Inledning


De allra flesta grafikkort man köper idag bygger antingen på AMD (ATI)- eller Nvidia-kretsar och det är dessa vi kommer att gå igenom här. Det finns viktiga skillnader mellan dem och även programmen för att överklocka dem kan skilja sig åt. Rivatuner är sannolikt det mest populära för överklockning och den klarar av både AMD- och Nvidia-kort. Programmet kan dock vara känsligt för vilka drivrutiner man använder men nya versioner av Rivatuner kommer hela tiden ut för att det även skall fungera med de allra senaste grafikdrivrutinerna. Vi skall försöka göra det så lättförståeligt som möjligt och dessa guider är främst till för nybörjare eller de som vill veta mer om grunderna.

Att kontrollera vad förändringarna ger är mycket viktigt då man bör mäta ifall man verkligen får en prestandaökning, men man vill förstås även bibehålla stabilitet och bildkvalitet.

AMD (ATI)


Radeon HD 4870 1 gigabyte referensdesign

För AMD genomgångarna och tester valde vi att använda ett Radeon HD 4870 1 gigabyte grafikkort som vi fått direkt från AMD (referensdesign). Man kan i regel bara ändra på två egenskaper för dessa kort och det är frekvenserna för grafikprocessorn och minnen. För en del modeller finns det program eller bios-versioner där man även kan ändra spänningen till grafikprocessorn.

NvidiaPOV GTX 260 Premium

För Nvidia genomgångarna och tester valde vi att använda ett geforce GTX 260 från Point of View (POV) kallad POV GTX 260 Premium. Kortet är en uppdaterad GTX 260 version med 216 shaderprocessorer.

Asus EN9800GTX+ Dark Knight TOP. Grafikkort med lite äldre arkitektur, så som Geforce 9800 GTX+, klarar att höja shaderfrekvenserna bättre än de flesta nya modeller Nvidia-modeller.

Även för Nvidia-kort kan man ändra frekvenser på grafikprocessorn och minnen men det finns även något som kallas shaderfrekvenser som man kan ändra på. Det enklaste är att låter överklockningsprogrammen bibehålla korrelationen mellan grafikprocessorn och shaderfrekvenserna. I så fall ändrar man endast inställningarna för grafikprocessorn och minnen precis som för AMD-grafikkorten. Vi rekommenderar att man börjar med att enbart ändra på frekvensen för grafikprocessorn och minnena.

När man nått de högsta stabila inställningarna kan man välja att ta bort korrelationen mellan shaderinställningarna och grafikprocessorn. Då kommer inte längre shaderfrekvensen höjas ifall man ökar frekvensen på grafikprocessorn. På de senaste Nvidia-korten klarar i regel grafikkorten högre frekvenser på grafikprocessor på detta sätt (det går inte att höja shaderfrekvenserna lika mycket). Som vanligt är det dock viktigt att man kontrollerar stabilitet, kvalitet och prestanda mellan varje ändring.

Ett bra sätt att ha koll på vad som ger bättre prestanda är att använda testprogram efter varje förändring. Förutom att se hur överklockningen påverkar prestanda så kan man få en uppfattning om stabilitet och eventuella förändringar i bildkvalitet. Futuremarks 3dmark program är lämpliga för detta.

Med all form av överklockning finns det risker och i värsta fall kan ditt grafikkort skadas. Man bör därför vara metodisk och gärna påläst om vad grafikkortet bör klara av.

Fakta