Mest läst just nu

PC för Alla Extreme

billigare grafikkort geforce gtx 980 Ti
Billigare grafikkort smiskar dyra Titan X

Meny

Artikelkommentarer

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Så bygger du en liten
(men snabb) speldator

CPU-kylare

2011-11-06 09:20

"Vi valde ett Sandy Bridge-system och den här gången har vi valt den prisvärda Core i5 2500 som räcker för de flesta (överklockare väljer Core i5 2500K)"

"Köper man en processor med kylare (boxed) så är det inte fullt nödvändigt med en processorkylare. Eftersom detta skall vara ett prestandasystem satsar vi på en riktigt bra kylare som inte låter allt för mycket."


Är inte den Noctua NH-D14 liite overkill om man ändå inte ska överklocka? :)
Jag skulle nog ha valt en mindre kylare och behållt hårddiskburen.

Cyborg03

CPU-kylare

2011-11-06 10:47

Jag håller med. Det borde vara grafikkortet som låter mest i det här bygget.

TyckerDuSomJag?

CPU-kylare

2011-11-06 13:15

Jag har använt NH-D14 och Asus ENGTX570 DCII flera byggen och det går att nå lägre ljudnivå än vi uppmätte denna gång. Eftersom grafikkortet inte blir så varmt är det sannolikt 180mm-fläkten som låter mest.

Eftersom jag inte hinner med att testa systemet med hur många olika uppsättningar som helst försöker jag använda komponenter som är så tysta som möjligt (för annars kan jag inte avgöra ifall medföljande fläktar låter mycket). Ifall NH-D14 är rimligt eler ej är nog väldigt individuellt och självklart går det att använda något annat, inklusive den medföljande Intel processorkylaren. .

Mvh

Öjvind

Öjvind PC För Alla Extreme

CPU-kylare

2011-11-06 11:05

Den medföljande kylaren räcker gott och väl dock brukar den inte vara speciellt tyst. Man väljer Noctua för att de är tysta och ger ett bra luftflöde. Lite owerkill kan jag hålla med om men då den hjälper till med hela lådans kylning kan det va en bra investering :)

True story

CPU-kylare

2011-11-06 11:28

När jag bytte ifrån orginal i min burk sänkte jag tempen nästan 10C. Det gör ganska mycket för GPU'n också. Overkill skulle jag inte kalla det direkt, ganska bra drag faktiskt.

Domi

CPU-kylare

2011-11-06 12:58

Nu har jag inte läst specarna för det här systemet, men motsvarande AMD-system drar 65 watt, då är ju de här fläktarna helt klart overkill. Så antingen suger den valda processorn när det gäller energieffektivitet, eller då har de satt dit på tok för mycket fläktar.

falde

Nej

2011-11-06 13:10

Motsvarande AMd drar 125 w CPU medan Sandy drar 95 w Sandy har bättre beräknings kraft

Sandy är riktigt ström snål med ett lågt tup värde :)

SATAK KARNAK

Nej

2011-11-06 17:07

Svart hårig sjuk sköterska frågade kassa personalen om de hade en rak apparat hon kunde köpa till sin fäst man.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Nej

2011-11-07 01:39

Haha, klockrent :).

mrpijey

Liten dator?

2011-11-07 01:43

Storlek är ju alltid relativt, men tycker inte en MicroATX är speciellt "litet". Visst, om man jämför med alla jumbo-mega-ATX som alla verkar sälja idag (där innandömet är till 98% luft och oanvänt utrymme), men vill du ha en kompakt och liten maskin så ska man nog hellre bygga något på ITX eller Shuttles minilådor. Bra mindre än micro-atx och minst lika kraftfulla.

mrpijey

Liten dator?

2011-11-07 02:58

Det finns förstås olika storlekar på micro-atx lådor men micro-atx och mini-itx är väl de som jag brukar ange som litet format. Säger man minimal så känns det mer som mini-itx.

Ifall man bara behöver ett grafikkort (som tar upp en eller två expansionsplatser) går det definitivt att bygga ett mindre system än denna. Jämför vi Temjin TJ08-E med exempelvis Fractal Design Define Mini (micro-atx) är Temjin mer kompakt. Define Mini är dock lämpligare för ett tystare system. Som vanligt handlar det om vad vi har för behov och vad som prioriteras. Längden på Temjin TJ08-E är dock i shuttle-klassen men den är förstås märkbart högre.


Mini-itx kommer det att dyka upp artiklar på (och det finns ett antal bland de äldre testerna/guiderna). Ifall du har några tips på saker vi bör se närmare på är det bara att nämna det.

Mvh

Öjvind

Öjvind PC För Alla Extreme

Liten dator?

2011-11-07 03:22

Det vore ju helt klart intressant att se info och tester på "Shuttle"-klassade lådor, dvs lådor i den storleken som Shuttle-lådorna har. Jag har ägt ett antal Shuttlelådor genom åren och även ett par innan Shuttle blev stora (har ett par MSI-lådor som efterliknade Shuttles) så det vore kul att veta om det är en döende plattform eller inte. Med komponenter som blir mindre osv så borde det ju inte vara ett problem idag.

Själv tycker jag att PC-sidan har stagnerat när det gäller utveckling av lådor. När brunlådorna försvann så hände det saker, men nu känns det mest som om tillverkarna bara släpper nya lådor i ATX hela tiden där lådorna stort sett är av samma storlek och innehåll. Vissa är rent ut sagt groteska och riktar sig till 12-åringar som tycker det är ballt med en blinkade dödskalle på framsidan och fönster på sidorna, vissa är tråkiga svarta lådor (brunt till svart, men same same generellt) men storlekarna är stort sett detsamma - gigantiska lådor som tar plats men fyller inte speciellt mycket.

Shuttlelådorna (även om de är dyra) tycker jag har fyllt en bra funktion. De tar liten plats men innehåller ändå det nyaste. Och det visar också att man kan effektivt klämma in komponenter utan att tumma på varken kvalitet eller valmöjligheter. Om sedan marknaden enades om vissa standarder så kan man säkert få ner det ännu mera (varför kör man inte mer med komponenter från bärbara? Måste man ha fulla DIMM-storlekar är SO-DIMM funkar? Behöver man 5.25-enheter när slim-enheter funkar? Varför ha stora klumpiga ATX-nätdelar när man kan likagärna köra extern nätdel som är tystare och enklare att byta?). Tyvärr måste tillverkarna tänka om för att få ner storleken och förbättra kylningen, att slänga på ett 3KG-block med en gigantiskt fläkt är så förlegat idag och ställer bara till det i framtiden. Har länge drömt om t.ex en processor med integrerat kylblock för vattenkylning, och ett standardkit inbyggt i lådor där vatten/vätskekylning har integrerats på ett sådant sätt att man behöver bara trycka in processor, grafikkort och sånt, koppla på kylningen likt munstycket på vattenslangen och köra.

Men istället idag så envisas tillverkarna med större lådor, större fläktar och större kylflänsar. Förutom vissa då som lyckas packa in allt. Just nu kör jag själv en Shuttlelåda med nyaste i7-processorn, 16GB minne och ett highend-grafikkort och den lådan är fortfarande tystare än andras MegaATX-lådor med samma hårdvara då man lyckats på ett bättre sätt att leda bort värme och effektivisera luftflöde med den fläkt som finns.

Bara lite svammel men vore helt enkelt kul att se tester från andra storleksklasser än standard ATX. Kan man bygga ett prestandasystem med ITX?

mrpijey

Liten dator?

2011-11-07 15:11

Gick från en shuttle låda till just den som nämns i artikeln och valde även samma morderkort. Imponerad av hur tyst lådan trots allt är om man bara skruvar ner hastigheten på 18cm fläkten. Storleksmässigt har den ungefär samma mått i bredd/djup som shuttle men dubbla höjden.

Vill du ha litet, relativt snyggt, chassi kan du ta en titt på Lian Li's PC-Q8 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=640949). Ungefär samma storlek som Shuttle. Det är ett mini-itx chassi som lämpar sig bra för att bygga en väldigt liten högpresterande dator. Det finns flera tester av det där de stoppat in samma hårdvara som i denna artikel, om än med ett mindre moderkort.

Finns färdiga produkter för den sortens cpu kylning du talar om, dock inte färdigmonterade i chassit. T.ex. Antec har sin Kühler serie men det finns också andra tillverkare. Byter du ut den medföljande fläkten mot en Noctua (P12?) får du en effektiv och tyst lösning.

stolpen

Liten dator?

2011-11-07 17:43

Skall kolla på ITX-lösningen du listade.

Det jag menade dock med effektivare kylning är om t.ex Intel, AMD och resten av CPU-gänget kommer överens om en lösning där själva kylelementet integreras direkt på processorn. På så sätt kan processorn designas så att det effektivast kyls, och då med vätskekylning. Samtidigt så kommer det lågor med detta inbyggt så allt du behöver göra är att antingen fylla på, eller bara köra på om det är ett slutet system.

Att flytta runt luft idag är så förlegat och ineffektivt och ställer till det när kylblocken växer och växer. Kylsystemet i min Shuttle och min bärbara dator är minimal, men ändå så är kylblocket på min stationära till volymen nästan lika stor som en Mac Mini, vilket är absurt då man tydligen kan bygga små och högt effektiva system idag. Det krävs bara att någon tar första steget och visar vägen för andra.

mrpijey

ECC RAM

2011-11-07 11:28

Jag måste ha ECC RAM. Enligt googles miljoner servrar, så en DRAM sticka har 10% risk att få ett fel per år. Så jag måste ha ECC RAM, då måste man ha Intel Xeon cpu eller AMD cpu. Det finns inte många micro ATX Intel Xeon moderkort.

Därför funderar jag på en så liten ATX låda som möjligt, så jag kan köra vanliga Xeon moderkort. Finns det ingen liten ATX låda, nästan så stor som micro ATX?

Kebab Bert

Passar Corsair H80/H100?

2011-11-08 13:52

Hej Öjvind!
Tack för dina datortester. Jag vill bygga en tyst dator och kunde konstatera att TJ08-E gillades där med.
Det enda jag funderar på är att testa vattenkylning nu när det finns färdiga system. Du testade ju det för inte så länge sedan. H100 kanske inte passar då den har 2 fläktar (eller har jag fel) men vad tror du om H80?
För övrigt så kör jag endast en OZC Vertex 3 240 GB och inga mekaniska diskar. Jag väntar med grafikkort.

LeoW

Comments powered by Disqus

M3

hälsosam skärm

Skärmen som stoppar det skadliga blå ljuset

Blir du ofta trött i ögonen framför skärmen?Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


Prenumerera på nyheter

Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Ansvarig utgivare: Fredrik Agrén | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group

Sajter om it & teknik

 • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud MagazineAllt om cloud computing.
 • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.seDe viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • InternetworldAllt om affärer på internet.
 • IT i vårdenMötet mellan vård och it.
 • IT24Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3Sveriges prylsajt
 • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorldFör it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng