En exklusiv förhandstitt och en rejäl djupdykning senare så är det dags att bedöma Dell XPS 12, som knappast gör oss besvikna. Förutom en unik skärmdesign som gör att den går under kategorin konverterbar så passar den här bärbara datorn även ypperligt som just det: en dator.

Vi glädjs att Dell och de flesta andra tillverkarna äntligen tar skärmen på allvar. Någonting annat skulle vara dumt med Windows 8 där skärmen och pekfuntionalitet står i centrum av användarupplevelsen.

Skärmen mäter 12,5 tum och har upplösningen 1 920 x 1 080, vilket ger datorn mycket hög pixeldensitet i förhållande till majoriteten konkurrenter på marknaden. Ips-panelen bidrar också med bra betraktningsvinklar. Det är klart en skärm som får godkänt av oss för de flesta konsumenterna och även företagsklienter.


Vi måste dock ge Dell smisk för att inte leverera den ljusstyrka som utlovats - vi uppmäter 334 nits medan 400 nits marknadsförs. Den praktiska skillnaden är att den glansiga skärmen kan bli svåranvänd i solsken. Ironin i det hela är att vi inte skulle klagat om Dell inte skyltat med siffran 400, då 334 nits inte är särskilt dåligt.

Färgkorrektheten på skärmen är även den ganska bra, men färgmättnaden håller inte riktigt måttet vilket inte gör den här datorn till ett alternativ för den som sitter och redigerar bilder dagligen. Det är säkert ingenting som stör hobbyfotografen.

I sann XPS-anda möts vi av hög konstruktionskvalitet med en dator byggd i kolfiber och med en aluminiumram som håller samman hela paketet. Vi kan få chassit att vika sig inåt, men då får vi ta i ordentligt när vi klämmer och känner. Aluminiumramen som håller fast skärmen är i ett stycke vilket ytterligare förstärker datorns höga konstruktionskvalitet.

Dator_4


Med en vikt på 1,5 kilo passar datorn inte som en riktig ersättare till en lättare surfplatta som Nexus 7 eller Ipad. Men vi lärde oss ändå tycka om den roterbara skärmen som underlättade och gjorde upplevelsen vid mediakonsumption mer behaglig, än med en vanlig bärbar dator med pekskärm.

Det är ingen lösning du går runt med i en hand längre stunder, men för företagaren som behöver ett mobilt system för både jobb och nöje är det en riktigt trevlig kombination.

Värt att notera. Tangentbordet har förändrats från tidigare XPS-modeller, däribland Dell XPS 13, 14 och 15. Slaglängden på tangenterna känns bättre än tidigare och den milt konkava designen på tangenterna gör att fingrarna känner sig som hemma. Återkopplingen på tangenterna kunde gärna fått vara tydligare, men utöver det anser vi att det är ett av de bättre tangentborden på ultrabookmarknaden.

Det här är en av få datorer vi kunnat använda från start utan någon längre inkörsperiod och det i sig får ses som ett bra betyg. Pekplattan känns även den bra med god precision och väl fungerande gester. Det finns även intuitiv mjukvara där man kan ställa in allt från gester till känslighet. Knapparna är inbyggda i pekplattan, vilket inte passar alla.

Connectivity_1Connectivity_2


Anslutningsbristen är ett faktum och detta är en klar kompromiss för denna konverterbara modell. Vi hittar två usb 3, en 3,5-millimeters för ljud-in/ut och en mini displayport. Det som tar upp den övriga platsen är en strömbrytare, volymknapp och rotationslås.

Vi hade gärna sett att det fanns en till usb-anslutning och en hdmi, en minneskortsläsare hade inte heller skadat. Dell säger att samtliga av deras skärmar har displayport-stöd vilket är motivationen till att deras datorer utrustas med detsamma. Vi köper det argumentet och vi har absolut ingenting emot displayport, tyvärr är det inte den vanligaste typen av anslutning på skärmar.

Batteritiden i datorn är bra, precis lika bra som andra ultrabook på cirka 13,3-tum. Vi uppnår strax över fyra timmars batteritid vid videouppspelning och fem timmar i NordicHardwares egna webbläsartest. Det här är i vanlig ordning ett godkänt resultat, men vi känner att det börjar bli dags för någon att höja ribban här. Ljudnivån påminner även det om andra ultrabooks. Vid vardagsanvändning är fläkten knappt hörbar, medan den spinner upp ordentligt vid hög belastning.

Dell XPS 12 i sitt basutförande kommer med en Core i5-3317U, 4 gigabyte RAM och en 128 gigabytes SSD med ett pris på 11 990 kronor. Vårt testexemplar kommer med den kraftfullare Core i7-3517U, 8 gigabyte RAM och en 256 gigabytes SSD med ett slutpris på 14 590 kronor.

Märk att ram-minnet är fastlött på moderkortet och inte går att byta ut på efterhand av slutanvändare, så vi rekommenderar starkt att köpa en Dell XPS 12 med 8 gigabyte ram om plånboken tillåter. Ssd-enheten är dock av typen msata så den är utbytbar av slutanvändare, vilket är bra nu när modeller på 480 gigabyte är på ingång.

Vi gläds av att Dell använt den kraftfulla ssd-enheten PM830 från Samsung som fortfarande är en av de bästa lösningarna på den mobila marknaden.

Dell XPS 12 passar de flesta
Vi tror budskapet har gått fram; Dell XPS 12 är både en bra ultrabook och en trevlig konverterbar lösning. Nackdelarna är få men det allvarligaste är klart det låga antalet anslutningar. För en 12,5-tummare är 1,5 kilogram ungefär 200 gram för mycket enligt oss, men samtidigt kompenseras detta av konstruktionskvalitet utöver det vanliga tack vare kombinationen kolfiber och aluminium.

Tangentbord och pekplatta gör oss inte heller besvikna, detsamma kan sägas om den högupplösta skärmen med ips-panel. Skärmen passar kanske inte den kräsna som dagligen arbetar med foton, men för övriga använder ser vi inga problem med vad som erbjuds.

Den roterbara skärmen såg vi först som en onödig gimmick, men det tog bara minuter till vi såg dess nytta och funktion för mediakonsumption och nöje. XPS är Dells så kallade Consumerization-serie och vi kan inte annat än hålla med om att Dell XPS 12 är en dator som passar både konsument- samt företagsmarknaden.

Priset för instegsmodellen ligger som tidigare nämnt på 11 990 kronor. Det är en hög prislapp, men det ligger i linje med andra premiumultrabooks. Dessutom får du den roterbara pekskärmen i priset oavsett konfiguration. Vi kan inte kalla Dell XPS 12 prisvärd, men i förhållande till konkurrensen är det någonting åt det hållet.

I priset ingår dessutom Dells förmånliga NBD-garanti med telefonsupport dygnet runt och service på plats nästkommande arbetsdag.

Vi har funderat på att ge Dell XPS 12 vår åtråvärda utmärkelse Referensprodukt, men när vi tar med antalet anslutningar och vikten i beräkningarna når datorn tyvärr inte riktigt hela vägen fram. Trots dessa brister är Dell XPS 12 värd en solklar rekommendation från vår sida.

Front

Dell XPS L221x

Fördelar:
+ Roterbar och innovativ pekskärmsdesign
+ Skärmen betraktningsvinklar och pixeltäthet
+ Bra konstruktionskvalitet
+ Bra tangentbord och pekplatta
+ Bra batteritid
+ Godkänd ljudnivå och värmeutveckling
+ SSD-enhet av rang
+ Förmånlig NBD-garanti från Dell

Nackdelar:
- Riktigt dåligt utbud anslutningar
- 1,5 kilogram är i överkant för en 12,5-tumsdator
- Grafikprestandan inte tillräcklig för spel i datorns standardupplösning
- Fastlött RAM-minne omöjliggör framtida uppgradering

Dell XPS L221x passar användare som:
Vill ha en konverterbar dator med pekskärm
Prioriterar en pixeltät och bra skärm
Söker byggkvalité utöver det vanliga
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av datorns lagringsutrymme (256 GB SSD-konfiguration)
Är i behov av bra batteritid
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Vill ha bra garantivillkor

Dell XPS L221x passar inte användare som:
Är en kräsen fotoentusiast
Är i behov av många anslutningsplatser
Vill ha en av marknadens lättaste datorer
Söker en dator som inte blir varm, oavsett användningsområde
Främst söker ett mobilt system för spel