Att montera ihop en dator är inte speciellt svårt men det kräver att man tar reda på hur komponenterna skall sitta. En förkunskap om hur en dator är uppbyggd underlättar även inför inköpet, man vet med andra ord vilka komponenter som krävs och hur de ansluts till varandra.

Vi kommer kontinuerligt att utöka datorbyggarskolan med nya guider där vi går igenom fler varianter. Det är även möjligt att det kommer lite mer avancerade guider, men huvudsyftet med dessa guider är att försöka göra det så lättförståeligt som möjligt att bygga ihop en dator.

Normalt behöver man inte installera komponenterna i en speciell ordning men det underlättar ofta att börja med vissa moment. Här är vårt förslag på installationsmoment.

  1. Montera processor, processorkylare och minnen på moderkortet (se guiderna under plattformar)
  2. Installera I/O-plåten i datorlådan
  3. Skruva fast moderkortet i datorlådan (som redan har processorn, processorkylaren och minnen installerade)
  4. Montera cd/dvd-enheter, hårddiskar, grafikkort och nätaggregat

Datorlådan

Vi skall inte gå igenom datorlådor speciellt mycket här men det är en mycket viktig del av ett datorsystem då alla komponenter skall placeras i den. Sen tillkommer förstås tillbehör så som tangentbord, mus och bildskärm.Det skall in mycket komponenter i en datorlåda.


Plattformar

Grundkomponenterna i ett datorsystem är processorn, processorkylaren, moderkort och minnen. Vid inköp är det viktigt att man tänker på att dessa måste passa till varandra. Vi kallar detta för plattformar och de brukar i regel kallas sockel (namn) eller slot (namn).


Processor, processorkylare, moderkort och ddr3-minnen:
Så monterar du ihop ett sockel 1156-system (nybörjarguide)


Standardkomponenter


Här skall vi gå igenom de komponenter som brukar finnas i alla system oavsett vilken plattform det handlar om.


Moderkort

Ett moderkort fungerar som kommunikationscentral för alla övriga komponenter. Man kan inte använda samma moderkort till alla processorer eller minnen utan man måste välja en plattform med rätt komponenter. Vi går igenom sockel 1156-plattformen ovan och kommer utöka guiden med flera system.

För att det inte skall bli tomt mellan kontakterna skickar moderkortstillverkaren med en I/O-plåt som man skall installera innan moderkortet.

Så installerar du ditt moderkort och I/O-plåten (nybörjarguide)


Cd/dvd-enheter


En cd/dvd-enhet används för att installera operativsystem, program, drivrutiner, backup (brännare) och en hel del annat.Så installerar du din cd/dvd-enhet (nybörjarguide)


Hårddisk

En hårddisk behövs för att installera operativsystem, program, spel och för att lagra dina datafiler (filmer, bilder, textdokument med mera). Det finns först och främst två standarder för hårddiskar och det är sata respektive pata. Idag är det bäst att skaffa en sata-disk till nya datorsystem.


Så installerar du din hårddisk (nybörjarguide)

Utöver dessa komponenter kommer man förstås behöva ett grafikkort, ett nätaggregat, ett tangentbord, en mus och en bildskärm.

Fakta

Eftersom detta först och främst är en bygguide valde vi att inte prata så mycket om vad man bör välja. Vi hänvisar i det fallet till vår köpguide istället:

Månadens dator - köpguide

Det går även att hitta en hel del information om hur man monterar komponenter och vad man bör tänka på i våra tester av datorlådor:

Silverstone Raven RV01 (stor datorlåda)
ACE EDGE 990 PRO (mellanstor datorlåda)
Antec P193 (stor datorlåda)

Vi har även gjort en guide hur man bygger en extrem dator med en riktigt liten datorlåda (matx):

Så bygger du en extrem micro-atx dator

Vill man istället sätta ihop en htpc har vi två guider kring det:

Htpc-guiden del 1 (hårdvara och bygge)
Htpc-guiden del 2 (mjukvara och konfiguration)