Trådlös laddning har blivit en allt mer populär teknik att bygga in i mobiler. Även om den knappast slagit igenom ännu finns stöd för Qi-standarden i Samsungs senaste Galaxy S6-serie och därmed i oerhört många mobiltelefoner runt om i världen. Just denna trådlösa standard genomgår nu en stor uppgradering. I ett pressmeddelande från WPC, Wireless Power Consortium, presenteras stöd för snabb trådlös laddning i Qi-standarden.
 

Galaxy_s6_Qi_charger_717

Tre gånger snabbare

Även om trådlös laddning varit en häftig teknik som lätt kunnat byggas in i olika produkter i många år har exempelvis Qi-standarden lidit av ett flertal stora problem, bland annat problem relaterade till avstånd och laddningshastighet.

Med den senaste versionen av Qi-standarden åtgärdas det sistnämnda problemet eftersom mängden energi som nu kan skickas trådlöst är betydligt högre än tidigare.

Istället för att bara kunna erbjuda upp till 5 watt trådlös energi finns nu stöd för laddning med en total effekt på upp till 15 watt. Enligt WPC betyder detta innebära att en normal smartphone kan laddas upp till 60 procent på en halvtimme. I framtiden kommer vi med andra ord kunna ladda dina produkter lika snabbt trådlöst som du kan göra i dag med en vanlig kabelbaserad laddare.
 

Bakåtkompatibel

Till en början kommer den nya Qi-standarden bara finnas tillgänglig för WPC:s medlemsföretag. I nuläget vet vi inget om hur lång tid det kommer ta för tillverkare att börja använda Qi-standarden i sina konsumentprodukter men WPC garanterar att standarden kommer att vara kompatibel med äldre versioner av Qi, med undantag för snabbladdning, och att användare därför inte ska behöva stöta på problem när nya Qi väl når marknaden.

Diskutera artikeln på NordicHardware