På Computex 2015 såg vi många häftiga saker men det var inte mycket som fick oss att imponeras lika mycket som vi gjordes av en viss tillverkares produkt. Den japanska tangentbordstillverkaren Topre visade upp två nya modeller för konsumenter. Företaget har tidigare fokuserat på att sälja produkter till olika typer av industriändamål med målet att producera modeller som kan användas dygnet runt under mycket långa perioder utan att gå sönder.

Unik kapacitiv brytare

Topres nya tangentbord är inte mekaniskt och använder inte membran utan är baserad på en så kallad kapacitiv brytare, som också kan beskrivas som någon form av hybridbrytare. Den speciella typen av brytare är baserad på en liten fjäder och en gummibit som tillsammans gör att tangenten följer med fingret upp när det ska vidare till nästa tangent. En annan fördel med den speciella typen av brytare är att tangenten kan känna av hur långt ner den tryckts, vilket gör det möjligt för tangenten att fungera på olika sätt beroende på hur långt ner tangenten trycks.

Missa inte: Världsrekord för programmerbart tangentbord
 

Topre kommer som sagt snart ta sig ut på konsumentmarknaden och Type Heaven är namnet på en av företagets första modeller för marknaden. Denna nya modell använder Topres egna kapacitiva brytare men kommer också utrustad med ett fåtal små finesser, så som RGB-belysning.
 

Topre_heaven_717


Realforce är ytterligare en konsumentprodukt som Topre har på gång. Denna modell har en klassisk vit/grå design som saknar RGB-belysning men som kommer utrustad med tangenter som kan känna av upp till 200 olika steg av tryck. De tryckkänsliga tangenterna kan användas för att exempelvis gasa en bil i ett bilspel eller möjliggöra ett digitalt piano som låter olika beroende på hur hårt användaren trycker på tangenterna.
 


Topres nya modeller kommer att lanseras nästa år men vi vet inte exakt när. Type Heaven väntas kosta runt 200 dollar och blir alltså ett riktigt dyrt tangentbord men som förhoppningsvis också kan vara riktigt bra.

Diskutera artikeln på NordicHardware