Asus Vivotab RT skulle kunna läggas in i två olika fack. Vid första anblick ser det ut som en surfplatta men dockningsstationen utökar dess funktion till att likna mer en bärbar dator. Dessutom sitter det ett inbyggt batteri i dockningsstationen för utökad batteritid.

Vad som är speciellt med den här surfplattan är att det är den första enheten tillgänglig i Norden med det nya operativsystemet Windows RT. Windows RT är syskonoperativsystemet till Windows 8 och är vid första anblick identisk med det.

Den utmärkande skillnaden är att RT använder sig av ARM-baserade processorer, den processortyp som har en 99-procentig andel på marknaden för smartphones och surfplattor. Det här innebär framför allt lägre strömförbrukning och längre batteritid, på bekostnad av lägre prestanda och ingen bakåtkompatibilitet med tidigare Windows-applikationer

Ingen bakåtkompatibilitet med äldre mjukvara svider men det kommer inte som en överraskning. Som plåster på såren skeppas i samtliga datorer med Windows RT med den senaste Office-sviten. Office Home & Student 2013 kommer med Word, Excel, Powerpoint och Onenote vilket borde vara tillräckligt för de flesta användare därute.

Den senaste sviten är just nu i ett förhandsversion - vågar vi kalla det för en beta? Men den kommer att uppdateras framöver till en skarp version. Än så länge har vi i alla fall inte upptäckt några stabilitetsproblem eller irriterande buggar i Office.

VivotabRT_Complete1

Specifikationer - Asus Vivotab RT
Operativsystem Windows RT, med Office Home & Student 2013 RT
Processor Nvidia Tegra 3 - T30
(4 x Cortex-A9, 1,3 - 1,4 GHz och 12 Geforce-kärnor, 520 MHz)
Minne 2 GB DDR3L
Skärm 10,1", 16:9, 1 366 x 768, Super IPS+, kapacitivt pekstöd på tio punkter, reptåligt Corning Fit Glass
Lagring 32 GB eMMC
(64 GB för den modell som ska säljas i Sverige)
Trådlös kommunikation
802.11 b/g/n med Wifi Direct
Bluetooth 4.0 BLE
NFC
Kamera Baksida: 8-megapixel, f/2.2-bländare, LED-blixt och stöd för 1080p-inspelning
Framsidan: 2-megapixel för videosamtal
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut-kombination
1 x Micro HDMI
1 x MicroSD (SDXC)
1 x USB 2.0 (Sitter på dockningsstationen)
Storlek
Surfplatta: 263 x 171 x 8,3 mm, Laddare: 84 x 40 x 27 mm
Dockningsstation: 263 x 171 x 9,6 mm
Vikt 539 + 541 gram (1 171 gram inklusive strömadapter på 91 gram)
Batteri 25 Wh - Surfplatta
22 Wh - Dockningsstation
Pris 7595:- (Vivotab RT med 64 gigabytes lagrings och dockningsstation)


Processorn i datorn är en gammal krigare vi stött på många gånger tidigare - Nvidia Tegra 3. Den exakta modellen är T30 som kommer med fyra Cortex-A9-kärnor klockade till 1,3 gigahertz och kan arbeta i 1,4 gigahertz när endast en kärna används.

Det finns dessutom en svagare kompanjonkärna på 500 megahertz som processorn automatiskt växlar till beroende på typen av belastning – den femte kärnan ska alltså ses som en avancerad strömspararfunktion och inget annat.

Processorn kommer med andra generationens Geforce-grafik för ultramobila produkter med 12 kärnor på 520 megahertz. Slutligen avrundas systemprocessorn med det som är minst lika viktigt, en stor mängd integrerade accelerationsfunktioner för bland annat videouppspelning.

Fördelen med sådan dedikerad logik är lägre strömförbrukning och därmed längre batteritid. Vivotab RT kommer sedan med 2 gigabyte strömsnålt DDR3L-minne vilket ser ut att bli standard på samtliga Windows RT-enheter.

VivotabRT_Tablet1


Datorn har utrustats med eMMC-minne för lagring. Den här typen av lagring löds fast på moderkortet och är generellt mycket svagare än en riktig SSD-enhet. Det man får i utbyte är en mycket mer kompakt lösning och lägre strömförbrukning.

Just modellen vi har inne för test är ett tidigt exemplar med 32 gigabytes lagringsminne - men vi vill vara tydliga med att påpeka att endast varianten med 64 gigabyte kommer säljas i Sverige!

Även om den här punkten inte är särskilt relevant för den här modellen i Sverige är det värt att ta upp. Förutom att runt fyra och fem gigabyte minne är gömt för slutanvändaren då det ockuperas av en återställningspartition, så tar Windows RT upp en del plats. På vårt testexemplar finns 25,3 gigabyte tillgängligt, varav cirka 8 tas upp av Windows RT och Office-sviten. Av marknadsförda 32 gigabyte är det 16,5 gigabyte som finns tillgängligt för dig som slutkonsument.

Hade surfplattan kommit med Android eller Ios hade vi kunnat räkna med 10 gigabyte extra, om inte mer. Som sagt blir det inte ett lika stort problem i Sverige, då Asus Vivotab RT endast kommer säljas med 64 gigabytes lagringsminne. För den modellen bör vi alltså kunna räkna med en bit över 45 gigabyte ledigt lagringsutrymme för slutanvändare.

VivotabRT_Charger


Laddaren väger bara 91 gram och är storleksmässigt jämförbar med många andra laddare för surfplattor. Laddaren specificeras till en spänning på fem volt och två ampere vilket också hör till vanligheten. Asus har valt att använda en proprietär kontakt för laddning och vi finner ingen logisk anledning för det.

Visserligen är Asus variant tunnare men dockningstationen har en plats för usb-anslutning på ena sidan så det borde väl finnas på den andra där anslutningen för strömadapter sitter? Även surfplattan borde kunna rymma en usb-anslutning i stället för Asus egen modell.

Det positiva är i alla fall att kabeln går att använda i andra laddare eller för att koppla in surfplattan i vilken dator som helst med tillgång till usb. Så man är i alla fall inte låst till Asus strömadapter. Tappa bara inte bort den där kabeln...

VivotabRT_Connectivity1 VivotabRT_Connectivity2
VivotabRT_Connectivity3 VivotabRT_Connectivity4
VivotabRT_Connectivity5


Tittar vi på anslutningsmöjligheterna är det ungefär vad man kan vänta sig av en surfplatta. Själva surfplattan kommer med en Micro HDMI och plats för ett MicroSD-kort, samt en 3,5 millimetersanslutning för headset och hörlurar. Dockningsstationen kommer med en ensam usb 2.

Men det medföljer även en adapter till platsen för laddningen så att man kan få ytterligare en USB 2.0. Adaptern går även koppla in på surfplattans undersida om du så vill.

VivotabRT_Adapter