Gigabytes satsning på Intels nya styrkretsfamilj Z100 och processorsockeln LGA 1151 saknar nästan motstycke. Under ett pressmöte i Taipei visar företaget upp 12 olika modeller av sina kommande moderkort anpassade för Intels Skylake-processorer som är planerade för lansering i september månad. De tolv modeller som visades upp var blott ett axplock av vad som komma ska. Gigabyte berättar att man i dagsläget har ofattbara 164 olika modeller planerade.
 

Nyheterna i Skylake är många och intressanta. Förutom processorer med en ny och färsk cpu-arkitektur och spetsad prestanda talas det om ökade överklockningspotential och flera nya funktioner.

moderkort
 

Intels nya processorplattform kommer att erbjuda inte mindre än 40 procent högre bandbredd över Pci Express-gränssnittet och gemensamt för många av Gigabytes moderkort är ett stort fokus på lagringsenheter. Flera moderkort kommer utrustade med M.2 sata-anslutningar med datahastigheter på upp till 32 gigabit per sekund samt sata express-anslutningar med en kapacitet på 16 gigabit per sekund.
 

Även usb är en het potatis med Skylake. De moderkort utrustade med kretsen "Alpine Ridge" stödjer i även USB 3.1 med 10 gigabyte per sekund och i Gigabytes implementering möjlighet att leverera 36 watt till externa USB-enheter, allt genom en typ c-kontakt som automatiskt känner av den kabel eller data du vill använda. Påkostade modellen Gigabyte GA-Z170 UD5 TH implementerar dubbla typ c-portar som även stödjer nästa generation av Thunderbolt med en bandbredd på 40 gigabit per sekund.
 

Gigabyte GA-Z170X Gaming G1 leder vägen

Toppmodellen i Gigabytes Z170-familj heter Gaming G1 och är tämligen välutrustat. Trippla Killer NIC-nätverksprocessorer, hybridkylning för spänningsdelar och kretsar, dubbla M.2 SATA anslutningar och stöd för fyra grafikkort samt 64 gigabyte ddr4-minne är några av höjdpunkterna. En ljudkrets från Creative som vi brukar hitta på ljudkort i 2 000-kronorsklassen samt hdmi 2-stöd och en usb typ c-port för inkoppling av diverse usb-anslutna produkter som även kan laddas och drivas effektivt.

Gigabyte kommer att lansera sin armada av Skylake-moderkort under tredje kvartalet. Det mesta pekar på att Intel ger grönt ljus för Skylake-plattformen i september och då kommer vi se otaliga modeller från Gigabyte i prisklassen från 600 till drygt 4 000 kronor.
 

Diskutera artikeln på NordicHardware