Att Samsung mer eller mindre slagit knockout på SSD-marknaden råder det inget snack om. Efter en blygsam start med deras 740-modell så fick man rejält med luft under vingarna när man lanserade 830-serien under tredje kvartalet 2011. Detta följdes upp av 840 Pro som mer eller mindre har stått som prestandakung ända sedan den lanserades för två år sedan. Faktum är att Samsungs 840 Pro prenumererat på titeln bäst-i test i Svenska SSD-Guiden sedan den testades. Anledningen är att det fortfarande är en av de enheter som presterar bäst, har en agressiv prissättning samtidigt som den har varit i princip felfri ända sedan lanseringen.

Förra året så blev vi på Nordichardware inbjudna till Samsung Global SSD Summit 2013. På agendan så stod Samsungs nya 840 Evo SSD. Med denna lansering så visade Samsung att man verkligen menade allvar med sin SSD-satsning. 840 Evo bygger på Samsungs egentillverkade tlc-nand som rent teoretiskt sätt är 33 procent billigare att tillverka per gigabyte jämfört med mlc. Detta gjorde att 840 Evo kunde säljas till ett pris som få hade möjlighet att matcha. Detta kombinerat med att Samsung använder SLC cachning (Turbo Write) och DRAM-cachning (RAPID) gjorde att 840 Evo inte bara är billig, den presterar också väldigt bra.

Nu har det gått ännu ett år och Nordichardware är återigen på plats i Seoul Sydkorea, för Samsung Global SSD Summit 2014. Denna gång handlar det inte om någon mellanklass-SSD med tlc utan denna gång så handlar det om maximal prestanda. Det handlar om ersättaren till 840 Pro och det är återigen Samsungs egentillverkade NAND-flash som står i fokus.

Vad är det då som gör Samsungs SSD-enheter så pass attraktiva? Mycket beror på den unika positionen som Samsung befinner sig i. Samsung är ett gigantiskt företag med nästan oändliga resurser och de tillverkar alla komponenter för sina SSD-enheter själva. De utvecklar och tillverkar sin egen kontroller och de utvecklar även firmware till kontrollern. Detta gör att man kan anpassa kontrollerns hårdvara och mjukvara för att fungera så bra som möjligt med deras egentillverkade nand-flash. Detta är något som få tillverkare har möjlighet till där Intel och Micron (Crucial) och även Toshiba nu när man köpt upp OCZ, kan räknas som undantag.