Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med ett nytt nätaggregat från Silverstone. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Silverstones modell finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Silverstone Nightjar NJ520

Silverstones historia med passiva nätaggregat är imponerande då företaget lanserade helt passiva modeller för över 10 år sedan. Men tekniken förbättras som bekant kontinuerligt och nu har deras senaste modell Nightjar NJ520 hittat in i testlabbet. En modell som alltså är helt passiv men trots detta certifierad för 80 plus platinum, vilket bådar gott för låga nivåer av spillvärme.

Eftersom Nightjar är helt passivt kyld slipper vi allt vad fläktljud heter oavsett belastning. Något som Silverstone däremot rekommenderar är att man monterar nätdelen med ventilationshålen riktade uppåt för att inte riskera överhettning. Någon form av luftflöde i chassit rekommenderas också för att forsla bort värmen.

Silverstone_NJ520_01

Hög prestanda men drabbad av spoltjut

Silverstone Nightjar presterar riktigt bra i våra tester och levererar bra värden i närmast alla moment. Den höga effektiviteten innebär att som maximalt behöver Nightjar göra sig av med endast 43 watt spillvärme, vilket sker vid full belastning. Rippelvärdena är även dessa bra där det högsta värdet når 27 millivolt på 12V-linan vid full belastning. Spänningsreglering är i toppklass med en variation på knappa 0.6 procent i sämsta fall.

Prestandan är alltså riktigt bra, nätaggregatets passiva kylning borde även innebära att Nightjar är mer eller mindre ljudlös. Detta visade sig tyvärr inte stämma med vårt exemplar som visade på spoltjut vid 50 procents belastning och uppåt. Som tur är så är det inte lika illa som vissa grafikkort vi har testat, men ett visst högfrekvent surrande finns.

Fullständiga resultat finns i Svenska Nätaggregatsguiden

Nätaggregatet hörs som sagt inte alls under drift bortsett från spoltjutet på vårt exemplar som dyker upp vid högre belastning. Det är oklart om detta är något som varierar från exemplar till exemplar men vi verkar inte vara ensamma om detta problem med Nightjar NJ520.

Högt pris för hög prestanda

Silverstone Nightjar NJ520 leverar riktigt bra värden i alla våra prestandaparametrar. Effektiviteten är mycket hög och NJ520 gör sig väl förtjänt av sin 80 plus platinum certifiering. Prislappen matchar detta genom att ligga på lite över 1 600 kronor, en hög prislapp men som kan vara motiverbart för någon som vill ha så tyft drift som möjligt.

Det stora problemet är annars det högfrekventa spoltjutet som uppstod vid 50 procent belastning och uppåt. Något som blir extra märkbart på en i övrigt ljudlös nätdel och som tyvärr verkar vara ett problem även andra användare upplevet. Förutom spoltjutet och en undermålig tillgänglighet i svenska butiker hade Nightjar NJ520 varit värd en rekommendation. Nu missar man tyvärr pallen men visar också att det går att tillverka riktigt kapabla nätdelar även utan aktiv kylning och vi ser fram emot kommande modeller i Nightjar-serien från Silverstone.

Silverstone_NJ520_09

Marknadsanalys och uppdateringar

Vår första passiva nätdel, Silverstone Nightjar NJ520, lyckas sånär knipa en utmärkelse i nätaggregatsguiden men utan några större förändringar i priser eller tillgänglighet på redan testade modeller står våra tidigare köprekommendationer fast. Nästa uppdatering fokuserar på två nya mellanklassnätdelar från Evga samtidigt som vi väntar på fler nykomlingar vi fick klämma på under Computex-mässan tidigare i somras.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar