Det är hög tid att ersätta det både trögladdade och finessfattiga "Lägg till och ta bort program" i Windows kontrollpanel med ett bättre verktyg.

Bästa avinstalleraren
Uninstall Tool är klart rappare och har fler funktioner än Microsofts original, utan att det för den skull vara svåranvänt.

Detta nätta och resurssnåla program klarar även av att ta bort program vars ordinarie avinstallationsrutin skadats eller av någon anledning inte längre fungerar. Med hjälp av funktionen Hoppa till tar du dig direkt till den registerpost som är förknippad med det program som ska tas bort. Det går även att hoppa vidare till installationsmappen.

Självklart går det att eliminera dubblerade poster från listan. Uninstall Tool visar, om så önskas, även de installerade program som hålls gömda av Windows. Markera i så fall Dolda element under Visa-menyn.

Uninstall Tool finns på svenska och ett flertal andra språk. Även om du kan använda programmet utan kostnad mottas tacksamt en liten donation från användare.

Uninstall Tool 1.5.1
Hämtas på: www.crystalidea.com/?action=show_page&name=utool

Nästan lika bra
My Uninstaller bjuder på mer information om installerade program än Windows standardlista. Varje program presenteras med namn, upphovsman, version samt vilken mapp det installerats i.

Detta verktyg hjälper dig att ta bort program som av någon anledning inte försvunnit från listan Lägg till och ta bort program. Vid borttag anropas dock respektive programs avinstallationsrutin.

Bakom My Uninstaller står Nir Sofer. Ragnar Seton svarar för översättningen till svenska. På den högproduktive Sofers webbplats finns ett fyrtiotal andra små nyttoprogram, varav många är ytterst användbara.

Easy Uninstaller är avgjort snyggare än Windows lista över installerade program. Dessutom, vilket är ännu viktigare, startar programmet omedelbart.

Plus för möjligheten att markera flera program för samtidigt borttag. Easy Uninstaller är cirka 700 kilobyte stort, att jämföras med My Uninstaller som endast är 44 kilobyte.

My Uninstaller 1.34
Hämtas på: www.nirsoft.net/utils/myuninst.html

Easy Uninstaller 1.5.60
Hämtas på: www.freeware-alternative.uni.cc/downloads/easy-uninsataller/free-software-easy-uninstaller.html

Läs om fler bra gratisprogram