AMD har en ny uppsättning apu (accelerated processing unit, processor och grafikaccelerator på samma chip) på väg och den här gången introducerar man en familj chipsset som ska driva datorer på ett mer energieffektivt och kraftfullt sätt.

Den sjätte generationen apu från AMD, kallad Carrizo, är utrustad med Radeon-grafikkretsar som erbjuder AMD:s höga grafikprestanda i mobila produkter. Med dessa grafikprocessorer sägs Carrizo erbjuda upp till 65 procent högre grafikprestanda än i tidigare apu.

league of legends
AMD:s lösning betyder att populära spel som League of Legends och Dota 2 kan spelas med höga bildfrekvenser, något som AMD påstår är omöjligt med konkurrentens motsvarande chipsset.
 

En av AMD:s största nyheter för den växande apu-familjen är hårdvarustöd för HEVC/h.265. Det betyder att datorer som drivs av de nya processorerna kan avkoda video från tjänster som Netflix 4K, och det även i datorer som kostar mindre än 7 000 kronor.

Tanken med de nya apu-enheterna är med andra ord att alla som vill köpa en dator som kostar mellan 4 000 och 7 000 kronor ska kunna spela spel och kolla på högupplöst video utan att stöta på problem.
 

Fortfarande 28 nanometer

I jämförelse med tidigare apu:er från AMD kommer Carrizo erbjuda både högre prestanda och högre energieffektivitet. Bärbara datorer som drivs av de nya apu:erna sägs ha upp till dubbelt så lång batteritid som tidigare modeller, vilket är imponerande med tanke på att AMD fortfarande använder sig av en relativt föråldrad 28 nanometer tillverkningsprocess.
 


Enligt AMD kommer företag som Dell, HP, Asus, Acer, Lenovo och Toshiba sälja bärbara datorer med Carrizo med start nästa månad. Alla datorer kommer givetvis kunna uppgraderas till Windows 10 och AMD utlovar stöd för all ny teknik som erbjuds av det kommande operativsystemet.

 

Se fler nyheter från Computex 2015