Inledning


Det kan finnas många anledningar till att man vill ta bort den gamla kylningen på grafikkortet och sätta dit en bättre lösning. Normalt handlar det om att man vill få ned ljudnivån men även temperaturen kan sjunka dramatiskt. Ifall garantin är slut kan det även hända att man inte kan byta ut kortet ifall det blir problem med den kylning man har. Överklockare är också en grupp som gärna byter kylning för att få lägre temperaturer, vilket brukar ge bättre överklockningsresultat.

Vi skall i denna guide byta kylning på ett Geforce GTX 470-kort och skall se vad det gjorde för skillnad när det gäller ljudnivå och temperatur. Grafikkortskylaren vi valde heter Zalman VF3000F och den passar till Geforce GTX 465/470. Det finns andra versioner av samma kylare för GTX 480 och GTX 570/580. Principen är liknande på flera andra Nvidia-kort men på grund av ändringar mellan olika grafikkortsmodeller måste man kontrollera att den version man köper passar. Ifall ni önskar att vi gör en guide om, eller ser närmare på en annan grafikkortskylare får ni gärna kontakta oss med förslag.

Vi har tidigare gjort en guide hur man byter grafikkortskylare på AMD-grafikkort och principen är rätt liknande trots att arkitekturerna är annorlunda. Den här gången hade vi ett Nvidia-kort som redan hade bra kylning, vilket gör att vi inte alls är säker på att få en förbättring efter bytet.

Med modifikationer som denna finns det alltid risker för skador på komponenten, man bör därför vara försiktig och använda sunt förnuft. När man byter kylare på grafikkortet rekommenderar vi även esd-skydd i form av armband eller liknande (för att undvika skador på hårdvaran från elektrostatiska urladdningar - med andra ord från statisk elektricitet som man kan vara laddad med).

Vad ska en grafikkortskylare främst ge dig?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Zalman VF3000F

Tillverkare: Zalman
Butiker som har produkten - Länk
Cirkapris: 550 kr inklusive moms
Storlek: (längd x bredd x höjd) 239 x 98 x 51 mm
Vikt: 430 g
Fläktar: Den använder två 92mm-fläktar
Passar till följande grafikkort: Geforce GTX 465/470, det finns dock andra versioner av samma kylare för GTX 480 respektive GTX 570/580

Fördelar

  • Ganska lätt att installera
  • Mycket bra kylprestanda
  • Ljudnivån var inte speciellt hög vid lägsta fläkthastighet

Nackdelar

  • Är relativt dyr och ökar kostnaden för grafikkortet
  • Hög ljudnivå vid högsta fläkthastighet

Kylning: 35 av 35
Prisvärdhet: 23 av 35
Ljudnivå: 14 av 20
Montering: 8 av 10

Totalt
: 80/100