För er som tycker att smartphones börjar bli lite väl stora kan det vara dags att hålla för ögonen. Kinesiska Huawei arbetar nämligen på en telefon med en skärmstorlek på hisnande 6,1 tum och en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar. Vilket får till och med Samsung Galaxy Note II att blekna.

huawei.mate

Företagets ordförande Richard Yu drog fram den nya telefonen under ett företagsevent under julhelgen, en telefon som ska vara den största och kraftfullaste Huawei utvecklat hittills. Huawei Ascend Mate är den hittills största smartphone vi hört talas om med en skärmstorlek på hela 6,1 tum. Skärmupplösningen är som väntat rejält tilltagen med 1 080 x 1 920 pixlar vilket ger en pixeltäthet på 361 pixlar per tum.

Under den stora skärmen hittar vi en fyrkärnig HiSilicon K3V3 systemprocessor som utvecklats av Huawei själva. Processorn använder sig av Cortex-A9 arkitekturen och ska arbeta i 1,8 gigahertz. Vilken grafikdel kretsen huserar är än så länge oklart.

huawei.mate2


Huawei ska klämma in ett batteri på väl tilltagna 4 000 milliameperetimmar vilket kan jämföras med exempelvis 3 100 milliamperetimmar i den 5,5 tum stora Galaxy Note II. Ascend Mate ska få en profil på förhållandevis tunna 9,9 millimeter men inget mer är ännu känt om telefonens fysiska storlek. Med en 6,1 tums skärm lär dock måtten vara väl tilltagna.

Som väntat kommer Huawei använda sig av Googles operativsystem Android och företaget väntas lansera Ascend Mate under CES i Las Vegas i början på nästa månad. Själva försäljningen väntas däremot inte sätta igång förrän runt slutet av Februari och prislappen sägs då ligga på 480 dollar - motsvarande 3 100 kronor. Men när och till vilket pris telefonen dyker upp i Sverige är oklart.

Diskutera artikeln på NordicHardware här.