I denna artikel handlar det inte om en regelrätt recension i full skala, även om vi kommer kika närmare på kortet och sammanfatta våra åsikter om det. Istället ligger fokus på överklockning när vi passar på att pressa ett av världens snabbaste grafikkort genom så många testprogram som möjligt.

Reglerna från MSI var dock tydliga när vi fick hem kortet; ingen extremkylning på grafikkortet. Illa kan tyckas, när den kända överklockaren Jon "Elmor" Sandström visat upp en imponerande överklockning på 1800 MHz med just MSI Radeon R7970 Lightning och flytande kväve, så det finns bevisligen gott om potential.

P3010005

Så vad gör man då? När man tänker på det är det faktiskt inte så illa. De flesta 3D-benchmarks på Hwbot.org (tävlingssida för överklockare) körs i relativt låg upplösning. På senare tid har de blivit allt mer beroende av processorn och systemet i övrigt, helt enkelt för att det inte är någon match för ett GeForce GTX 580 eller Radeon HD 7970 att mata fram bildrutor och pixlar i upplösningarna 1024 x 768 och 1280 x 1024.

Faktum är att många så kallade 3D-benchmarks är minst lika mycket, eller rentutav mer beroende av processorhastighet än höga klockfrekvenser på grafikkortet. Så medan vi lämnar grafikkortets kylning orörd pressar vi Intel "Sandy Bridge" Core i7-2600K och purfärska Core "Ivy Bridge" i7-3770K processor till det yttersta med både kompressor och flytande kväve, för att se hur långt det egentligen går att komma med ett av världens snabbaste grafikkort med luftkylning.

Kommentera artikeln på NordicHardware