Den överlägset vanligaste upplösningen på mobiltelefoner, handdatorer och andra, mindre enheter är 320 x 240 pixlar. Detta fungerar bra till mycket, men att surfa på Internet är allt annat än tillfredsställande. Nokia löser problemet genom att skruva upp antalet pixlar på såväl höjd som bredd.

Trots att den inte är större än vilken handdator som helst klarar Nokias 770 av att visa hela 800 x 480 pixlar och 65536 färger på sin tryckkänsliga skärm. Många webbsidor är anpassade för en ännu högre upplösning, men det är klart mycket lättare att surfa med denna enhet än med en mobiltelefon.

Kopplar upp sig gör man smidigast med det trådlösa nätverkskortet som givetvis erbjuder trådlös access och klarar av 802.11b och g. Ett annat alternativ är att använda sig av Bluetooth tillsammans med en telefon som då får agera modem.

Under ytan är det OS 2006 Edition som gör enheten användbar. Detta baserar sig på BusyBox, som i sin tur har sina rötter i Debian Linux.

Förutom operativsystemet ingår flera olika mjukvaror. Inte helt oväntat följer webbläsaren Opera 8 med, men dessutom finns bland annat program för Internettelefoni, meddelandetjänster och epost. Och saknas tillgång till nätet finns en hög med spel-, grafik- och ljudfunktioner.

Enheten stödjer många av de vanligaste protokollen för ljud, bild och video. Exempelvis går det utmärkt att lyssna på MP3, titta på PNG och följa TV-serier i Real Video.

Totalt mäter enheten 135 millimeter i bredd, 78 millimeter i höjd och 14 millimeter i djup. Vågnålen stannar på 185 gram. Med det medföljande skyddshöljet ökar samtliga dimensioner några millimeter och vikten går upp en handfull gram.

Den 250 megahertz snabba processorn levereras av Texas Instruments. Till detta har Nokia lagt 128 megabyte flashminne, med möjlighet att utöka via RS-MMC..

Priset för surfburken är strax under 3500 kronor. För detta pris ingår, förutom datorn, reseladdare, väska, hörlurar, bordsställ och ett 64 megabyte stort minneskort. Önskas extra tillbehör finns bland annat GPS-funktioner och bilpaket att lägga i varukorgen.

Köp den här.