Mycket fokus ligger på ultratunna datorer, men det betyder inte att det finns efterfrågan på tjockare enheter med ett lägre pris? Självklara fördelar är plats för bättre kylning och kraftfullare komponenter, men även plats för bättre ljud. Det här är Samsung NP550P5C kommer in i bilden med kraftfullare högtalare än vad som vanligt hittar in i en dator och en liten så kallad subwoofer. Definitionen på en subwoofer tänker vi inte gå in på, utan vi nöjer oss med att datorn borde erbjuda bättre ljud än de flesta andra på marknaden.

Dator_1


Datorn kommer med processorn Intel Core i5-3210M som är den svagaste 35W-modellen i Core i5-utbudet för bärbara - vilket inte behöver betyda att den är dålig. Processorn utrustas med två kärnor på 2,5 GHz med en nominell frekvens på 3,1 GHz, tillsammans med flertrådstekniken Hyper-threading. Med 35W TDP är alltså processorn i värsta fall lika kraftfull som den bästa Core i5:an ur förra generationens Sandy Bridge-processorer: Core i5-2450M med samma specifikationer, som vi testat tillsammans med MSI GE620DX. Datorn får en "ojämn" mängd minne med 6 GB, men processorn kan trots detta arbeta med två minneskanaler.

Förutom den inbyggda grafiken i processorn hittar vi grafikkortet GeForce GT 630M som bygger på förra generationens Fermiarkitektur från NVIDIA. Grafikkretsen har en klockfrekvens på 800 MHz enligt NVIDIA:s hemsida, men i slutändan är det OEM-tillverkaren som bestämmer vad det ligger på efter deras behov. Samsung har valt att köra kortet i 700 MHz med en shaderfrekvens på 1 400 MHz, samt 2 GB DDR3-minne på 1 800 MHz.

GT 630M kan även komma i ett strömsnålare 28 nanometer utförande, men i det här fallet handlar det om en äldre variant på 40 nanometer vilket kan förklara de lägre klockfrekvenserna. Samsung har även låst vilka drivrutiner som får användas, vilket innebär att man måste ladda ned de senaste från deras hemsida då de officiella från NVIDIA helt enkelt inte kan installeras.

Screen
Datorn får en normalstor 15,6-tumsskärm med upplösningen 1 600 x 900 pixel, vilket är vare sig bra eller dåligt med skärmens storlek i åtanke. Det är i alla fall inte 1 366 x 768, som tyvärr är allt för vanligt med en skärm i den här storleken år 2012. Det handlar om en skärm med TN-paneler och som väntat är betraktningsvinklarna inte de bästa.

Vår subjektiva bedömning är att färgerna är matta och att ljusstyrkan hade kunnat vara bättre - men vi har sett värre. Högre ljusstyrka tror vi dock hade gjort en väldigt stor skillnad för att förbättra skärmen. Överlag känns skärmen tillintetsägande och får varken ris eller ros av oss.

Samsung sålde för en tid sedan av sin hårddiskdivision till Seagate, där det i avtalet ingick att Seagate skulle förse Samsung med hårddiskar. Föga förvånanande hittar vi alltså en hårddisk från Seagate i datorn med en kapacitet på 1 TB, vilket vi inte kan klaga på speciellt med tanke på vilken målgrupp datorn riktar sig till.

Connectivity_1Connectivity_2
Connectivity_3
Connectivity_4

Större delen av anslutningarna hittar vi på datorns vänstra sida med en Ethernet, en VGA, en HDMI, två USB 3.0 och två 3,5 mm-anslutningar för ljud-in och -ut. I fronten återfinner vi SD-kortläsaren, medan vi på höger sida hittar den optiska DVD RW-läsaren, två USB 2.0 samt Kensingtonlås. Värt att notera så är knappen till optiska läsaren vad vi skulle kalla lite överkänslig, vilket gör att man mycket lätt öppnar den av misstag.

Connectivity_5Luckan till den optiska läsaren öppnas lätt av misstag

Ljudet imponerar inte

Trots att en av huvudfunktionerna i datorn är de inbyggda högtalarna blir vi inte särskilt imponerande. Den lilla subwooferna på undersidan ger ifrån sig en helt okej bas med tanke på att det är en bärbar dator vi pratar om. Men datorns högtalare ger ifrån sig en ovanligt hög tonhöjd, speciellt vid högre ljudnivåer - som för den delen inte går att vrida upp så högt som vi hade hoppats på. Det här är väldigt tråkigt då man vid första anblick får intrycket av att ljudet ska vara bra.

Sound
Datorn har en relativt fin finish och känns inte särskilt plastig. Vid första anblick ser det ut som ett högkvalitativt system men chassit flexar in nämnvärt när man lyfter upp den. Beroende på hur hårt man trycker på datorns tangenter kan det märkas av, men vi tror inte att det blir ett problem för de flesta användare. Skärmen flexar rejält när man tar tag i den, vilket man lyckligtvis inte gör hela tiden vid användning av en bärbar dator. Gångjärnen ser dock till att skärmen sitter på sin plats, så vi skulle inte kalla datorn för bräcklig.