Att testa kylare till bärbara datorer kanske låter trivialt, men det finns många infallsvinklar att titta ur. Alla datorer ser olika ut undertill. Vissa har ventilationshål i överflöd medan de senaste datorerna i det ultratunna segmentet kommer med en plan och stilren underdel. Det här gör självklart att kylaren har olika stor inverkan beroende på vad du äger för dator.Det finns därför ingen dator som är rätt eller fel att testa med. Vi tog den enda dator vi hade tillgänglig, en ultrabook vid namn Asus Zenbook UX32A med en Core i3-2367M och mekanisk hårddisk.

Den här datorn kanske inte är det mest lysande exemplaret att testa kylare med då den inte utvecklar särskilt mycket värme, men samtidigt har den ett designmönster som i princip samtliga bärbara datorer kommer dela i framtiden. En trimmad formfaktor med en stilren undersida, i vårt fall finns dock några mindre utsvarvade hål för ventilation.

Vi använder oss av programvaran HWMonitor för att läsa av temperaturen på datorns interna komponenter. Mätningarna utförs efter 30 minuter videouppspelning och därefter mäter vi av datorns maxtemperatur vid tung belastning med belastningstestet Intelburntest. Rumstemperaturen ligger på 22,5 grader vid samtliga testtillfällen.

När det kom till ljudtesterna tog vi helt bort vår testdator ur ekvationen. Vi fokuserar alltså helt och hållet på det ljud som kommer ifrån kylarna vi testar. Vissa har kylarna kommer med funktion att justera fläktens hastighet. Vi mäter därför av ljudnivån med samtliga fläktar inställda till högsta och lägsta möjliga varvtal.

Temperatur

Temperature_1


Med samtliga kylare uppgår processorns temperatur till 50 grader celcius. Hårddiskens temperatur som ligger på 30 grader med samtliga kandidater från Zalman, Targus och Belkin. Med Cooler Masters kylare ser vi dock att det blir i alla fall mindre variationer.

Resultaten vid videouppspelning är sannerligen riktigt ointressanta så vi går därför över till vårt belastningstest som pressar datorns processor till dess yttersta gräns.

Temperature_2


Det första vi kan konstatera är att datorn i sig inte blir särskilt varm, då processorn går upp till endast 69 grader utan en av våra tio kylare. Vi får i alla fall en noterbar skillnad med samtliga kylare, vilket innebär att samtliga är kapabla att utföra det jobb de är designade för. Med en speldator med fyrkärnig processor och kraftfull grafik finner vi det inte osannolikt att vi skulle fått se ännu större skillnader.

I botten hittar vi till vår förvåning Cooler Master Notepal Infinity Evo som i vår mening kom med en klart intressant design som vi trodde skulle prestera mycket bättre. Därefter hittar vi kandidaterna från Targus och Belkin som presterar ganska lika, med en enskild grad celcius i marginal. Cooler Master Notepal A100 spelar i ungefär samma liga, men klarar av att kyla hårddisken något bättre.

Samtliga Zalman-kylare presterar identiskt, vilket inte kommer som en större överraskning när samtliga har en fläkt på 220 millimeter. Vi hittar även Cooler Master Notepal U3 där vi placerat de tre små fläktarna vid datorns små ventilationshål undertill för bästa möjliga resultat.

Utstickaren är Cooler Master Notepal X3 som presterar utomordentligt. Nu är två graders skillnad inte enormt, men tillräckligt för att vi kan kalla det en märkbar skillnad.

Ljudnivå


Temperaturer är tämligen ointressanta om de inte vägs mot ljudnivån. Som tidigare nämnt har vi mätt ljudnivån med kylarens fläkt(ar) inställd till högsta och lägsta möjliga varvtal, om en sådan funktion finns tillgänglig.

Sound


Vi börjar med Zalman ZM-NC11 som kräver en förklaring. Som siffrorna visar låter kylaren mindre när vi skruvar upp fläkten till max och det finns en förklaring till det. Vid lågt varvtal hör vi ett motorljud från fläkten och resonans i kylarchassit, som försvinner när vi väl skruvar upp denna.

Resultatet blir därför att ljudnivån är lägre vid högsta varvtal. Ljudnivån är inte alarmerande hög och i förhållande till dess kylningsförmåga får det anses vara klart godkänt.

Targus Lap Chill Mat hade inte den bästa kylningsförmågan, men tyst är den i alla fall och den gav ändå en noterbar förbättring på temperaturerna i vårt testsystem. Därefter hittar vi Cooler Master Notepal U3 som kylde förhållandevis bra, till stor del tack vare att du själv får bestämma hur fläktarna placeras.

Cooler Master Notepal X3 som visade på bäst kylningsförmåga är även den mest högljudda i testet vid högsta varvtal, tillsammans med Belkins budgetkylare Laptop Cooling Pad.

För att få en tydligare överblick hur processorns temperatur står sig i relation till ljudnivån på kylarna har vi satt ihop ett diagram nedan:

Sound_2