Adobes pdf-format har stigit fram som en defactostandard för distribution av dokument på nätet. Adobe bjuder på läsprogrammet, Acrobat, men den som vill skapa egna dokument i detta format måste betala för sig. Eller leta efter alternativ.

För den som bara då och då behöver skapa pdf-dokument är Primo Pdf från Active Pdf det mest självklara alternativet. Programmet installerar sig som en skrivardrivrutin i Windows. Glöm inte att göra en omstart av systemet efter installationen.

Att generera en pdf-fil är inte svårare än att välja detta program som skrivare och i nästa steg tala om i vilken mapp det färdiga dokumentet ska placeras. Plus för möjligheten att optimera pdf-filen för tryck, skärmvisning, e-bok alternativt prepress. Välj rätt eftersom skillnaden i filstorlek är påtaglig.

Dessutom går det att lösenordsskydda sin fil samt kryptera den med 40- alternativt 128-bitars kryptering. Den som skapar pdf-dokumentet kan också bestämma om mottagaren ska få ändra, kommentera och skriva ut det. Ett prima verktyg.

Primo Pdf 2.0
Hämtas på: www.primopdf.com

Nästan lika bra
Liksom Primo Pdf installerar sig Cute Pdf Writer som en virtuell skrivare. Den som använder detta verktyg kan dock inte optimera filstorlek. Funktioner för hantering av typsnitt och låsning av dokument saknas också.

Däremot arbetar Cute Pdf Writer raskt och kvaliteten på de pdf-filer som skapas är god. De få inställningsmöjligheterna har även en positiv sida i och med att programmet är lätt att använda.

Programstorleken är knappt 2 megabyte. För att kunna använda detta redskap krävs dock att den cirka 3 megabyte stora konverteraren Gnu Ghostscript först installeras. Gnu Ghostscript är, liksom Cute Pdf Writer, gratis.

Accepterar du ett reklamfönster på skärmen? Då kan Pdf995 vara någonting för dig. Lättinstallerade Pdf995 tar, precis som konkurrenterna, plats i Windows som en skrivare. Programmet skapar högkvalitativa pdf-filer och kan nås från alla program med utskrift på menyn. Den som vill slippa reklamen kan köpa en licensnyckel för motsvarande 75 kronor.

Cute Pdf Writer 2.5
Hämtas på: www.cutepdf.com

pdf995 7.7s
Hämtas på: www.pdf995.com

Läs om bra gratisprogram i ytterligare 39 kategorier här!