Sharps nya igzo (indium gallium zink oxid) -paneler ska enligt tillverkaren komma med flera fördelar mot traditionella lcd-skärmar med amorft kisel. Genom ett ökat ljusgenomsläpp och 40 gånger högre elektronrörlihet ska panelerna borga för högre upplösningar, lägre energiförbrukning och snabbare uppdateringsfrekvenser.

Sharp PN-K321 skådades faktiskt i tidig form av undertecknad på IFA 2012 tidigare i år och skärmen var utan tvekan något utöver det vanliga med en pixeltäthet på runt 138 pixlar per tum. Vilket får anses som mäkta imponerande på en skärm i den här storleken.

Skärpan och detaljrikedomen i Sharps igzo-panel var imponerande och även den generella bildkvaliten. Om Sharp kan stå för sin låga energiförbrukning är det onekligen en skärm som bör tilltala extremt krävande användare.

Sharp utrustar sin skärm med två hdmi-ingångar samt en ensam displayport 1.2-ingång. Med kantmonterad led-bakbelysning har Sharp lyckats hålla skärmens profil till 35 millimeter och energiförbrukningen ska ligga på maximalt 120 watt med en ljusstyrka på 250 candela per kvadratmeter.

Lika imponerande som skärmens upplösning och skärpa är tyvärr också prislappen. När Sharp börjar sälja sin PN-K321 skärm i Japan ligger riktpriset på runt 450 000 Yen, motsvarande runt 37 000 kronor utan svenska momspåslag och avgifter.

Att det börjar dyka upp fler skärmar med uhd-upplösning på marknaden är trots allt positivt, nu ser vi bara fram emot de första konsumentmodellerna.

Kommentera artikeln på NordicHardware