Intel var en av pionjärerna som lade grunden för de SSD-enheter som vi har idag. När de släppte sin X25-M så var det den första SSD-enheter som hade tillräckligt bra prestanda och framförallt ett någorlunda bra pris, för att den skulle gå att köpa för vanliga dödliga. Då fanns egentligen inga andra vettiga alternativ, antingen köpte man en X25-M eller så struntande man i SSD helt och hållet.

Då var SSD en väldigt liten marknad med väldigt få aktörer och många hade sin egna kontrollkretsar men ingen var ens i närheten av Intels. Idag ser det annorlunda ut. Konkurrensen på SSD-marknaden är stenhård och många aktörer får svårt att sälja enheter till konkurrenskraftiga priser.

Efter X25-M så försvann Intel helt från prestandatoppen. Alla väntade på Intels nästa prestandamonster som skulle visa Indilinx, SandForce och Marvell hur man bygger en SSD-kontroller på riktigt. Tyvärr kom aldrig en X25-M G3. Istället fick vi en högpresterande enhet vid namn Intel SSD 510, som istället var byggd på Marvells redan då, "gamla" kontrollerkrets.

Vi visste nog redan då vart Intel var på väg med sin SSD-satsning. Troligtvis blev det för dyrt att utveckla en helt egen SATA 6 Gbps-kontroller och man valde helt enkelt att köpa en färdig kontroller från Marvell och göra sin egen firmware till den.

Sedan kom Intel SSD 320, den nya mainstream SSD-enheten. Denna använde dock fortfarande bara SATA 3,0 Gbps och byggde på precis samma kontroller som gamla X25 gjorde. Förvisso med en del nyheter jämfört med X25-M, men ändå betydligt långsammare än konkurrenterna. Sedan kom uppföljaren till Intel SSD510, Intel SSD 520. Helt plötsligt hade Intel givit upp Marvell och istället hoppat i säng med SandForce, numera känt som LSI.

Att Intel valde SandForce var dock inte helt oväntat, men vi trodde nog ändå att Intel skulle spinna vidare på Marvell-spåret ytterligare någon generation. Vi visste också att Intels gamla PC29AS21BA0 inte skulle orka hur längre som helst och att Intel behövde ett alternativ för sina nya mainstream enheter. Intel fick helt enkelt börja titta på en annan kontroller även för uppföljaren till Intel SSD320.

Nu är den alltså här, Intel SSD 320, och är tänkt att fasa ut Intels gamla kontroller en gång för alla. Intel kommer nog behålla sin trotjänare i en del företagslösningar och i deras cache-enheter. Men förutom dessa så är nog detta slutet för Intels gamle arbetshäst som verkligen satte standarden på SSD-marknaden.

Kommentera artikeln på NordicHardware