ZM-600RS är inte modulärt vilket innebär att alla kablar sitter fast direkt i nätaggregatet. Zalman skickar med 4 stycken pci-express-kontakter, 2 stycken 6-pinnar och 2 stycken 6+2-pinnar, och det verkar som just 600 W är en brytpunkt där nätaggregaten med den och högre uteffekt normalt kommer med 4 stycken pci-express-kontakter. Förutom dessa så skickar Zalman med 6 stycken sata- och 6 stycken molex-kontakter vilket får ses som fullt tillräckligt.

Zalman ZM-600RS är certifierat med 80 plus brons vilket innebär att nätaggregatet minst måste ha 81 procent effektivitet vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 85 procent effektivitet vid 50 procent belastning.

När vi öppnar upp Zalman ZM-600RS ser vi att Zalman förutom de obligatoriska kylflänsarna på kretskortet också har satt en större kylfläns vid det bakre gallret som är sammankopplad med en annan kylfläns via värmeledande kopparrör (så kallade ”heat-pipes”). Allt kyls sen av en temperaturstyrd tyst 120 mm-fläkt.

Nätaggregatet har 4 stycken 12 V-linor som vardera kan ge 20 A.

I stort sett så klarar Zalman ZM-600RS av belastningen utan några större problem. Vi är lite förvånande att just 3.3 V-linan hamnar under 3.3 V men det handlar om så små spänningar att det inte spelar någon större roll. 12 V-linan sjunker något och fluktuerar även en del men nätaggregatet har fortfarande inga problem att leverera en spänning på över 12 V.

Zalman ZM-600RS är ett nätaggregat som gör vad det ska utan att egentligen överraska åt något håll.

Cooler Master Silent Pro M600


Det första nätaggregatet i vårt test från Cooler Master är Silent Pro M600 som har en uteffekt på 600 W.

Silent Pro 600M är ett modulärt nätaggregat. De enda kablarna som sitter direkt på nätaggregatet är de två strömkablarna för moderkortet (24-pinnar och 4+4-pinnar). I övrigt ger Cooler Master oss två stycken 6+2-pinnars pci-express-kontakter, 9 stycken sata-kontakter och 5 stycken molex-kontakter. Det är lite futtigt att Cooler Master endast skickar med två stycken pci-express-kontakter eftersom det ändå handlar om ett 600 W-aggregat.

Något vi verkligen gillar är hur de modulära kablarna ser ut. De är platta och väldigt böjliga och gör det verkligen lätt att dra runt dem i ett chassi. Tyvärr är de i gengäld relativt korta. Cooler Master har även skickat med två gummipackningar som sätts mellan nätaggregatet och chassiet för att minimera eventuella vibrationer.

Vi har blivit vana vid att nätaggregaten i vårt test är certifierade med 80 plus brons eller bättre men Silent Pro 600M är faktiskt ”bara” certifierad till 80 plus nivå vilket innebär att det skall ha minst 80 procent effektivitet vid 20 procent, 50 procent och 100 procent belastning.

Insidan av nätaggregatet täcks av stora kylflänsar och allt kyls via en tyst temperaturstyrd 135 mm-fläkt.
Silent Pro 600M kommer med en enda 12 V-lina som kan ge upp till 40 S ström.

Under hög belastning sjunker spänningen ordentligt på 12 V-linan och den fluktuerar också en hel del.

Cooler Master Silent Pro 600M är ett nätaggregat som visserligen klarar av vår höga belastning men gör det utan att imponera. Även om vi gillar de platta modulära kablarna så saknar vi ytterligare pci-express-anslutningar.

Cooler Master Real Power M620


Även nästa nätaggregat kommer från Cooler Master och heter Cooler Master Real Power M620. Det är ett nätaggregat med uteffekt på 620 W.

Cooler Master Real Power M620 är ett modulärt nätaggregat. Förutom strömkablarna för moderkortet som sitter fast så får vi hela 13 molex-kontakter och 11 sata-kontakter. Cooler Master har valt att skicka med fler kablar än som går att ansluta vilket gör att vi får en bra flexibilitet i hur många olika kontakter vi vill ha på vårt nätaggregat. Tyvärr så får vi, precis som hos Silent Pro M600, endast två pci-express-kontakter.

Precis som hos Silent Pro M600 är detta nätaggregat endast certifierad till 80 plus nivå vilket innebär att det skall ha minst 80 procent effektivitet vid 20 procent, 50 procent och 100 procent belastning.

Komponenterna på insida kyls av en temperaturstyrd 120 mm-fläkt. Nätaggregatet kommer med tre 12 V-linor som klarar av att ge 19 A vardera.

Vi får samma typ av prestanda som hos Silent Pro M600. Under hög belastning sjunker spänningen ordentligt på 12 V-linan och den fluktuerar också en hel del.

Cooler Master Real Power M620 klarar av vår höga belastning men, precis som det andra Cooler Master-aggregatet i testet, så gör den det utan att imponera. Vi gillar att Cooler Master skickar med så många kablar men saknar ytterligare pci-express-anslutningar.

AXP Simplepower 630 W


Med ett pris på runt 570 Kr så är AXP Simplepower 630 W det klart billigaste nätaggregatet i denna del av testet. Som namnet antyder så har det en uteffekt på 630 W.

AXP Simplepower 630 W är inte ett modulärt nätaggregat utan alla kablar sitter fast i aggregatet. AXP har verkligen snålat med anslutningar och vi får endast två (!) stycken sata- och 4 stycken molex-kontakter. Vi får åtminstone två stycken pci-express-kontakter, en 6-pinnar och en 6+2-pinnar, men det är en klen tröst. Något som spär på känslan att detta är ett budgetaggregat är att det även helt saknar 80 plus-certifiering.

Här är en bild på insidan av nätaggregatet. Allt kyls av en 120 mm-fläkt.

AXP Simplepower 630 W har två stycken 12 V-linor som klarar av att ge 21 respektive 22 A.

Tyvärr råkade vi ut för ett problem när vi körde igång vårt testande. Nätaggregatet klarade helt enkelt inte av att driva både en HD5970 och en HD5870 i vårt system. När vi la på belastning på alla våra komponenter stängde sig nätaggregatet av efter 5-10 sekunder. Det är i sig positivt att det finns skyddsmekanismer i aggregatet men tråkigt att det inte klarar av samma komponenter som de andra nätaggregaten klarar av. Oavsett om vi tittar till det teoretiska effektbehovet (440 W) eller det teoretiska amperebehovet (31.7 A) så borde aggregatet klara av det. Det enda vi kan tänka oss är att nätaggregatet inte kan kombinera sina två 12 V-linor och leverera de 31.7 A som behövs.

För att kunna slutföra testet så tog vi bort HD5870 och körde alla tester med endast ett HD5970.

Eftersom detta är ett budgetaggregat så har vi inte så stora förväntningar men det överraskar oss faktiskt lite. Vare sig vi kör på låg belastning eller hög belastning så får vi en relativt jämn spänning som dessutom inte sjunker speciellt mycket när vi lägger på belastning.

Tyvärr så drar AXP Simplepower 630 W desto mer ström eftersom det har så låg effektivitet.

Även om AXP Simplepower 630 W levererar en jämn spänning när vi inte överbelastar det så kan vi inte rekommendera det. Att bara skicka med två stycken sata-kontakter känns absurt för ett 630 W-aggregat och bristen på 80 plus-certifiering gör att aggregatet kommer dra mer ström än nödvändigt. Lägg hellre några hundralappar mer för ett nätaggregat av högre kvalitet.

Corsair HX650W


I vår första del testade vi Corsair:s 400 W-nätaggregat Corsair CX400W. Vårt andra nätaggregat från Corsair är HX650W, ett nätaggregat med uteffekt på 650 W.

HX650W är ett modulärt nätaggregat. Corsair skickar med massor av kablar och det finns tillräckligt för även de mest avancerade systemen. Vi får 4 stycken pci-express-kontakter, alla 6+2-pinnar, 9 stycken sata-kontakter och 8 stycken molex-kontakter. Precis som hos Cooler Master Silent Pro M600 så får vi med platta modulära kablar vilka är enklare att böja och dessutom inte hindrar luftflödet lika mycket som vanliga kablar.

Nätaggregatet är certifierat med 80 plus brons certifiering vilket innebär att nätaggregatet minst måste ha 81 procent effektivitet vid 20 procent och 100 procent belastning och minst 85 procent effektivitet vid 50 procent belastning.

Komponenterna på insidan kyls av en 120 mm-fläkt och värmen leds bort av stora kylflänsar.

HX650W har en enda 12 V-lina som kan ge upp till 52 A.

Nätaggregatet har inga problem att hantera belastningen som vi lägger på systemet. Vi ser en liten sänkning hos spänningen på 12 V-linan men i övrigt är alla spänningar riktigt stabila utan någon större fluktuation.

Corsair HX650W är ett riktigt bra nätaggregat som leverera en stabil spänning även under hög belastning. Corsair skickar med massor av kablar och anslutningar och nätaggregatet är väl förberett för system med fler än ett grafikkort.

Silverstone OP 650 Plus


Det sista nätaggregatet i vårt stora test kommer från Silverstone och heter Silverstone OP 650 Plus. Det är ett nätaggregat med en uteffekt på 650 W.

Silverstone OP 650 Plus är inte ett modulärt nätaggregat utan alla kablar hänger fast direkt på nätaggregatet. Vi påminns snabbt hur smidigt det är att ha modulära kablar då det lätt blir en stor kabelhärva som hänger ut från nätaggregatet.

Silverstone skickar med 4 stycken 6-pinnar pci-express- och en pci-express 6+2-pinnar-kontakter. Vi hade nog gärna sett två 8-pinnars-anslutningar eftersom det annars är svårt att till exempel köra två stycken HD5970 i CrossfireX utan en extra adapter. I övrigt får vi 6 stycken sata- och 6 stycken molex-anslutningar vilket är godkänt.

OP 650 Plus är endast 80 plus-certifierad vilket innebär att det skall ha minst 80 procent effektivitet vid 20 procent, 50 procent och 100 procent belastning.

Tyvärr lyckades vi inte skruva upp nätaggregatet då en av skruvarna satt stenhårt fast och vi ville inte förstöra den. Det kyls av en tyst temperaturstyrd 120 mm-fläkt.

Silverstone OP 650 Plus har endast en enda 12 V-lina som kan ge upp till 54 A. Det innebär att nätaggregatet är det starkaste av alla vi har testat.

Silverstone OP 650 Plus har inga problem att hantera belastningen som vi lägger på systemet. Vi ser en liten sänkning på alla linor men överlag är spänningen ändå jämn och stabil med lite fluktuation.

Silverstone OP 650 Plus är ett bra nätaggregat som klarar av att leverera en jämn spänning även under hög belastning. Tyvärr är det inte modulärt, något som drar ner betyget något i våra ögon och även om det är väldigt bra att vi får många pci-express-kontakter hade det varit bättre om vi fått ytterligare en 8-pinnars-kontakt.

Mikrodatorn summerar


Totalt har Mikrodatorn nu testat 18 nätaggregat i spannet 400 – 650 W. Överlag så är vi imponerade över att, med några få undantag, dessa nätaggregat utan några större problem har kunnat hantera den höga belastning som vi lagt på dem. Det kan verka lite petigt att gnälla på fluktuerande spänningar när nätaggregaten ändå håller sig inom ATX-standarden men som ni sett så finns det tillräckligt med nätaggregat som under samma belastning kan leverera stabila spänningar att vi ändå tycker det är värt att påpeka.

Något vi tyvärr inte har haft möjlighet att testa är hur dessa nätaggregat fungerar efter ett års kontinuerligt användande. Ett nätaggregat kan fungerar utmärkt under några månader för att sedan gå sönder. Det är något som vi till exempel har sett med billigare nätaggregat från Sunbeam. Vi rekommenderar därför att ni, efter att ha valt ut ett par möjliga kandidater, surfar runt på supportforum för att se vad som sägs om de olika nätaggregaten.

Så till den eviga fråga som ställs om och om igen på forum på internet: hur starkt nätaggregat behöver jag verkligen? Om det är något dessa två artiklar bör ha visat så är det att normalt inte krävs så kraftfulla nätaggregat för att driva även mer kraftfulla datorer. Det är istället viktigare att nätaggregatet kan leverera en stabil spänning och ström. Vi skulle till exempel hellre välja att köpa ett Cougar S550-aggregat på 550 W än ett 630 W AXP-aggregat. Det betyder dock inte att de mer kraftfullare nätaggregaten är onödiga. Det finns även många punkter som talar till deras fördel. Först och främst är det aldrig fel att ha en liten extra buffert att ta ifrån om man i framtiden vill bygga ut datorn. Även om vi tror att vi går mot mer strömsnåla komponenter istället för tvärtom så är det även möjligt att det till exempel blir vanligare med fler grafikkort i framtiden. Utifrån en genomsnittlig effektivitetskurva så ser vi också att ett nätaggregat är som effektivast runt 50 procent belastning. Ett nätaggregat på 850 W kommer till exempel troligtvis vara som effektivast för vårt testsystem med ett teoretisk effektbehov på 440 W. Om datorn däremot oftast inte används så sjunker självklart effektbehovet och ekvationen förändras.

Fakta

Det idealiska sättet att testa ett nätaggregat är att koppla upp det mot en speciell apparat som låter oss styra exakt hur mycket belastning vi vill lägga på nätaggregatet. Tyvärr är dessa apparater väldigt dyra och vi hade inte möjlighet att låna in en i tid för detta test. Istället valde vi att sätta ihop ett system och genom att variera vilket grafikkort vi använde generera en relativt bra belastning på varje nätaggregat.

För att mäta de olika spänningarna kopplade vi en multimeter direkt till 24-pinnars-kontakten. Multimetern kopplades sen till en dator där mjukvara övervakade spänningen och sparade variationen över tiden. Vi valde att mäta spänningarna 3.3V, 5V och 12V vid bios-skärmen, vid windows-skrivbordet och under full belastning. Vid full belastning körde vi PSU-testet i OCCP Perestrojka som belastar både GPU och CPU till 100 procent samtidigt som vi kopierade en 40 GB stor fil från en hårddisk till en annan om och om igen. Varje mätning skedde i en timme. Vi tog sedan ut ett representativt snitt av mätningen och plottade i en graf.

Vårt testsystem:

Processor: AMD Phenom 955
Processorkylare: Noctua NHC12P + 120 MM Noctua P12-fläkt
Minne: 4 GB Corsair XMS3 DDR3
Moderkort: ASUS M4A79T Deluxe
Hårddisk 1: Seagate 320 GB
Hårddisk 2: 64 GB Kingston SSD
Optisk enhet: Extern USB-DVD-läsare

Grafikkort: AMD HD5870 + AMD HD5970 i crossfire

Tillverkare: Antec (http://www.antec.com)
Cirkapris: 1100 Kr inklusive moms

Effekt: 550 W
80+-Certifiering: Ja, Brons
ATX-stöd: ATX12V 2.2, ATX12V 2.2, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI
Fläkt: 120mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 1 st 6+2-pinnar, 1 st 6-pinnar (50 cm)
SATA: 9st (50 - 80 cm)
MOLEX: 9 st (50 - 80 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4-pinnar, 1 st 8-pinnar (50 cm)

Ström:
+3.3V: 25 A
+5V: 25 A
+12V1: 20 A
+12V2: 20 A
+12V3: 20 A
+12V4: 20 A
-12V: 0.8 A
+5VSB: 3 A
3.3V+5V: 130 W
12V: 540 W

Fördelar

 • Många anslutningar
 • Hybrid mellan modulärt och icke-modulärt
 • Stabil spänning även under hög belastning
 • 80+ brons-certifiering

Nackdelar

 • Något dyrt
 • Inte certifierad för CrossFireX

Betyg:

Form/design: 17 av 20
Prestanda: 26 av 30
Ljudnivå: 17 av 20
Prisvärde: 20 av 30

Totalt: 80 av 100

Tillverkare: Seventeam (http://www.seventeam.com.tw)
Cirkapris: 1050 Kr inklusive moms

Effekt: 550 W
80+-Certifiering: Ja, Brons
ATX-stöd: ATX12V 2.2
Multi-GPU-certifiering: SLI
Fläkt: 120mm
Modulärt: Nej
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 140x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 2 st 6+2-pinnar (60 cm)
SATA: 4 st (60 - 90 cm)
MOLEX: 3 st (60 - 90 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4+4-pinnar (60 cm)

Ström:
+3.3V: 25 A
+5V: 30 A
+12V1: 18 A
+12V2: 25 A
-12V: 0.8 A
+5VSB: 2.5 A
3.3V+5V: 150 W
12V: 516 W

Fördelar

 • Stabil spänning
 • 80+ brons-certifiering
 • Långa kablar

Nackdelar

 • Väldigt få anslutningar
 • Inte modulärt
 • Ville inte starta med HD5970
 • Inte certifierad för CrossFireX

Betyg:

Form/design: 10 av 20
Prestanda: 22 av 30
Ljudnivå: 16 av 20
Prisvärde: 15 av 30

Totalt: 63 av 100

Tillverkare: Cougar (http://www.cougar-world.com/)
Cirkapris: 800 Kr inklusive moms

Effekt: 550 W
80+-Certifiering: Ja, Brons
ATX-stöd: ATX12V 2.x, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI och CrossFireX
Fläkt: 120mm
Modulärt: Nej
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 140x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 1 st 6+2-pinnar, 1 st 6-pinnar (45 cm)
SATA: 4 st (45 - 75 cm)
MOLEX: 5 st (45 - 75 cm)
FDD: 1 st (90 cm)
ATX 12V: 1 st 4+4-pinnar (45 cm)

Ström:
+3.3V: 24 A
+5V: 15 A
+12V1: 28 A
+12V2: 20 A
-12V: 0.3 A
+5VSB: 3 A
3.3V+5V: 120 W
12V: 480 W

Fördelar

 • Relativt billig
 • 80+ brons-certifiering
 • Tyst
 • Både certifierad för SLI och CrossFireX

Nackdelar

 • Lite för få sata-anslutningar
 • Inte modulärt
 • Fluktuerande spänning vid hög belastning
 • Relativt korta kablar

Betyg:

Form/design: 14 av 20
Prestanda: 20 av 30
Ljudnivå: 18 av 20
Prisvärde: 20 av 30

Totalt: 72 av 100

Tillverkare: Cougar (http://www.cougar-world.com/)
Cirkapris: 1350 Kr inklusive moms

Effekt: 550 W
80+-Certifiering: Ja, Silver
ATX-stöd: ATX12V 2.x, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI och CrossFireX
Fläkt: 140mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x180mm

Kablar:
PCI-E: 1 st 6+2-pinnar, 3 st 6-pinnar (50 cm)
SATA: 6 st (50 - 80 cm)
MOLEX: 5 st (50 - 80 cm)
FDD: 1 st (90 cm)
ATX 12V: 1 st 4-pinnar (50 cm), 1 st 8-pinnar (50 cm)

Ström:
+3.3V: 25 A
+5V: 25 A
+12V1: 20 A
+12V2: 20 A
+12V2: 24 A
+12V2: 24 A
-12V: 0.6 A
+5VSB: 3 A
3.3V+5V: 140 W
12V: 542 W

Fördelar

 • 80+ silver-certifiering
 • Tyst
 • Långa kablar
 • 4 st pci-express-anslutningar
 • Stabil spänning
 • DC-DC-omvandlare för stabilare spänning
 • Hybrid mellan modulärt och icke-modulärt
 • Certifierad för både SLI och CrossFireX

Nackdelar

 • Dyrt
 • Stort nätaggregat
 • Endast en 8-pinnar pci-express-kontakt

Betyg:

Form/design: 17 av 20
Prestanda: 26 av 30
Ljudnivå: 18 av 20
Prisvärde: 23 av 30

Totalt: 84 av 100Tillverkare: Be Quiet (http://www.be-quiet.net)
Cirkapris: 1100 Kr inklusive moms

Effekt: 580 W
80+-Certifiering: Ja, Brons
ATX-stöd: ATX12V 2.3, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI och CrossFireX
Fläkt: 120mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x160mm

Kablar:
PCI-E: 1 st 6+2-pinnar, 2 st 6-pinnar (55 cm)
SATA: 6 st (55 - 100 cm)
MOLEX: 5 st (55 - 100 cm)
FDD: 2 st (100 - 115 cm)
ATX 12V: 1 st 4-pinnar (55 cm), 1 st 8-pinnar (70 cm)

Ström:
+3.3V: 25 A
+5V: 23 A
+12V1: 18 A
+12V2: 18 A
+12V2: 18 A
+12V2: 18 A
-12V: 0.5 A
+5VSB: 3 A
3.3V+5V: 150 W
12V: 456 W

Fördelar

 • 80+ brons-certifiering
 • Tyst
 • Långa kablar
 • 3 st pci-express-anslutningar
 • Modulärt
 • Certifierad för både SLI och CrossFireX
 • Extra fläktanslutningar

Nackdelar

 • 12 V-linan fluktuerar en del under hög belastning

Betyg:

Form/design: 16 av 20
Prestanda: 20 av 30
Ljudnivå: 17 av 20
Prisvärde: 24 av 30

Totalt: 77 av 100

Tillverkare: Zalman (http://www.zalman.com)
Cirkapris: 1000 Kr inklusive moms

Effekt: 600 W
80+-Certifiering: Ja, Brons
ATX-stöd: ATX12V 2.3
Multi-GPU-certifiering: CrossFireX
Fläkt: 120mm
Modulärt: Nej
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x140mm

Kablar:
PCI-E: 2 st 6+2-pinnar, 2 st 6-pinnar (50 cm)
SATA: 6 st (50 - 80 cm)
MOLEX: 6 st (50 - 80 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4+4-pinnar (50 cm)

Ström:
+3.3V: 24 A
+5V: 24 A
+12V1: 20 A
+12V2: 20 A
+12V2: 20 A
+12V2: 20 A
-12V: 0.5 A
+5VSB: 3 A
3.3V+5V: 150 W
12V: 576 W

Fördelar

 • 80+ brons-certifiering
 • Tyst
 • 4 st pci-express-anslutningar
 • 12 V-linan håller sig en bit över 12 V under hög belastning

Nackdelar

 • 12 V-linan fluktuerar dock en del under samma höga belastning
 • Inte certifierad för SLI

Betyg:

Form/design: 15 av 20
Prestanda: 22 av 30
Ljudnivå: 16 av 20
Prisvärde: 24 av 30

Totalt: 77 av 100

Tillverkare: Cooler Master (http://www.coolermaster.com)
Cirkapris: 990 Kr inklusive moms

Effekt: 600 W
80+-Certifiering: Ja
ATX-stöd: ATX12V 2.3, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI
Fläkt: 135 mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 2 st 6+2-pinnar (45 cm)
SATA: 9 st (45 - 75 cm)
MOLEX: 5 st (45 - 75 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4+4-pinnar (55 cm)

Ström:
+3.3V: 20 A
+5V: 20 A
+12V1: 40 A
-12V: 0.5 A
+5VSB: 2.5 A
3.3V+5V: 165 W
12V: 480 W

Fördelar

 • 80+ -certifiering
 • Tyst
 • Platta lättböjliga kablar
 • Gummilister för att dämpa vibrationer

Nackdelar

 • Endast 2 st pci-express-kontakter
 • Inte 80+ brons-certifierad
 • Spänningen på 12V-linan fluktuerar ordentligt under belastning
 • Inte certifierad för CrossFireX
 • Relativt korta kablar

Betyg:

Form/design: 14 av 20
Prestanda: 18 av 30
Ljudnivå: 16 av 20
Prisvärde: 20 av 30

Totalt: 68 av 100

Tillverkare: Cooler Master (http://www.coolermaster.com)
Cirkapris: 900 Kr inklusive moms

Effekt: 620 W
80+-Certifiering: Ja
ATX-stöd: ATX12V 2.3, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI
Fläkt: 120 mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 1 st 6+2-pinnar, 1 st 6-pinnar (55 cm)
SATA: 11 st (55 - 85 cm)
MOLEX: 13 st (50 - 80 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4-pinnar (65 cm), 1 st 8-pinnar

Ström:
+3.3V: 25 A
+5V: 25 A
+12V1: 19 A
+12V2: 19 A
+12V3: 19 A
-12V: 0.8 A
+5VSB: 3.5 A
3.3V+5V: 191 W
12V: 516 W

Fördelar

 • 80+ -certifiering
 • Tyst
 • Relativt billig
 • Många extra kablar skickas med

Nackdelar

 • Endast 2 st pci-express-kontakter
 • Inte 80+ brons-certifierad
 • Spänningen på 12V-linan fluktuerar ordentligt under belastning
 • Inte certifierad för CrossFireX

Betyg:

Form/design: 12 av 20
Prestanda: 18 av 30
Ljudnivå: 15 av 20
Prisvärde: 24 av 30

Totalt: 69 av 100

Tillverkare: AXP (http://www.axpertec.com)
Cirkapris: 570 Kr inklusive moms

Effekt: 630 W
80+-Certifiering: Nej
ATX-stöd: ATX12V 2.2
Multi-GPU-certifiering: Nej
Fläkt: 120 mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Troligtvis
Storlek (BxHxD): 150x86x145mm

Kablar:
PCI-E: 2 st 6-pinnar (45 - 60 cm)
SATA: 2 st (45 - 60 cm)
MOLEX: 4 st (45 - 75 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4-pinnar ( 45 cm)

Ström:
+3.3V: 25 A
+5V: 32 A
+12V1: 21 A
+12V2: 22 A
-12V: 0.6 A
+5VSB: 2 A
3.3V+5V: ?
12V: ?

Fördelar

 • Billig
 • Stabil spänning när vi väl får igång det

Nackdelar

 • Endast 2 st pci-express-kontakter
 • Ingen 80+-certifiering
 • Låg effektivitet
 • Klarade inte av våra grafikkort
 • Inte certifierad för fler grafikkort
 • Väldigt få sata- och molex-kontakter

Betyg:

Form/design: 8 av 20
Prestanda: 15 av 30
Ljudnivå: 15 av 20
Prisvärde: 15 av 30

Totalt: 53 av 100

Tillverkare: Corsair (http://www.corsair.com)
Cirkapris: 1150 Kr inklusive moms

Effekt: 650 W
80+-Certifiering: Ja
ATX-stöd: ATX12V 2.2, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: SLI
Fläkt: 120 mm
Modulärt: Ja
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 4 st 6+2-pinnar (60 cm)
SATA: 9 st (70 cm)
MOLEX: 8 st (85 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4+4-pinnar (55 cm)

Ström:
+3.3V: 24 A
+5V: 30 A
+12V1: 52 A
-12V: 0.8 A
+5VSB: 3 A
3.3V+5V: 170 W
12V: 624 W

Fördelar

 • 80+ brons-certifiering
 • Tyst
 • Många anslutningar
 • Stabil spänning även under hög belastning
 • Certifierad för SLI
 • Platta och långa kablar

Nackdelar

 • Inte certifierad för CrossFireX

Betyg:

Form/design: 17 av 20
Prestanda: 25 av 30
Ljudnivå: 16 av 20
Prisvärde: 25 av 30

Totalt: 83 av 100

Tillverkare: Silverstone (http://www.silverstonetek.com)
Cirkapris: 1200 Kr inklusive moms

Effekt: 650 W
80+-Certifiering: Ja
ATX-stöd: ATX12V 2.3, EPS12V 2.91
Multi-GPU-certifiering: Nej
Fläkt: 120 mm
Modulärt: Nej
Överspänningsskydd: Ja
Storlek (BxHxD): 150x86x150mm

Kablar:
PCI-E: 4 st 6-pinnar, 1 st 6+2-pinnar (55 - 70 cm)
SATA: 9 st (50 - 100 cm)
MOLEX: 8 st (50 - 100 cm)
FDD: 1 st
ATX 12V: 1 st 4+4-pinnar (55 cm)

Ström:
+3.3V: 24 A
+5V: 30 A
+12V1: 54 A
-12V: 0.8 A
+5VSB: 4 A
3.3V+5V: 180 W
12V: 648 W

Fördelar

 • 80+-certifiering
 • Tyst
 • Stabil spänning även under hög belastning
 • Långa kablar

Nackdelar

 • Inte certifierad för fler grafikkort (även om det ändå fungerar)
 • Endast en 8-pinnars pci-express-kontakt
 • Inte certifierad med 80+brons eller bättre
 • Inte modulärt

Betyg:

Form/design: 13 av 20
Prestanda: 25 av 30
Ljudnivå: 15 av 20
Prisvärde: 22 av 30

Totalt: 75 av 100