Vi har fått en hel del respons på vårt moderkortstest där det naturligtvis finns många åsikter om hur relevant det är att processorn (och moderkort) gick sönder. Kritiken har bland annat handlat om att det inte är representativt och då statistiskt irrelevant. Att komponenter kan ta skada vid överklockning är förstås känt, men det är inte vanligt att det händer vid de inställningar vi använde.


Processorn FX-8150 har verkligen inte uppfyllt förväntningarna och problemen ser ut att öka.

Jonas Klar på MSI skickade in en respons där han menade att det våra problem var en engångsföreteelse, men i en mailkonversation med MSIs tekniska support hävdas något annat. För dem är det istället ett känt problem som deras moderkortsavdelning ser närmare på.

"We have heard more editors facing similar issues during overclocking of the FX-8150 cpu on similar mainboards.

Our R&D is investigating this issue. They suspect current peaks during overclocking that go too high too fast, which can kill both cpu and mosfets."


MSI misstänker med andra ord att det blir strömspikar till processorn (vilket inte komponenterna kan hantera), vilket i sin tur kan döda processorn och halvledare (mosfets) på moderkortet. Hur vanligt detta är kan förstås ingen svara på, men ifall man inte tar upp problemen kommer de inte heller bli kända. Problemet kanske kan uppstå med alla processorer med AMDs nya arkitektur som kallas Bulldozer, men det finns för få uppgifter än så länge. Ifall vi tolkar mailet korrekt menar MSI att det även kan ske på konkurrenters moderkort.