Kringutrustning är ingenting vi vanligtvis testar och i dag har vi kanske elektronikmarknadens mest bortglömda kategori på testbänken: kylare till bärbara datorer. Trenden går mot allt tunnare datorer vilket uppskattas för mobilitet men kylningsförmågan kan samtidigt bli lidande. Sedan har vi självfallet speldatorer och dylikt, med kraftfulla processorer och strömslukande grafikkort.

Visserligen ska du som slutanvändare kunna vänta dig att datorn du köper fungerar felfritt vid ett nyköp, med kylning som håller måttet. Det här är också fallet i nästan alla fall. Men med tiden samlar datorernas interna kylning på sig damm som gör att fläkten måste arbeta hårdare för att kyla de interna komponenterna.

Efter en tid kan det bli så att den inbyggda kylningen inte räcker till. Om man saknar kunskapen eller modet att öppna en bärbar dator för att rengöra den kan en kylare vara en bra investering.

Även för er mer avancerade användare kan det vara svårt att rengöra de allra senaste datorerna. I jakt på mer kompakta datordesigner kompromissas det nästan alltid på de punkter som uppskattas bland hemmapulare.

Ergonomi

Det finns många därute som anser att kylare till bärbara datorer är helt onödigt på grund av det vi skrev ovan - köper du en dator förväntar man sig att kylningen håller måttet. Även om man går i de här tankebanorna så kommer kylarna med en annan viktig egenskap som ofta faller i glömska.

CM_Notepal_X3_2


Bakdelen på datorn lyfts nästan alltid upp en bit i jämförelse mot den främre delen av datorn. Det här ger tangentbordet och pekplattan en lutning som kan göra det mer bekvämt att använda en dator under längre perioder.

Nu när allt fler stationära kontorsdatorer byts ut mot bärbara datorer så argumenterar vi för att den ergonomiska aspekten är minst lika viktig som kylningsförmågan. Vilken lutning man föredrar är dock högst subjektivt, därav är det ingenting vi kommer utvärdera i detalj.

Med detta så ska vi titta närmare på tio kylare från Belkin, Cooler Master, Targus och Zalman.