Det har gått ett år sedan Samsung lanserade en telefon som placerade sig mellan dåtidens telefoner och surfplattor i storlek och trots viss skepsis har det sålts över tio miljoner Galaxy Note. Nu är efterföljaren här och stor har blivit större när Galaxy Note II kliver in i ringen.Få kunde ana att den första Galaxy Note skulle göra en sådan succé, den var vid sin lansering enorm jämfört med alternativen på marknaden samtidigt som den fick tävla mot både Galaxy S II och den nysläppta Iphone 4S.

Starten gick kanske inte så bra som Samsung hade hoppats: på de två första månaderna sålde Note endast i en miljon exemplar. Genombrottet kom när telefonen lanserades i USA, där storleken spelar roll, vilket resulterade i att man femdubblade försäljningen andra kvartalet.

När Galaxy S III släpptes stog det klart att Samsung lämnat 4,3 tums skärmarna bakom sig och när ryktena om Note II nådde ytan blev frågeställningen hur den skulle skilja sig tillräckligt för att kunna göra samma succé som föregångaren. Svaret var enkelt: Gör den större.

Specifikationer Samsung Galaxy Note II
Storlek (h x b x d) 15 x 8 x 0,9 cm
Vikt 183 gram
Skärmpanel Super amoled hd
Storlek och upplösning 5,5 tum, 720 x 1280 pixlar (267 ppi)
Processor Samsung Exynos 4412
(Cortex-A9 med fyra kärnor)
Tillverkningsteknik 32 nm
Cpu-frekvens 1,6 GHz
Grafikenhet Mali-400MP
Ram 2 GB
Internminne 16 / 32 GB
Micro sd-plats Ja upp till 64 GB
Batteri 3 100 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation Hsdpa+, 21 Mbps
Wifi 802.11n
Bluetooth 4
FM-radio, gps
Nfc "S Beam"
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och Led-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,9 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.1, med Touchwiz
Pris 4900:-


Samsung har återanvänt mycket av funktioner och designspråk från Galaxy S III, men skärmen är större och processorn kör i en högre klockfrekvens. Den stora skillnaden är måtten som får S III att likna en dvärg när de jämförs.

Samsung ska däremot ha lite beröm för att man ökat skärmstorleken samtidigt som man minskat bredden, tyvärr har man ändrat formatet från 16:10 till 16:9. Skärmen blir förvisso smalare men man förlorar 80 pixlar på bredden och när man då ökat storleken har pixeltätheten minskat.

Vad som förmodligen är det ljuvligaste att se bland specifikationerna är batteriet på 3 100 milliamperetimmar samtidigt som tjockleken inte är mycket större än S III, det är nästan så att man kan tro att Samsung snott ett par av Motorolas ingenjörer som visat sig vara väldigt duktiga när det kommer till volymoptimering.


Telefonen kommer i två lagringsstorlekar, 16 och 32 gigabyte men det verkar som vi får nöja oss med den mindre varianten i Sverige. Som vanligt finns det en minneskortplats som gör det möjligt att utöka lagringsminnet med ytterliggare 64 gigabyte och skulle inte det vara tillräckligt ingår 50 gigabyte molnlagring hos Dropbox.

Samsung kan däremot ha gjort ett misstag - som ni ser bland specifikationerna står inte 4g listat. Note II kommer nämligen släppas i två versioner där 4g-versionen ska släppas inom kort vilket kan resultera i ett antal missnöjda kunder som köper en telefon som snabbt blir uppgraderad.

Vi hade viss förståelse för detta tillhandhavande med Galaxy S III där det trots allt var ett antal månader mellan lanseringarna, men här handlar det snarare om veckor. Det får oss att ställa oss frågande till Samsungs tillvägagångsätt.


Samsung Galaxy Note II börjar bra i våra första tester. Med ett interminne på 2 gigabyte behöver man inte oroa sig över att applikationer ska stängas ned, men vi räknar även med att Note II kommer att behöva minnet då det är den första telefonen som kan köra applikationer i halvskärm.

Det är lite synd att det snabba nand-minnet inte är större med tanke på att den potential som enheten har när det kommer till videouppspelning.

Samsung Galaxy Note II GT-N7100 16GB

Bästa pris just nu: 3612 kr