Spelprestanda
Testapplikationer Futuremark 3DMark 11
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Diablo III
Testfokus Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.
Grafikdrivrutiner Intel HD Graphics 2849

Game_3DMark11


Resultatet från Dell XPS 12 är något sämre än väntat i 3DMark 11 som ändå brukar producera ganska konsekventa siffror. Vi körde om testet flera gånger men vi kom aldrig över 612 i slutpoäng. Vi lägger dock ingen större vikt på det här utan går vidare till riktiga speltester.

Starcraft_2Game_Starcraft2


I Starcraft 2 får vi ut endast 16,7 fps (bilder per sekund) vilket inte är särskilt mycket. När vi inte använder oss av vår testscen utan spelar under mer normala förhållanden är spelet oftast spelbart, men stundtals märker vi av en tydlig nedgång i bildfrekvenser.

borderlandsGame_Borderlands


Vi fattar oss kort: Borderlands är helt ospelbart med Intel HD 4000 i den här upplösningen.

12_Dirt_3Game_Diablo3


Dirt 3 går visserligen att spela, men med ett fps-värde söder om 20 är det inte optimalt. Sänker vi däremot inställningarna till lägsta blir det genast mer spelbart men samtidigt är det ingen vacker syn.

Game_Civilization_V

Det kommer knappast som en chock att vi helt saknar flyt i Civilization V.

Diablo_IIIGame_Diablo3

Vi kör Diablo 3 med lägsta möjliga inställningar och antalet fps ligger i genomsnitt på ungefär 20. Vi doppar ned till 13 när det händer lite för mycket på en gång, men huvudsaken är kanske att vi inte stöter på att det fryser till.

Oavsett hur vi vrider på det kan det här inte anses vara spelbart, men det kanske duger för att bota den värsta spelabstinensen?

1 920 x 1080 är det nya 1 366 x 768, men var är grafikkraften?
I samband med Windows 8 har datortillverkarna äntligen dragit huvudet ur sanden och börjar på allvar satsa på skärmar med både IPS-paneler och högre upplösning. 1 920 x 1 080, även känt som Full HD förväntar vi oss blir det nya 1 366 x 768 i framtiden. Vi är enbart positivt inställda till den här utvecklingen och vi känner oss säkra på att majoriteten av våra läsare håller med.

Det finns dock en baksida och det är att dagens integrerade grafikkretsar inte håller måttet för den här upplösningen. Intel HD 4000 räcker precis för 1 366 x 768 och klarar av att driva de flesta spelen under förutsättning att man inte sätter nämnvärda krav på ögongodiset.

I den här högre upplösningen håller Intel HD 4000 helt enkelt inte måttet och det krävs någonting nytt från det blå lägret för att återigen leverera i alla fall godtagbar grafikprestanda - Haswell?

Ljudnivå, temperatur och batteritid
Tester och testfokus Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer i spel. Vi tittar även på datorns batteritiden när den pressas till bristningsgränsen.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid i spel genom att upprepa en spelsekvens i Crysis 2. Vi mäter även av datorns yttemperaturer. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel.

Sound_Game


Ljudnivån är i vanlig ordning ganska hög vid full belastning och ligger ungefär på den nivå vi vant oss vid i övriga ultrabooks. Det är inte olidligt högt, men samtidigt är det ingenting vi skulle vilja sitta med i längden.

Temp_3 Temp_4
Temp3 Temp4


Dell XPS 12 blir inte så farligt varm vid användning som vi hade väntat oss. Det är framför allt direkt under skärmen i mitten av datorn som blir varm, där processor och styrkrets är placerad.

Värt att nämna är att vi gick hårt åt Dell XPS 13 för att den blåste upp varmluft ur tangentbordet vid tung belastning till den grad att det blev jobbigt att skriva. Dell XPS 12 använder dock ingen liknande kylningslösning så det är alltså inget problem här.

Battery_Game


Batteritiden vid belastning är som väntat inte bra, vilket den å andra sidan inte är i någon bärbar dator vid den här typen av användning. Men strax under två timmar vid hög belastning får ändå anses vara acceptabelt och vad vi kan förvänta oss i dag.