Under IDF2012 presenterade Intel en ny standardiserad formfaktor för SSD-enheter i sina ultratunna datorer. Formfaktorn heter NGFF och ska sätta stopp för de proprietära lagringslösningar vi ser i flera datormodeller på marknaden idag.

NGFF2

NGFF-standarden bygger på en vidareutveckling av mSATA-formfaktorn men är både smalare och kortare än sin föregångare. Detta ska göra det möjligt för Intels partners att bygga ännu tunnare ultrabooks under nästa år, samtidigt som man rent teoretiskt bör kunna uppgradera sin SSD-enhet på ett lättare sätt. Där exempelvis Asus annars eminenta ultrabook UX31A idag använder ett eget proprietärt format som gör det omöjligt att uppgradera lagringsenheten i datorn.

Andra fördelar med NGFF-formfaktorn är att lagringsenheterna kan tillverkas i olika längd, fem olika modeller mellan 30 till 110 millimeter, för ett urval av lagringskapaciteter. Det finns även enkel- eller dubbelsidiga NGFF-moduler men dessa stödjs båda i en dubbelsidig kontakt för bättre kompabilitet.

NGFF3


För att NGFF ska kunna användas även för andra SATA-enheter har standarden fått två olika kontakter. Socket 2 och Socket 3 där den förstnämnda har en bandbredd på maximalt 2 gigabyte per sekund och är optimerad för SSD, WWAN-kort eller andra lösningar. Socket 3 har en bandbredd på hela 4 gigabyte per sekund och ska vara dedikerat för SSD-enheter med fokus på maximal prestanda.

NGFF4


NGFF-formfaktorn ska kunna ge oss tunnare datorer, med högre lagringsprestanda och bättre uppgraderingsmöjligheter. Vi kan med andra ord knappt bärga oss att få se den nya formfaktorn på marknaden.

Diskutera artikeln på NordicHardware här.