Det är faktiskt inte nödvändigt att lägga en enda krona utöver vad Windows XP kostar på program. Och vi talar inte om piratkopiering – utan om freeware.

Utbudet av kostnadsfria program är stort. Det spänner från antivirus via e-postprogram och webbklienter till redskap för att säkra det trådlösa nätet.

Många av alla dessa gratisprogram håller dessutom riktigt hög klass. De kan vara lika bra, i vissa fall till och med bättre, än sina strikt kommersiella konkurrenter. I en del fall finns det inga liknande betalprogram.

Läs om vilket det bästa antispionprogrammet är längre ner. Resten av de 117 programmen i 39 kategorier följer under kommande veckor.

Självklart finns det även gott om fria program som inte når några högre höjder. Sanningen är att det även finns rena bottennapp bland de kostnadsfria programmen.

Även sådana gratisprogram som inte fullt ut kan mäta sig med betalprogrammen kan vara värda att installera. Det är bättre att ha ett program, även om det inte klarar precis allt, än att av kostnadsskäl behöva avstå eller piratkopiera.

XP behöver kompletteras
Windows Vista kommer att innehålla på en dubbelriktad brandvägg, integrerat krypteringsprogram och verktyg för att stoppa och rensa ut spionprogram. Windows XP saknar dessa funktioner – och bör snarast kompletteras. Inom dessa tre områden finns mycket attraktiva gratisprogram.

Förklaringarna till att nätet flödar av kostnadsfria program är kommersialism och idealitet. Samt en kombination av både och.

Många gratisprogram ges ut i reklamsyfte. Det handlar om lättversioner som ska locka till köp av mer finessrika betalprogram. En del programföretag låter äldre versioner cirkulera fritt av samma skäl. I många fall bjuder gratisversionerna på så många finesser att det inte är nödvändigt att betala för att få tillgång till det kompletta programmet.

Annan freeware är utvecklad av datorentusiaster som gillar tanken på att program ska vara gratis – och som därför gärna bjuder på vad de själva knåpat ihop. Ofta är denna typ av program skapade för att lösa ett eget problem och därefter publicerade på nätet.

Många bra webbplatser
Sajten Sourceforge.net rekommenderas varmt för dig som vill botanisera bland de många fria program som utvecklare världen över bjuder på. Den som vill ha hjälp med urvalet kan med fördel kika in på Theopencd.org. Denna grunduppsättning av fria program, som ryms på en cd, räcker långt.

Övriga webbplatser med fria program i fokus är Download, Snapfiles, Softpedia och Majorgeeks. Väl värda ett besök.

Svenskutvecklade program saknas inte bland gratistitlarna, även om de är förhållandevis ovanliga. Däremot har många utländska program svenska menyer, ett översättningsarbete som vanligen sker ideellt. Svenska menyer och hjälpfiler underlättar användning.

Öppen källkod är inte ovanligt bland de fria programmen, även om det finns undantag. Tillgång till källkoden innebär att den som är kunnig kan förbättra och anpassa programmet, vilket inte är möjligt för upphovsrättsligt skyddade program.

En hel del gratisprogram åtföljs av en liten vädjan. Konstruktörerna har inte sällan ett Paypal-konto som nöjda användare kan överföra en slant till. En del nöjer sig med att önska ett vykort. Att skänka en slant är frivilligt, till skillnad från program av typen shareware.

Shareware och freeware
Shareware är alltså inte detsamma som freeware. Shareware är en alternativ distributionsform för betalprogram som har den stora fördelen att produkten kan testas innan köpet. Program som distribueras enligt devisen pröva före köpet kan normalt utvärderas under 30 dagar.

Oftast är programmets alla funktioner aktiverade i testversionen, men det kan finnas inskränkningar. Här är det inte, till skillnad från freeware, frivilligt att skänka en slant. Den som vill fortsätta att använda programmet efter det att prövotiden löpt ut måste betala.

Gratis är också ett vapen i kriget mellan programindustrins aktörer. Att exempelvis Sun försöker bekämpa Microsoft genom att driva på arbetet med att ta fram en alternativ kontorssvit i form av Openoffice är inget som budgetmedvetna pc-användare behöver vara direkt ledsna över.

För att krångla till det lite grann är alla gratisprogram inte gratis. Många konstruktörer bjuder på sina program för privat bruk, men vill ha betalt av företag. Användning inom utbildning och i icke-vinstdrivande organisationer brukar dock rymmas inom begreppet privat bruk.

Företagsanvändare behöver alltså i vissa lägen betala för sig. Även om kostnaden brukar vara låg gäller det alltså att ta reda på de faktiska villkoren innan man standardiserar runt ett särskilt program i sin rörelse.Bästa antispionprogrammet

Ad-aware SE Personal Edition

Spionprogram som i lönndom installeras i din dator har under senare år utvecklats till ett gissel värre än virus. Insmugna program av denna typ kan öppna bakdörrar till din dator och skicka uppgifter till dem som planterat ut programmet. Även de spionprogram som inte är så farliga stjäl systemresurser och bandbredd.

Ett redskap för att upptäcka och ta bort detta elände är ett måste. Lavasofts Ad-aware har länge legat i topp på listorna över de mest nedladdade antispionprogrammen.

Ad-aware söker igenom arbetsminne, registerfiler, hårddiskar och cd-skivor efter spionprogram. Smart systemgenomsökning går snabbare än den fullständiga, men i gengäld är kontrollen inte lika djuplodande.

När sökningen är klar får du en lista över vad programmet funnit. Spionernas farlighet graderas mellan ett och tio (godartat till mycket allvarligt) med hjälp av tac-värden (threat assessment chart).

Karantänen är guld värd
Eftersom annonsfinansierade program kan sluta att fungera om spionmodulen tas bort är karantänmöjligheten guld värd. Bortstädade objekt kan återskapas och det är även möjligt att undanta filer från utrensning genom att lägga dem i Ignorera-listan.

I likhet med antivirusprogram bygger 2,7 megabyte stora Ad-aware på kontinuerligt uppdaterade referensfiler. Uppdatering är lätt gjort, även om detta gott kunde ske automatiskt. Plus för svenska menyer (med hjälp av ett separat språkpaket) och ett intuitivt gränssnitt som kan förändras med skins.

Ad-aware SE Personal Edition 1.06 hämtas på: www.lavasoft.de/software/adaware/Nästan lika bra
Inget av marknadens spionutrensare hittar precis alla potentiellt oönskade program. Höj därför garden genom att installera flera olika motmedel.

Till Ad-awares utmanare hör Microsofts Windows Defender. Programmet hette tidigare Windows Antispyware och förutom namnbytet har programjätten i Redmond lagt till en rad förbättringar baserade på användarönskemål.

Realtidsskydd hör liksom automatisk uppdatering till de stora plusvärdena. När detta 5,5 megabyte stora verktyg lämnar betastadiet kommer det utan tvekan att bli en given toppkandidat.

För dig som har en äldre dator är Spybot Search & Destroy att rekommendera. Till skillnad från Windows Defender, som kräver Windows 2000 SP4 eller XP SP2, fungerar detta resurssnåla program bra under äldre Windowsversioner. Även om uppdateringarna måste hämtas manuellt från rätt tröga servrar är upphovsmannen Patrick M. Kolla alert med att hålla sitt program ajour.

Windows Defender Beta 2 hämtas på:
www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx

Spybot Search & Destroy 1.4 hämtas på:
www.safer-networking.org

Fakta

MikroDatorns urval av gratisprogram är gjort efter bästa förmåga. Att hitta och prova alla program av denna typ är en smärre omöjlighet, men vi har verkligen försökt. De program som ingår i Windows, till exempel Media Player, Outlook Express och Internet Explorer, står utanför.