Copyswede meddelar att man från och med den 1 september 2013 kommer att bredda sina ersättningskrav på hemelektronik med inbyggd lagringsmedia. Copyswede som sedan tidigare plockar in ersättning för all försäljningen av externa hårddiskar och usb-minnen för så kallad privatkopiering, inte att förväxla med piratkopiering, vidgar nu sina intresseområden markant.

Copyswede kommer till hösten att kräva ersättning från importörer och återförsäljare för flertalet olika hemelektronikprodukter. Ersättningen är för produkter med mellan 2 gigabyte till 80 gigabyte lagringsutrymme 1 krona per gigabyte.

Produkter med över 80 gigabytes lagringsutrymme får en fast kostnad på 80 kronor, motsvarande den ersättning som tas ut på externa hårddiskar idag. Listan över produkter som ska omfattas av "kassettbandsskatten" omfattar flera stora och kontroversiella produktsegment;

  • Datorer med inbyggt minne
  • Lösa interna hårddiskar
  • Surfplattor
  • Spelkonsoler med inbyggt minne

Som exempel kommer en importör eller återförsäljare av en surfplatta med 32 gigabytes lagringsutrymme tvingas betala 32 kronor i ersättning till Copyswede. En summa som upphovsrättsorganisationen menar ska täcka förlorad inkomst hos upphovsrättstagare då dessa produkter enligt Copyswede "kan användas för lagring av upphovsrättsligt skyddat material".

Noterbart är att smartphones och minneskort fortfarande inte omfattas av ersättningskraven.

"Copyswede inkluderar nu fler hemelektronikprodukter som kan användas för lagring av upphovsrättsligt skyddat material i kompensationssystemet för privatkopiering. Det rör sig om datorer med inbyggt minne, lösa interna hårddiskar, surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne. I dag riktar vi ett ersättningskrav till importörer och återförsäljare med begäran om redovisning avseende vidareförsäljning från och med 1 september 2013." skriver Copyswede i ett pressmeddelande.

"Principiellt förkastligt"

Nyheten om Copyswedes ersättningskrav på ytterligare hemelektronikprodukter slog ner som en bomb på svenska hemelektronikmarknaden under torsdagen. Nordichardware har varit i kontakt med flera återförsäljare och distributörer som påverkas av beskedet men ingen vill ännu uttala sig officiellt om beslutet. Man avvaktar själva mer information och expertrådgivning från juriset, men som väntat tas besked inte emot med öppna armar.

- Det är principiellt förkastligt och skrämmande att se när folk som inte vet vad de sysslar med sitter med skarpladdade granater. säger bland annat David Nicander på distributören Gandalf.

Copyswede har under flera år varit utsatta för hård kritik från både konsumenter och hemelektronikmarknaden som ifrågasatt organisationens arbetssätt. Enligt flera källor Nordichardware talat med fungerar inte systemet med privatkopieringsavgift.

Som exempel sägs försäljningen av externa hårddiskar i den officiella svenska kanalen halverats sedan ersättningskraven infördes. Den verkliga försäljningen i Sverige tros däremot ligga på liknande nivåer men kommer då från utländska företag och kanaler som kringgår de svenska ersättningskraven.

Streamingtjänster bör minska behovet av kopieringsavgift

Att utöka kraven på privatkopieringsavgift i en tid som denna där utbudet av streamingtjänster ökar för var dag är också något som inte minst sätts på sin spets när Copyswede nu lägger avgiftskrav på datorer och surfplattor.

Dagens tekniska lösningar för digital mediakonsumption går i allt större utsträckning mot att frångå lokal lagring av media. Något som snarare borde minska nödvändigheten för privatkopieringsavgift.

Copyswedes besked kommer bara månader efter att radiotjänsten tidigare i år beslutade att alla med en dator eller surfplatta skulle tvingas betala TV-licens, för att strömma TV-sändningar som inte kan lagras lokalt på enheternas hårddisk.

En riktig kassako för Copyswede

Även om en avgift på 80 kronor per dator kan låta relativt lite innebär det fina inkomster för Copyswede. Under första kvartalet 2013 såldes det runt 380 000 persondatorer i Sverige, vilket skulle ge i runda slängar 30 miljoner kronor till Copyswede. Med 300 000 sålda surfplattor samma kvartal skulle den totala summan troligtvis uppgå till runt 40 miljoner kronor per kvartalt, enbart på dessa två produktområden.

För er som vill läsa mer om Copyswede, kassettbandsskatten och privatkopieringslagen rekommenderar vi er att läsa vår intervju med Copyswedes vd Mattias Åkerlind från 2011. Vi kommer också att fortsätta följa händelserna kring Copyswedes nya besked med en förhoppning om mer officiella uttalande från involverade parter.

Uppdatering: Elektronikbranschen släppte under torsdagskvällen ett pressmeddelande där man starkt ifrågasätter den drygt 30 år gamla kassettbandsskatten som infördes redan 1982. Då för att hindra att inspelningsbara kassettband skulle skada upphovsmakarnas ersättning.

Privatkopieringsersättningen och inte minst hemelektronikmarknaden har förändrats fundamentalt de senaste 30 åren, något som får elektronikbranschen att starkt ifrågasätta Copyswedes beslut och kassettbandsskatten i sin helhet.

– Ingen ifrågasätter upphovsmäns rätt att få betalt för sina alster. Men att via gårdagens kassettbandsskatt straffbeskatta ny teknik där den unga generationen är den största konsumentgruppen, är helt fel väg att gå, säger Klas Elm VD för ElektronikBranschen.

Elektronikbranschen menar i stället att kassettbandsskatten bör begravas och att man istället måste hitta nya vägar för att ge upphovsrättsmakarna sin rättmätiga ersättning.

– Vi inom ElektronikBranschen vill tillsammans med politiker och upphovsmakarna hitta ett nytt modernt system. Kassettbanden är sedan länge historia, låt kassettbandskatten gå samma väg, fortsätter Klas Elm.

Läs hela Elektronikbranschens pressmeddelande här.

Källa: Copyswede

Diskutera artikeln på NordicHardware