Inledning


När man tänker på extern lagring tänker man troligtvis på något som är relativt långsamt, men med usb 3.0-gränssnittet så finns det större möjligheter för snabba överföringar. Det optimala är förstås att använda ssd-diskar i dessa externa lagringsenheter.

Vi skall här testa Thecus D0204 DAS som är en extern lagringsenhet för upp till två 2.5-tums hårddiskar. För att få riktigt bra prestanda skall vi installera en ssd-disk i enheten, men tyvärr hade vi inte möjlighet att testa två ssd-diskar i raid 0.

Fakta

Thecus N0204 DAS

Tillverkare: Thecus
Cirkapris: Vi har inte hittat något svenskt pris
Knappar: På-knapp
Inställningar: Raid 0, raid 1, Large och Clear
Säkerhet: Kensington lås
Lagringskapacitet: 2 x 2.5-tums hårddiskar (80-500 GB)
Storlek: (H x B x D) 88 x 63 x 133 mm

Fördelar

  • Bra prestanda för att vara extern usb 3.0-lagring (likvärdig prestanda som Kingston HyperX MAX 3.0)
  • Har raid-funktioner (raid 1 och 0)
  • Man kan välja mekaniska 2.5-tums hårddiskar eller ssd-modeller

Nackdelar

  • Dålig tillgänglighet
  • Inga svenska priser (svårt att uttala sig om prisvärdhet)

Betyg:
Prestanda:
50 av 60
Prisvärdhet:
20 av 40

Totalt: 70 av 100

Kommentarer: Just nu hittar vi inte produkten i någon svensk butik, så det är lite svårt att bedöma produkten ordentligt. En fördel med en lösning som denna, jämfört med Kingstons externa ssd-lösning är att man fritt kan välja ssd-diskar och även använda raid 1 eller raid 0 om man så önskar. Vi gav den ett ganska neutralt prisvärde och i prestandabetyget har vi främst jämfört mot Kingstons usb 3.0-enhet. Att interna ssd-diskar får bättre prestanda är i princip en självklarhet då usb 3.0 visserligen är bra men sata har övertaget. Jämför man mot mekaniska hårddiskar (sata) blir det förstås annorlunda.