Skärmen ligger på 12,5-tum med led-bakgrundsbelysning och ips-panel. Vi halkar in på kvalitetsspåret igen och säger att skärmen utrustats med Corning Gorilla Glass. Skärmen kommer alltså inte ha lätt för att samla på sig fula repor.

Ytan är glansig precis som alla andra Windows 8-datorer men den här glasbeläggningen är av den mindre glansiga typen vilket är högt uppskattat. Då det är en IPS-panel det handlar om behöver vi titta ur mycket snäva vinklar för att få några noterbara färgskiftningar.

Screen_Pixel


Skärmen har dessutom en rätt trevlig upplösning för sin storlek, vilket resulterar i förhållandevis hög pixeldensitet. Vi noterar att våra pixelvänner finns där när vi koncentrerar oss, men vid daglig användning har det aldrig stört oss.

Screen_White


Ljusstyrkan uppmäter vi till 334 nits, vilket är rätt mycket lägre än de 400 som Dell skryter med på deras hemsida. Som vi sa tidigare så är skärmens yta inte lika glansig som många andra vilket väger upp för dess ljusstyrka. Men skärmens ljusstyrka ska ändå inte anses vara dålig för en bärbar dator, snarare tvärtom.

Screen_Black


Svartnivån är relativt låg, men den kunde klart varit lägre vilket till och med vissa TN-utrustade datorer visar upp. Den är dock tillräckligt låg för att vi inte ska störa oss för mycket på det.

Screen_Contrast


Kontrastvärdet lägger sig på ungefär samma nivå som Acer Aspire S7-191. Vi säger precis som i den förhandstitten att vi tror det är en försvinnande liten minoritet som märker skillnad på kontrastförhållandena 600 och 1 000.

Screen_DeltaE


Färgkorrektheten lägger sig på en ganska låg nivå och även om vi sett bättre så får Dell XPS 12 ett godkänt resultat.

Screen_Gamut


Färgmättnaden i AdobeRGB 1998 är inget att hänga i granen. Resultatet ligger i linje med många billigare ultrabook med billiga skärmpaneler. För den kräsna användaren som håller på mycket med bildredigering finns det bättre alternativ på marknaden.

Bra skärm för de flesta
Dell XPS 12 har inte en skärm som passar de mest kräsna användarna som sysslar med mycket foto om dagarna. Men för andra konsumenter, även företagare, har vi ingenting att klaga på. Betraktningsvinklarna är bra och skärmen kommer i övrigt med tillräckligt goda egenskaper.

Det mest negativa är egentligen att skärmen utannonseras med en ljusstyrka på 400 nits - vi uppnår bara cirka 335 i våra tester. Vi har dubbelkollat på andra sidor som har fått liknande resultat så det är inget fel på vårt testexemplar. Det är alltid mindre skillnader på alla skärmar och precis som halvledare varierar kvalitén från exemplar till exemplar. Hade Dell utannonserat 350 nits hade vi inte brytt oss, men 335 ligger för långt ifrån 400 för att vi ska kunna ignorera det.