Dator_1


Vi har tidigare testat både Dell XPS 13 och XPS 14 som båda kom med gedigna tangentbord. Den här gången har Dell gjort någon ändring i tangentbordet till det bättre. Slaglängden är djup och den milt konkava designen på tangenterna gör att vi kan skriva snabbt på datorn utan någon längre inkörsperiod.

Det som kan vara ett problem för vissa användare är att återkopplingen inte är den bästa, men generellt sett får ni leta länge för att hitta en ultrabook med ett bättre tangentbord.

Dator_2


Pekplattans yta känns lite gummiaktig, men precisionen är riktigt bra och gester fungerar oftast som de ska. Apple och Samsung förblir dock de tillverkare som enligt oss har bäst pekplattor. För dig som vill ställa in egna gester kommer programmet Cypress Trackpad med ett intuitivt och lättförståeligt gränssnitt där du kan ändra på det mesta efter eget behov.

Pekplatta1 Pekplatta2
Pekplatta3 Pekplatta4

Dell XPS 12 som surfplatta
Vi ska inte glömma det stora säljargumentet med Dell XPS 12: swivel-skärmen. Det självklara användningsområdet vi kommer att tänka på är som surfplatta. Med 1,5 kilo är det ingenting du använder som en Nexus 7 eller Ipad.

Det krävs två händer för att använda datorn/surfplattan, i alla fall om du inte lutar den mot något. Själva pekskärmsupplevelsen är som på vilken annan Windows 8-maskin som helst. Till viss del för att tillverkarna inte får göra vad de vill med operativsystemet, men även för att Microsoft satt upp strikta minimumkrav på hårdvaran.

Couch_Mode


Redaktionens favoritläge blev det du ser ovan, som vi i brist på annat väljer att kalla soffläget. När du roterar skärmen kan man få den närmare sig än om ett stort tangentbord hade varit i vägen, vilket kan underlätta om du ser på film.

Samma sak kan sägas om att ha datorn i knäet eller när du ligger i sängen. Du behöver inte använda några händer för att få en bra vinkel på datorn, vilket är att föredra om du ska se på en film. Det är även ett läge som fungerar bra om du använder datorn som surfplatta, då du återigen slipper hålla i datorn med en hand. Vi fann ofta att vi föredrog surfning med surfplatta framför alternativet tangentbord och pekplatta.

Vi tycker definitivt att den roterbara skärmen passar ypperligt för mediakonsumption. Som surfplatta är vikten något för hög, men vi tänker inte kalla det här för en kompromiss. Snarare ett tillägg. Som bärbar dator visar inte Dell upp några egenskaper som skriker kompromiss - om vi bortser från det låga antalet anslutningar.

Ljudnivå, temperatur och batteritid
Tester och testfokus Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader's Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader's Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celsius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel.

Sound_Video


Ljudnivån vid videouppspelning och daglig användning ligger på en fullt acceptabel nivå. På 32,5 decibel är datorn så gott som ohörbar, men det går att lägga märke till fläkten i ett helt tyst rum. Vi tror dock inte det blir ett riktigt störelsemoment för någon.

Temp_1 Temp_2
Temp1 Temp2


Datorn alstrar inte särskilt mycket värme och översidan håller sig på en bra nivå. På datorns undersida stöter vi på en värmefläck men med tanke på var den är placerad bör det fortfarande gå att sitta med datorn i knäet vid vardagsanvändning.

Battery_Video


Batteritid vid filmtittande ligger på ungefär samma nivå som de flesta andra ultrabook-datorerna på marknaden. Notera att vi kör skärmen med ljusstyrkan på 150 nits (40 procent) så det går att få ut mer ur datorn.

Battery_Internet


Återigen ligger datorn i linje med andra ultrabook och batteritiden får därför anses vara helt godkänt i vårt webbläsartest.