I går introducerades Fiji – AMDs grafikkrets för framtidens grafikkort. Fiji imponerade på många med sin höga prestanda och en helt nya minnesteknik, kallad HBM. En av de stora fördelarna med Fiji är faktumet att HBM-minne drar betydligt mindre energi än gddr5-minne och att minnestekniken tar upp 94 procent mindre plats än sin föregångare.

Det här betyder att grafikkort som använder HBM-minne kan göras betydligt mindre än konkurrerande kort. AMD har därför presenterat flera kraftfulla men mycket kompakta grafikkort, så som det drygt 15 centimeter långa Radeon R9 Nano-kortet.
 

Dubbla Fiji ger potential för 17 teraflop

Fijis kompakta design gör det möjligt för AMD att inte bara skapa kompakta grafikkort – de kan utforma grafikkort som inte är större än konkurrenterna men ändå har dubbla Fiji-kretsar. Vad vi har sett av ett nytt dubbel-Fiji-kort som AMD nyligen presenterade så är inte det kommande kortet mycket större än Fury X, som redan är ett relativt kompakt kort med tanke sin prestanda.

Om AMD lyckats med optimeringen av de två grafikkretsarna bör varje krets kunna leverera cirka 8,6 teraflop prestanda, vilket skulle ta kortet upp över 17 teraflop. Det är långt över exempelvis Nvidia Geforce GTX Titan X som kan pressa ut 7 teraflop.
 

Många oklara detaljer

AMD har inte bekräftat exakt när det kommande dubbla Fiji-grafikkortet är tänkt att lanseras men påstår att de siktar på en lansering någon gång i höst. Kortet har inte heller fått ett bekräftat pris och vi har inte hört något om officiella specifikationer. Vad vi vet nu kommer kortet att bli världens mest kraftfulla grafikkort och att det kommer att vara tillräckligt litet för att få plats i mycket kompakta system som kan liknas med spelkonsoler när det gäller storlek och format.


Diskutera artikeln på NordicHardware