Nvidia lever under minst sagt mindre optimala förhållanden. Förutom att vara utlåst från marknaden av styrkretsar för persondatorer ha de ingen x86-processor att integrera sin grafik i, likt AMD och Intel.

Trots detta går det bra för den gröna grafikjätten som ökar i försäljning mot förra kvartalet, på bekostnad av AMD och Intel som sett sin processorförsäljning sjunka och därmed även deras integrerade grafikkretsar.

Graphics_2012Q3
Källa: Jon Peddie Research

AMD innehar 21,2 procent av marknadsandelarna och skeppade under det tredje kvartalet 25,43 miljoner grafikkretsar, vilket inkluderar både integrerade och dedikerade. Mot föregående kvartal är det en minskning med 3,06 miljoner skeppade enheter och ett tapp i marknadsandelar med 1,5 procent.

Intel har som väntat en solklar ledning under årets tredje kvartal med en marknadsandel på 59,8 procent och 71,75 miljoner skeppade grafikkretsar (integrerade i deras processorer). Det är dock anmärkningsvärt att företagets andel minska från 62,2 procent och 77,97 miljoner skeppade enheter mot årets andra kvartal.

Nvidia som har enbart sina dedikerade grafikkortslösningar har idag en andel på 18,5 procent och skeppade under tredje kvartalet 22,25 miljoner enheter. Detta här är en ökning med cirka 20 procent på båda punkter mot föregående kvartal. Jämfört mot tredje kvartalet föregående år har Nvidia inte ökat försäljningen i antalet sålda enheter, men det ska inte ses som dåliga nyheter i sammanhanget.

Då försäljningen av persondatorer går kräftgång kommer det inte som en överraskning att grafikmarknaden som följd också har det svårt. Grafikmarknaden i sin helhet har gått ned med 10,8 procent mot samma period föregående år. Men då Nvidias försäljning i antalet sålda enheter är detsamma innebär det att Nvidia ökar på bekostnad av både AMD och Intel.

Det var inte länge sedan det spåddes en dyster framtid för dedikerade grafikkretsar, men det stoppar alltså inte Nvidia från att behålla en stark position på marknaden.

Kommentera artikeln på NordicHardware