Nintendo DS och inte minst Playstation 2 får ses som gamla spelkonsoler med cirka åtta respektive tolv år på nacken. Men de säljs trots detta på många platser i världen. Sonys gamla krigare har setts som världens mest framgångsrika spelkonsol tack vare dess försäljningssiffror som med råge överstiger över 100 miljoner till antalet.

Sold_consoles_2012-12-20


Enligt VGChartz som håller koll på försäljningen av hårdvara och mjukvara för spel har Nintendo DS lyckats gå om Playstation 2. Räknat globalt så har Nintendo DS sålts i 153,39 miljoner exemplar, ett försvinnande litet övertag mot de 153,38 miljoner Playstation 2 som sålts sedan dess lansering.

Med tanke på att Nintendo DS funnits en kortare tid på marknaden är det inte osannolikt att spelkonsolen kommer dra ifrån Sony med större marginal framöver. Det är inte heller osannolikt att vi kommer få se de båda byta första placeringen med varandra.

Oavsett vilken enhet som ligger först så är norr om 100 miljoner en imponerande siffra som blir svår att uppnå av framtida spelkonsoler. De stationära spelkonsolerna har idag smartphones, surfplattor och strömning av spel genom molnet att konkurrera med.

En mycket annorlunda situation mot hur det såg ut när Playstation 2 och Nintendo DS lanserades (4 Mars, 2000 respektive 21 november, 2004).

Diskutera artikeln på NordicHardware