Ett redskap för att upptäcka och ta bort spionprogram är numera ett måste. Lavasofts Ad-aware har länge legat i topp på listorna över de mest nedladdade antispionprogrammen.

Ad-aware söker igenom arbetsminne, registerfiler, hårddiskar och cd-skivor efter spionprogram. Smart systemgenomsökning går snabbare än den fullständiga, men i gengäld är kontrollen inte lika djuplodande.

När sökningen är klar får du en lista över vad programmet funnit. Spionernas farlighet graderas mellan ett och tio (godartat till mycket allvarligt) med hjälp av tac-värden (threat assessment chart).

Karantänen är guld värd
Eftersom annonsfinansierade program kan sluta att fungera om spionmodulen tas bort är karantänmöjligheten guld värd. Bortstädade objekt kan återskapas och det är även möjligt att undanta filer från utrensning genom att lägga dem i Ignorera-listan.

I likhet med antivirusprogram bygger 2,7 megabyte stora Ad-aware på kontinuerligt uppdaterade referensfiler. Uppdatering är lätt gjort, även om detta gott kunde ske automatiskt. Plus för svenska menyer (med hjälp av ett separat språkpaket) och ett intuitivt gränssnitt som kan förändras med skins.

Ad-aware SE Personal Edition 1.06 hämtas på: www.lavasoft.de/software/adaware/

Nästan lika bra
Inget av marknadens spionutrensare hittar precis alla potentiellt oönskade program. Höj därför garden genom att installera flera olika motmedel.

Till Ad-awares utmanare hör Microsofts Windows Defender. Programmet hette tidigare Windows Antispyware och förutom namnbytet har programjätten i Redmond lagt till en rad förbättringar baserade på användarönskemål.

Realtidsskydd hör liksom automatisk uppdatering till de stora plusvärdena. När detta 5,5 megabyte stora verktyg lämnar betastadiet kommer det utan tvekan att bli en given toppkandidat.

För dig som har en äldre dator är Spybot Search & Destroy att rekommendera. Till skillnad från Windows Defender, som kräver Windows 2000 SP4 eller XP SP2, fungerar detta resurssnåla program bra under äldre Windowsversioner. Även om uppdateringarna måste hämtas manuellt från rätt tröga servrar är upphovsmannen Patrick M. Kolla alert med att hålla sitt program ajour.

Windows Defender Beta 2 hämtas på:
www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx

Spybot Search & Destroy 1.4 hämtas på:
www.safer-networking.org

Läs mer om bra gratisprogram i 39 ytterligare kategorier här!