Det var nog ingen som blev överraskad av att det var Fiji som var gårdagskvällens största nyhet från AMD. Enligt företaget har man utvecklat den nya grafikprocessorn och dess tillhörande HBM-minne i fem år. Resultatet är en serie av kraftfulla grafikkort som både erbjuder världsledande grafikprestanda och kompakta, tysta och relativt energisnåla kort.

fury_family

  Radeon Fury X Radeon Fury Radeon R9 Nano
Grafikkrets Fiji XT Fiji Pro (?) Fiji
Tillverkningsteknik 28 nm 28 nm 28 nm
Streamprocessorer 4 096 st ? ?
Grafikminne 4 GB HBM 4 GB HBM 4 GB HBM
Klockfrekvens ? ? ?
Minnesfrekvens ? ? ?

AMD:s nya flaggskepp på grafikmarknaden kallas Radeon R9 Fury X. Det nya kortet använder sig av den nya Fiji-kretsen som blir först i världen att använda AMD:s nya HBM-minne. Minnet sägs vara tre gånger mer energieffektivt än gddr5 och ta upp 94 procent mindre utrymme än gddr5.
 

Det betyder att Fiji kan byggas in i kort som är betydligt mer energieffektiva. För Fury X betyder detta att kortet kan prestera väl med 50 procent högre prestanda per watt än AMD:s föregående flaggskepp. Samtidigt sägs det kunna hållas relativt kallt. Kortet använder en vattenkylare med en kapacitet på 500 watt men sägs bara behöva använda 275 watt och kan hållas runt 50 grader celsius.

Exakt hur väl kortet presterar vet vi inte i nuläget men kortet sägs komma utrustat med 4 096 streamprocessorer, vilket är betydligt mer än exempelvis Radeon R9 290X:s 2 816.

fury_x

En intressant detalj är att AMD:s nya flaggskepp inte är luftfyllt som många tidigare generationers flaggskepp. Istället har kortet ett inbyggt vattenkylningssystem som kräver en extern fläkt men att själva kortet i sig är mindre än många konkurrenter. Kortet är också betydligt mindre än än Fury X:s syskon, kallat Radeon R9 Fury.

Det mindre kraftfulla syskonet sägs kylas med fläktar men vi vet i nuläget inte hur mycket prestanda vi kan vänta från det. AMD har inte bekräftat kortets antal streamprocessorer eller några andra viktiga specifikationer. Vad vi vet är att Fury kommer vara AMD:s nya luftkylda flaggskepp.

R9 Nano tar Fiji till Mini ITX-system

Tack var HBM-minne kan AMD:s nya grafikkort vara relativt kompakt. För att poängtera detta introducerar företagets också ett nytt kort vid namn Radeon R9 Nano. Detta nya kort baseras också på Fiji men får plats i ett mycket litet format. Kortet mäter drygt 15 centimeter men sägs ändå erbjuda mer prestanda än det nuvarande flaggskeppet R9 290X, med låga temperaturer och låga ljudnivåer, delvis tack vare kortets låga strömförbrukning på bara 175 watt. Allt som allt ska R9 Nano ge dubbelt så mycket prestanda per watt som Hawaii-grafikkretsen.

fury_nano

R9 300-serien - R9 200 i ny kostym

Samtidigt som AMD presenterade den nya Fury-serien visades företagets nya 300-serie upp. Serien har kritiserats av många eftersom den inte har många likheter med 200-serien men nu är den i alla fall här. Som vanligt är den uppdelad i två familjer kallade Radeon R7 och Radeon R9. Radeon R7 har två modeller kallade 360 och 370.

Radeon R7 360 är ett litet grafikkort som är gjort för spelare som nöjer sig med att spela i mindre krävande spel i Full HD-upplösning. Kortet skeppas med 2 gigabyte GDDR5-minne och blir 300-seriens billigaste och minst kraftfulla grafikkort. Strax ovanför 360 finns 370 som sägs erbjuda marginellt högre prestanda men hålla sig kvar vid två gigabyte GDDR5-minne.

Missa inte: AMD visar upp världens mest kraftfulla grafikkort
 

Om vi går ett steg uppåt så kommer vi till Radeon R9 380, 390 och 390X. Här hittar vi relativt kraftfulla grafikkort som är tänkta att driva krävande spel i upplösningar över Full HD. 380 kommer att säljas med fyra gigabyte GDDR5-minne medan 390, 390X sträcker sig upp till åtta gigabyte. Sistnämnda bygger på Hawaii-grafikkretsen från R9 290 och 290X, men med 8 gigabyte grafikminne istället för 4.

Lansering i sommar

När det gäller lanseringsdetaljer vet vi inte ännu allt om alla kort. Vad vi vet säkert är att Fury X kommer bli först ut med sin lansering schemalagd den 24 juni och ett rekommenderat pris på 650 dollar. Enligt rykte har AMD inte tillverkat särskilt många Fury X-kort vilket väntas göra det svårt att få tag på ett kort till en början men lansering kommer som sagt ske den 24 juni.

Det billigare Radeon R9 Fury-kortet kommer att nå butiker den 14 juli och säljas för 550 dollar. I nuläget har vi inga exakta lanseringsdetaljer för de resterande Fury-modellerna. Vad vi vet hittills är alltså att Nano kommer till butiker i sommar och att det dubbla Fiji-kortet dröjer till hösten.

Svenska priser

När det gäller 300-serien har vi faktiskt redan fått svenska lanseringsdetaljer. Alla modeller kommer lanseras i Sverige på torsdag, den 18 juni. 360-modellen kommer att säljas för 1 160 kronor, 370 för 1 590 kronor, 380 för 2 130 kronor, 390 för 3 490 kronor och 390x för 4 490 kronor.

AMD:s Radeon 300-serie kan kritiseras för sin brist på nyheter men med HBM, Fiji och intressanta kylarlösningar i Fury-familjen kommer de kommande veckorna bli minst sagt intressanta för AMD på grafikmarknaden. Med alla modeller presenterade återstår det nu att se hur väl de kan prestera, hur många AMD kan tillverka och hur många de kan lyckas sälja.

Diskutera artikeln på NordicHardware