Intel har inte lyckats skapa den hype kring ultrabook-pc de hoppats på och de höga priserna har resulterat i en försäljningsbesvikelse enligt analytikerfirman IHS. Intel lägger ännu en gång sitt hopp på att det blir bättre nästa år, exakt samma sak som sades under förra året.Analytikerfirman IHS Isuppli kommer nu med en mindre positiv rapport om Intels innitiativ "ultrabook" som skulle öka försäljningen av bärbara datorer. Den globala försäljningen av ultrabooks ska under 2012 uppgå till endast 10,3 miljoner enheter, det som kan ses som positivt i rapporten är att hälften av dessa ska skeppas under årets fjärde kvartal. Det här tvingar även IHS att sänka deras prognos för nästa år, från 61 miljoner till 44 miljoner.

Den hysteri industrin hoppats skapa bakom ultrabooks finns inte, inte helt oväntat är det surfplattor och smartphones som stulit showen. Priserna är fortfarande för höga och Craig Stice fortsätter med att på grund av den ostabila världsekonomin köper konsumenter hellre billigare konsumentelektronik, så som en ny smartphone eller surfplatta, före en bärbar dator i premiumsegmentet. Även om Intel hoppas på att ultrabook ska säljas i mainstream, kvarstår fakta att priserna är för höga för att intressera gemene man.

Lösningen på alla problem är fjärde generationens Core i-processor Haswell, enligt Intel.


Intel ser dock positivt på deras storsatsning och säger att ultrabook kommer få sitt verkliga genomslag nästa år, exakt samma sak som sades under förra året. Deras nya processor Haswell ska erbjuda högre prestanda, längre batteritid och en ny strömsparfunktion som kan konkurrera med handhållna enheter som surfplattor i viloläge. Tillsammans med pekskärmar och inbyggda sensorer hoppas Intel att deras ultrabook ska kunna erbjuda det bästa från två världar.

IHS säger att priset är det största problemet, de flesta ultrabooks kostar fortfarande runt 1 000 dollar. För att en ultrabook ska bli intressant kommer de behöva sjunka i pris till mellan 600 och 700 dollar, samt erbjuda attraktiva funktioner som så som pekskärm och Windows 8. Bara pekskärmen lägger till mellan 100 och 200 dollar på en dator, men IHS ser det inte som en omöjlighet att ultrabooks med denna funktion och pris kan dyka upp nästa år.

Det stora problemet är självklart tillverkningskostnaderna, ingen datortillverkare vill sälja sina datorer med förlust. Nu har de flesta komponenterna så som ultratunna, stabila chassin, tunna skärmpaneler och tidigare nisch-lösningar börjat komma ned i pris, tack vare de högre tillverkningskvantiteterna. Men Intels plattform är fortfarande riktigt dyr.

Vår analys: Bollen ligger på Intels planhalva

Den vanligaste processorn för ultrabook; Core i5-3317U, kostar fortfarande 225 dollar i kvantiteter av 1 000. Vi har hört att vissa tillverkare får en rabatt på 20 procent, men priset är fortfarande 180 dollar. Då har vi inte tagit med styrkretsen som ligger på cirka 40 - 45 dollar. Bara att använda Intels plattform kostar 200 dollar, lägg till en ssd eller i bästa fall en ssd-cachelösning så stiger priset ytterligare.

Är det realistiskt att begära att ultrabook ska kosta mellan 600 och 700 dollar, när nästan hälften går åt till bara processorplattformen? Räkna in resterande komponenter, tillverkning, utvecklingstider och marknadsföring så förstår vem som helst att det är allt annat än realistiskt.


Menar Intel allvar med konceptet borde de sänka priserna, någonting som deras partnertillverkare bett om sedan ordet ultrabook först kom på tal. Lägre priser skulle innebär lägre vinster per såld plattform, men detta kan vägas upp av höga försäljningskvantiteter - någonting som ultrabooks uppenbarligen inte har idag.

Vi i redaktionen gillar hela konceptet, men instämmer i att prisbarriären är det stora problemet för att det ska få ett riktigt genomslag. Bollen ligger på Intels planhalva att se till att ultrabook-konceptet tar fart.

Diskutera artikeln på NordicHardware