Utbudet av kompakta skrivbordsdatorer ökar och tillverkaren ECS är inte sena att hänga på. Med sin uppdatering av Liva-serien fokuserar företaget på låg energiförbrukning och moderna komponenter. I Liva-serien finns både modeller med stöd för Intels Broadwell och den kommande Skylake-arkitekturen, vilket banar väg för kraftfulla och strömsnåla minidatorer.

ECS Liva Core är den tystsnåla modellen

Hjärtat i ECS Liva Core är en 5Y10C Broadwell-processor från Intel som har en energiförbrukning på så lite som 4,5 watt, vilket öppnar för den kompakta designen och datorns passiva kylning. Liva Core är med andra ord helt fläktlös och passar därför bra i vadagsrummet. Utöver kompakt och fläktlös design erbjuder Liva Core dubbla hdmi-ingångar, en Ethernet-anslutning, fyra usb 3-kontakter (varav en stödjer snabbladdning med upp till två ampere styrka) en ljudanslutning, en micro sd-kortläsare samt inbyggda mikrofoner med stöd för rösttjänsten Cortana i Windows 10.
 

ecs liva core
ECS Liva Core är en kompakt sak.

Det är ännu oklart om det kommer att följa med någon typ av masslagring till Liva Core men det finns gott om utrymme för exempelvis en M.2 SSD-enhet.

ECS Liva Core förväntas dyka upp i butik i slutet av juni med ett pris på runt 5 – 6 000 kronor.
 ECS Liva One är lite större och snabbare

Liva One är ECS lite större modell som har stöd för Intels kommande Skylake-processorer. Här höjs ribban ytterligare med mer kraftfulla komponenter och en fläktlösning som är tänkt att hantera datorns energiförbrukning som kan nå 35 watt. Utöver stöd för den kommande Skylake-arkitekturen erbjuder Liva One den relativt nya USB Typ C-anslutningen och har en micro sd-kortläsare, fyra usb 3-portar, en Ethernet-anslutning, dubbla vga-kontakter (in/ut), en hdmi-port, en displayport-kontakt samt en 3,5 millimeter kombinationskontakt för ljud in och ut.
 

ECS Liva One
ECS Liva One är den större modellen till höger.

Det är ännu oklart vad prislappen kommer att landa på för Liva One men modellen förväntas dyka upp på den svenska marknanden någon gång under årets fjärde kvartal.

Diskutera artikeln på NordicHardware