HTC blir först med att släppa en telefon med Windows Phone 8 på den svenska marknaden. Som tidigare står kraftfullt ljud och en ljuskänslig kamera i fokus, men nu i kombination med ett nytt operativsystem och en design som skiljer sig från vad vi sett tidigare.

Har man haft koll på HTC:s utveckling vet man att Microsoft har haft en stor roll. Nu handlar det inte längre om telefoner med lågupplösta skärmar, långsamma processorer och Windows Mobile utan om en best med marknades skarpaste skärm och en processor som inte går av för hackor. HTC 8X har mycket gemensamt med sina syskon på Android-sidan. 

Specifikationer HTC 8X
Storlek (H x B x D) 132,3 x 66,2 x 10,1 mm
Vikt 130 gram
Skärmpanel S-LCD 2
Storlek och upplösning 4,3 tum, 720 x 1280 pixlar (342 ppi)
CPU Qualcomm MSM 8960 (dubbelkärnig S4)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Internimnne 16GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 1800mAh
Anslutningar MicroUSB, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1
FM-radio, GPS GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Windows Phone 8


Det finns en del brister. Den största är lagringsminnet som är på blotta 16 gigabyte utan möjlighet till expansion med microSD, efter att Windows Phone 8 fått sin beskärda del finns det 11,5 gigabyte kvar för användaren.

Detta kan bli ett stort problem för musikälskarna som HTC riktar sig till. Har man all sin musik i platskrävande .flac-filer går det snabbt att fylla telefonens minne. Det saknas även LTE vilket gör det svårt att locka användare som vill ha det senaste.


Men det finns även många ljusglimtar, HTC har förbättrat sin unibodydesign vilket lett till att, trots en ökad tjocklek, telefonen upplevs som tunnare - detta kommer vi gå in mer på under nästa kapitel. 


På ljudsidan hittar vi som vanligt komponenter från Beats, dock ska det inte ha blivit några ändringar jämfört med One-serien förutom på en punkt. Man har ökat spänningen på ljudutgången till 1,55 volt vilket möjliggör att man driva fristående högtalare och framförallt ge en bättre ljudkvalitet genom dessa.

Nu vet vi inte hur vanligt den typen av musiklyssnande är eller om den ökade spänningen ger resultat, det ska vi definitivt undersöka. På baksidan finns även HTC:s ljuskänsliga kamera med en f2/0 bländare.

Tyvärr saknas en del av funktionerna från Android-sidan, bland annat HDR och Burst Mode, men istället får vi en uppgraderad frontkamera med 2,1MP, f2/0 bländare och framförallt vidvinkel som gör det möjligt att få plats med mer än ansiktet vid videosamtal.

HTC har tagit med de stora kanonerna och genom att vara först ut på marknaden finns det många nya kunder att knyta. Nu ska vi ta reda på om Windows Phone 8X by HTC verkligen har vad som krävs för att hitta ut från butikshyllorna.