Processor och minnesprestanda
Testapplikationer CyberLink MediaEspresso 6.5
WinRAR 4.01
Cinebench 11.5
Blender
AIDA64
Testfokus Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator.

Cinebench_CPU


Vi inleder i vanlig ordning med våra renderingstester Cinebench 11.5 och Blender. I båda fallen presterar Dell XPS 12 med sin Core i7-3517U en bra bit över andra ultrabooks och ligger hack i häl med Intels 35-wattsprocessor med dubbla kärnor, Core i5-3210M.

En annan intressant jämförelse är hur processorn står sig mot Asus K75DE med AMD A10-4600M som hamnar på efterkälken, 35 watt TDP till trots.

AIDA64_MemoryAIDA64_Latency


Minnesbandbredden ligger inte riktigt så bra till som vi hade väntat oss. Det beror troligtvis på implementationen av minnet som motsvarar två minnesmoduler där det finns minneschip endast på ena sidan av modulerna.

Cyberlink_Mediaespresso

I Cyberlink Mediaespresso ser vi fortsatt bra resultat för en så pass strömsnåla processor. Detta är till stor del på grund av att programmet är dåligt på att hantera fler trådar än fyra samtidigt.

Cinebench_GPU


I Cinebench OpenGL test lägger sig Dell XPS 12 som väntat på runt samma nivå som andra ultrabook. Om det är något Intel behöver förbättra med framtida processorer så är det den inbyggda grafiken.

HTML5

Surfprestanda
Testapplikationer: Internet Explorer 10
HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl - Hemsida
SunSpider JavaScript 0.9.1 - Hemsida
Testfokus: Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet.

D
ell XPS 12 är den första datorn vi hårdtestar med Windows 8 och det är därför vissa saker vi måste ha i åtanke det här avsnittet. Internet Explorer 10 som numera ersatt 9 kommer med en ny motor med flera prestandaförbättringar och vissa av dessa är väldigt stora. Det här märks även av tydligt i våra prestandatester Sunspider Javascript 0.9.1 och framför allt HTML 5 Fishbowl.

Sunspider_Javascript


Core i7-3517U-processorn i datorn toppar listan med goda marginaler tack vare den nya webbläsaren från Microsoft. Vi kan däremot inte säga att vi märker av någon märkbar skillnad i hur snabbt sidor laddas.

HTML5_Fishbowl


Vad som är mer relevant och viktigt vid användning är att HTML5-prestandan ökats markant mot tidigare. Här drar vi nytta av båda cpu-kärnorna och den inbyggda grafikprocessorn med goda resultat.

I jämförelse med Asus Zenbook Prime UX31A med liknande hårdvarukonfiguration är prestandalyftet enormt. HTML5 är det nya Flash, så man kommer som användare alltså kunna dra nytta av det här i både browserspel och videouppspelning i webbläsaren.