Toshiba_U840_front

Medan de flesta tillverkare väntar på Windows 8 för att lansera nya ultrabook-pc, släpper Toshiba ett billigare alternativ för 6 900 kronor. Satellite U840 kommer med ett borstat metallchassi, tredje generationens Core i5-processor, 8 gigabyte ram-minne och ett dedikerat Radeon HD 7550M som tillval.

Toshiba presenterar i dag deras Satellite U840 framtagen för att täcka alla dina multimedia behov, enligt företaget. Vi rapporterade tidigare i år om datorn, men det ser ut som att de gett den både högre specifikationer och ett lägre pris sedan dess. U840 kommer utrustad med 17 watt-processorn Core i5-3317 med två kärnor på 1,7 gigahertz med en nominell klockfrekvens på 2,6 gigahertz och grafikkretsen HD 4000. Vi ser även att modellen listas på Prisjakt med det dedikerade grafikkortet Radeon HD 7550M, men då lägger sig slutpriset i stället på 7 990 kronor.

Toshiba_Satellite_U840


Vidare hittar vi 8 gigabyte ram-minne, en 500 gigabyte hårddisk som ackompanjeras av en 32 gigabyte ssd som agerar cacheminne och med Intel Rapid Start får datorn en uppstartstid på "under 14 sekunder". Anslutningarna består av två usb 2, en usb 3, en hdmi, en kortläsare och slutligen en ethernet-kontakt. För trådlös anslutning hittar vi bluetooth 4, 802.11 b/g/n-wifi och även stöd för Intel Wireless Display, vilket antyder att datorn utrustats med en av Intels Centrino-lösningar.

Trots ett pris som ska ligga på 6 990 kronor ska datorn få ett borstat metallchassi, vilket minst sagt låter lovande. Vikten lägger sig på 1,58 kilogram och profilen på 19,9 millimeter, vilket är fullt godtagbart för en ultrabook i den här prisklassen - speciellt med metalchassit i åtanke. Det ska finnas ett tillval att få bakgrundsbelysning på tangentbordet, men det framgår inte om detta gäller modellerna som säljs i Sverige.


Skärmen på 14-tum kommer med en standard 1 366 x 768-upplösning och slutligen ska batteritiden ligga på "upp till nio timmar". Det är inte den mest uppseendeväckande ultrabooken vi sett, men till det här priset låter det definitivt som ett riktigt intressant alternativ vi ska titta närmare på framöver.

Diskutera artikeln på NordicHardware