Megaupload.com var under en period den 13:e mest besökta sajten på hela Internet och när fildelningssajten i januari 2012 stängdes av förenta staternas justitiedepartement ledde det till stora rubriker. Sajtens skapare Kim Dotcom hävdade fult spel, något som nu nya bevis verkar bekräfta.

Megaupload hade 180 000 000 registrerade medlemmar och totalt 25 petabyte lagringskapacitet när sajten den 19 januari stängdes efter en razzia mot företagets skapare och ägare Kim Dotcom. Tillgångar på över 39 miljoner dollar frystes inne och FBI anklagade Kim Dotcom och tre av hans kumpaner för att bedriva beskyddarverksamhet och penningtvätt genom att bland annat tillåta spridning av piratkopierat material genom sajtens servrar.

I tillslaget beslagtogs hundratusentals användares privata data och Megaupload som av många användes som en molntjänst för lagring och säkerhetskopiering var helt plötsligt försvunnen.

Kim Dotcom och hans kumpaner förnekade alla brott och pekade bland annat på andra liknande fall där exempelvis Youtube blivit utsatta för liknande anklagelser där användare använt tjänsten för att sprida illegalt material.

kim

Samtidigt har försvaret och inte minst Kim Dotcom högljutt hävdat att fallet inte gått korrekt till. De senaste rapporterna från Kim Dotcom säger att man nu funnit bevis för detta och att tillslaget mot Megaupload i själv verket gjordes möjligt på grund av dubbelspel från amerikanska säkerhetstjänsten FBI.


När dokument från FBI:s undersökning gjordes tillgängliga för den amerikanska distrikdomstolen i östra Virginia visade det sig att den husrannsakan som utfärdades mot Megaupload baserades på filer som FBI tvingat sajten att behålla på sina servrar.

De 39 filmer som husrannsakan anklagade Megaupload för att husera var i själva verket filmer som Megaupload hjälpt myndigheterna att spåra i ett tidigare fall mot fildelarsajten Ninjavideo. Filmer man enligt den amerikanska regeringen inte fick röra då de ingick i utredningen.

När det nu står klart att FBI använde samma filer som mål i den husrannsakan som utfördes mot Megaupload i januari 2012 menar både Kim Dotcom och hans advokat att det är ett tydligt bevis på vilseledande beteende och tjänstefel:

"Then the FBI used the fact the files were still in the account of the ... user to get the warrant to seize our own domains. This is outrageous", säger Kim Dotcom till The New Zealand Herald.

FBI har beordrats att dela med sig av dokument relaterade till fallet till distriktsdomstolen i Nya Zeeland. Men FBI har överklagat beslutet, något som föga förvånar Kim Dotcom.

"I understand why the US is working so hard to appeal the discovery decision", säger Kim Dotcom.

Samtidigt har Dotcoms amerikanska advokat Ira Rothken sagt att han kommer be amerikansk domstol att återställa Megauploads sajter och få upp tjänsten på internet igen.

Diskutera artikeln på NordicHardware