Utvecklingen av bärbara har skett med en enorm fart de senaste åren. Går vi tillbaka 5-10 år så passade bärbara främst som arbetsdatorer och både grafik och ljud låg långt bakom vad vi kunde få på en stationär dator. Idag så ser det lite annorlunda ut. Fler och fler användare väljer att köpa en bärbar istället, eller som komplement till en stationär dator. En av anledningarna är att prestandan hos datorerna har ökat (särskilt på grafiksidan) samtidigt som priset gått ner. Ljudet i bärbara datorer har dock inte hängt med lika bra och förutom på speciella speldatorer så är det inte mycket mer än mediokert, vare sig det gäller film, musik eller spel.

Asus har de senaste åren satsat på högkvalitativa ljudkort i Xonar-serien för stationära datorer. Nu har företaget även gett sig på marknaden för bärbart ljud med två externa ljudkort, Xonar U1 och Xonar U3. I dagens test tittar vi på Xonar U3, ett litet ljudkort som kan ståta med imponerande specifikationer. Vad sägs till exempel om stöd för Dolby Headphone, optisk s/pdif-ut och stöd för Dolby Home Theather, allt i en förpackning som inte är större än ett usb-minne.

Fakta

Asus Xonar U3


Cirkapris: 340 kr
Känslighet (A-wtd): 100 dB
Output THD+N at 1kHz: <0.005 %( dB)
Frekvensomfång (-3dB, 16bit/48KHz input):20 Hz to 20 KHz
Output/Input Full-Scale Voltage: 2 Vrms ( Vp-p)
Ljudprocessor: ASUS UA100 USB Audio Chip
Utgångar: 3.5mm hörlursutgång, optisk s/pdif via adapter
Ingångar: 3.5mm mikrofoningång
Funktioner: Dolby® Technologies : Dolby® Digital Live/Dolby® Headphone /Dolby® Virtual Speaker /Dolby® Pro-Logic II, Smart Volume Normalizer™, Xear 3D™ Virtual Speaker Shifter
Magic Voice™, Karaoke, 10 -band Equalizer, 27 Environment Effects, GX2.5 Gaming Audio Engine, VocalFX™

Fördelar

  • Liten och smidig
  • Bra ljudkvalité
  • Dolby Headphone fungerar bra i film och spel
  • Optisk s/pif-ut via adapter
  • Lågt pris

Nackdelar

  • Endast 16 bit/48 kHz
  • Inga volymkontroller på usb-stickan

Form/design: 11 av 15
Ljudkvalité: 28 av 35
Funktioner: 25 av 30
Prisvärde: 17 av 20

Totalt: 81/100

Kommentar: Asus Xonar U3 är ett litet ljudkort som lyckas ge oss bra ljud trots ett litet format och lågt pris. Det är en perfekt uppdatering för en bärbar dator som skall användas till spel, film och musik.